Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėliai iš Eritrėjos nupiešė, kokį siaubą patyrė

Kankinimai, kurie primena inkviziciją – tokia mažos Rytų Afrikos valstybės Eritrėjos gyventojų kasdienybė. Už menkiausią nepritarimą šalies valdžiai ar tyliai rezgamą planą pabėgti žmonėms ir šiomis dienomis tenka patirti viduramžius menančius kankinimus. Tokią išvadą galima daryti susipažinus su Jungtinių Tautų komisijos atliktu situacijos Eritrėjoje tyrimu, skelbia „Huffington Post“.
Kankinimai Eritrėjoje
Kankinimai Eritrėjoje / OHCHR piešinys

Tyrėjams, tiesa, net nepavyko patekti į šalį. Jos valdžia ekspertų neįsileido. Tačiau specialistai nenuleido rankų ir 484 puslapių ataskaitą parengė apklausę 550 pabėgėlių ir atsižvelgę į 160 raštu gautų liudijimų.

Išklausiusi liudininkus komisija priėjo prie išvados, kad Eritrėjoje įstatymo viršenybę yra visiškai pakeitusi baimė.

Ataskaitoje aprašomas totalitarinis Eritrėjos valdymas, susidorojimas su žmonėmis, kankinimai ir vergovė, į kurią stumiami nekalti žmonės. Pasak Jungtinių Tautų komisijos, žmogaus teisės Eritrėjoje šiais laikais pažeidžiamos smarkiau nei bet kur kitur pasaulyje. Tai gali būti laikoma nusikaltimais žmogiškumui, skelbiama dokumente.

Nebuvo jokių taisyklių. Jie galėjo mušti penkias minutes ar visą valandą, kaip panorėdavo, – prisiminė pabėgėlis.

Taip pat pastebima, kad net pabėgėliai jaučia tą pačią baimę pasakoti apie savo patirtį bijodami, kad apie tai sužinos Eritrėjos valdžia arba nukentės jų giminaičiai.

Tačiau pasiryžusieji liudyti buvo atviri. Jie ne tik papasakojo, bet ir nupiešė, kaip buvo kankinami ir padėjo specialistams aiškiau įsivaizduoti Eritrėjos valdžios taikomus kankinimo būdus.  

Nebuvo jokių taisyklių

Nustatyta, kad daugybės aukų patirtis sutapo – dauguma jų pasakojo ir piešė buvę surišti, kabinami ant baslio surištomis rankomis ir kojomis, surištomis rankomis paguldyti veidu į grindinį ir nuolat mušami. Taip pat kankiniai buvo žeminami verčiant juos tuštintis kitų akivaizdoje, prižiūrimiems ginkluotų pareigūnų.

„Jie sulaikė mane, surakino ir prikabino ant virvės, lyg Jėzų, tik rankų neišskėtė“, – pasakojo komisijai vienas liudininkas. Jo rankos mėnesių mėnesius buvo paralyžiuotos, skausmą žmogus jaučia iki šiol.

„Nebuvo jokių taisyklių. Jie galėjo mušti penkias minutes ar visą valandą, kaip panorėdavo“, – atsiminė jis.

Komisijos tvirtinimu, paklausius tokių išgyvenimų nė kiek nebestebina, kad Eritrėjos gyventojai bet kokia kaina bando pabėgti iš šalies, net rizikuodami savo gyvybėmis.

Vien šiemet Europą pasiekė mažiausiai 11 tūkst. pabėgėlių iš Eritrėjos.

Eritrėjos valdžia neigia ataskaitoje paskelbtą informaciją vadindama ją „nepateisinamu hiperbolizavimu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius