Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Opijaus verslas Afganistane: aguonų augintojai už skolas narkotikų platintojams atiduoda vaikus

Vienas iš Vakarų tikslų Afganistane yra užkirsti kelią narkotikų plitimui į kitas šalis. Kol vieniems afganistaniečiams opiumas krauna turtus, kitiems reiškia pražūtį. Ir nebūtina įjunkti į svaigalus – galvas brutaliais būdais padeda kai kurie aguonų augintojai, net jų vaikų laisvė ir gyvybė kabo ant plauko, rašo CNN.com.
Afganistano aguonų laukai
Afganistano aguonų laukai / „Scanpix“ nuotr.

JAV visuomeninio transliuotojo PBS dokumentinis filmas „Opiumo nuotakos“ pasakoja apie mergaitę, iš pažiūros ne vyresnę kaip šešerių, kurią motina atidavė narkotikų prekeiviams. Ekrane matyti, kad moteris gėdijosi tokio poelgio, bet tikino negalėjusi pasielgti kitaip.

Mat jos sutuoktinis pasielgė kaip dauguma aguonas auginančių afganistaniečių, – pasiskolino pinigų iš narkotikų prekeivių. Šalies vyriausybės ir tarptautinės bendruomenės pastangos užkirsti kelią šiam pragaištingam verslui sužlugdė vyro ūkį, taigi jis nebeturėjo iš ko atiduoti skolą. Narkotikų prekeiviai be didelių skrupulų jį pagrobė.

„Turėjau atiduoti dukrą, kad išlaisvinčiau vyrą“, – filmo autoriui, tiriamosios žurnalistikos atstovui afganistaniečiui Najibullah Quraishi paaiškino moteris.

Afganistanas tiekia 90 proc. viso pasaulio opiumo – heroino žaliavos. Auginti aguonas šioje šalyje tapo itin pelninga veikla. Su tuo kovodama vyriausybė ėmė naikinti aguonų laukus, todėl daugelis žemdirbių atsidūrė tokioje pat siaubingoje situacijoje, kai už skolas tenka atiduoti savo atžalas.

„Jie kur kas pavojingesni ir galingesni už Talibaną“, – taip dviejų pagrobtų vaikų tėvas apibūdino narkotikų prekeivius. Vyrą telefonu pasiekė vienos dukters nuotrauka ir reikalavimas sumokėti 20 tūkst. dolerių.

Pasak N.Quraishi, jei šeimoms nepavyksta susigrąžinti vaikų, šie dažnai būna išvežami į užsienį, pavyzdžiui, Iraną ar Pakistaną, kur paverčiami narkotikų gabentojais ar sekso vergais.

Filme pasakojama apie vieną liūdno likimo žemdirbį. Anot prodiuserio Jamie Dorano, jo istorija buvo tokia siaubinga, kad neatrodė tikra. Vyras negalėjo grąžinti skolos, bet atsisakė atiduoti savo dukrą. Už tai jam kišeniniu peiliuku buvo nupjauta galva. J.Doranas teigė turintis kone visos egzekucijos įrašą.

N.Quraishi žodžiais, vyriausybė žino, jog kartu su aguonų laukais ji trypia ir ištisų šeimų gyvenimus, bet valdžia dar nesugalvojo būdo kovoti su narkotikų verslu ir apsaugoti žemdirbius bei jų artimuosius.

Net jei mergaitės pabėga, jos neturi kur prisiglausti, kol ieško savo šeimų. Filmo autorių manymu, iš narkotikų prekeivių nagų yra pavykę ištrūkti šimtams, jei ne tūkstančiams vaikų.

„NATO ir Jungtinių Tautų vaidmuo šioje situacijoje stebina, – tvirtino J.Doranas. – JT ir NATO aiškina, kad jie neatsakingi už aguonų laukų naikinimą ir to neskatina. Tačiau jie teikia paramą policijai, kuri tai daro.“

Tiesa, prodiuseris pripažino, kad problemos šaknys yra narkotikų vartotojai, skatinantys šį verslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius