-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

P.Auštrevičius: stabilumas ir taika nėra savaiminė duotybė

Europarlamentaras Petras Auštrevičius, dalyvaudamas pokalbyje tinklalaidėje „Tavo balsas – Europa“, pabrėžė, kad besibaigianti Europos Parlamento (EP) kadencija buvo viena sudėtingiausių, intensyviausių, bet tuo pačiu ir įdomiausių per visą Europos Sąjungos (ES) istoriją.

„Žinote, ankstesnės kadencijos būdavo ganėtinai nuobodžios. Jeigu palyginsime, pavyzdžiui, su 2004–2009 arba 2009–2013 m. Ar kas nors iš mūsų visuomenės galėtų pasakyti, kas ten iš tikrųjų vyko, kokie reikalai buvo toje Europoje? Buvo žinoma, įvykių, bet jie nebuvo globalūs. Iš esmės, svarbiausia buvo sutarti dėl didesnio biudžeto, pasidalinti regioninės plėtros pinigus, žemės ūkiui padėti ir viskas. Dabar, aš sakyčiau, nuo 2014 metų esame tokiame suktuke nuolatos“, – tvirtino politikas.

Kalbėdamas apie ES dabartį ir perspektyvas, europarlamentaras pabrėžė, kad dabar reikia sprendimų, kurie padėtų išlaikyti stabilumą ir taiką.

„Ji nėra savaime duodama. Deja, Europa veikiama labai daugelio dalykų. Sakyčiau, daug daugiau negu Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV)“, – tikino P.Auštrevičius.

Paklaustas apie naujausius ES ir tuo pačiu Lietuvos iššūkius, kuomet kilo nesutarimai dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, kai iš tiesų tikroji problemos esmė – Rusijos ir Baltarusijos į ES eksportuojami grūdai bei kita žemės ūkio produkcija, europarlamentaras prakalbo apie ES sankcijų veiksmingumą.

„Tryliktas sankcijų paketas jau toks simbolinis“

„Žiūrint į Europos Sąjungos sankcijų politiką, man atrodo, ji baigia išsikvėpti. Tryliktas sankcijų paketas apskritai yra jau toks simbolinis. Aš labai laukiu pasiūlymų dėl keturiolikto. Pamatysime iš tikrųjų tą turinį ir ambicijos mastą, arba tiksliau, mūsų įsipareigojimo padėti Ukrainai ekonominę išraišką. Nes visi labai kalba, visi labai remia pareiškimais, bet kai atsiranda reikalas, tada visi bando atsitraukti ir sakyti „ne, mes nepasiruošę, mes to negalime netekti“ ir panašiai. Su rusiškais ir baltarusiškais grūdais, aš manau, mums seniai reikia pabaigti tą istoriją“, – pabrėžė P.Auštrevičius.

Jo manymu, sankcijų Rusijai ir Baltarusijai politika, žaliojo kurso vystymo klausimai ir ES tapimas ne tik ekonominiu, bet ir gynybiniu dariniu ateinančią EP kadenciją pavers ne ką mažiau įdomia ir kupina iššūkių, nei dabartinė. Todėl naujam Parlamentui palinkėjo būtinai atlikti keletą svarbių dalykų.

„Pirma, tai linkiu nebijoti naujovių, kurios turi ateitį. Jis [EP] turi būti flagmanas tarp visų Europos institucijų. Nenorėčiau, kad pavienės valstybės narės uzurpuotų tą iniciatyvą. Aš manau, kad iniciatyvas turi diktuoti patys Europos piliečiai. Per Parlamentą tai labai lengva padaryti. Aš labai tikiuosi, kad Europos Parlamentas imsis iniciatyvų tose srityse, kur iš tikrųjų yra neišspręstų dalykų. Tai žemės ūkis ir ekonominiai dalykai. Ypatingai žvelgiant į mūsų santykius su kaimynais. Aš netgi pavydžiu naujajam Parlamentui, nes bus tokių įdomių klausimų. Žinot, ir plėtrą jau tyrinėja. Manau, bus kadencija ne mažiau įdomi negu šita. Linkiu, kad Parlamentas tikrai būtų matomas, aiškiai kalbantis ir teikiantis pasiūlymus ateičiai, o ne besižvalgant tik į praeitį“, – sakė Lietuvos europarlamentaras P.Auštrevičius.

Išsamų interviu su EP nariu ir daugiau jo įžvalgų apie ES iššūkius, reformas ir geopolitinę situaciją Europoje galite rasti tinklalaidėje „Tavo balsas – Europa“.

VIDEO: „Tavo balsas – Europa“: P. Auštrevičius nurodė, kas šioje EP kadencijoje nuvylė ir kas nudžiugino

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius