TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2015 09 03 /10:52

Pabėgėliai šturmuoja Budapešto traukinių stotį

Keli šimtai pabėgėlių ketvirtadienio rytą šturmavo Budapešto pagrindinę tarptautinę traukinių stotį, kai policija ją iš naujo atidarė po dvi dienas trukusios blokados, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.
Pabėgėliai Budapešto traukinių stotyje
Pabėgėliai Budapešto traukinių stotyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagrindinis įėjimas buvo atidarytas po 8 val. 15 min. vietos (9 val. 15 min. Lietuvos) laiku, o migrantai, kurių nuo antradienio Vengrijos sostinėje buvo įstrigę apie 2 000, pradėjo veržtis vidun, skubėdami prie traukinio, stovinčio viename perone, pridūrė reporteris.

Tačiau viešai paskelbtame pranešime sakoma, kad kol kas nežinoma, iki kada tarptautinių traukinių eismas iš Rytinės stoties bus sustabdytas. Geležinkelių bendrovė pridūrė, kad tokios politikos laikosi dėl susisiekimo traukiniais saugumo priežasčių.

Policija uždarė Rytinę stotį migrantams antradienį, neleisdama žmonėms, įsigijusiems galiojančius bilietus, bet neturintiems jokių kelionės dokumentų, į traukinius, turinčius važiuoti į Austriją bei Vokietija, kur trokšta patekti daugelis atvykėlių.

Policija ir pareigūnai kol kas nepaaiškino, kodėl stotis vėl buvo atidaryta, likus kelioms valandoms iki Vengrijos premjero Viktoro Orbano susitikimo su kitais Europos Sąjungos lyderiais Briuselyje, kur bus tariamasi dėl šios krizės

Trečiadienį migrantai pagrasino pėsčiomis nueiti 170 km iki sienos su Austrija, jeigu policija neleis jiems įsėsti į traukinius.

Vengrija pirmadienį sužadino migrantų viltis, leidusi daugiau negu tūkstančiui jų išvažiuoti į Vakarus sausakimšais traukiniais, taip paskatindama atvykėlių antplūdį į sostinę. Tačiau praėjus parai ši galimybė buvo užverta.

Vengrija, kuri per kelis pastaruosius mėnesius leido didžiausiam skaičiui žmonių išvykti į vakarus po trumpo biurokratinio užlaikymo, dabar tvirtina nebepraleisianti daugiau grupių į ES gilumą ir sako, kad tokią poziciją palaiko Bendrija.

Prie traukinių stoties lūkuriuojant apie 3 tūkst. žmonių, sąlygos toje vietoje sparčiai blogėja, nors savanoriai dalija migrantams maistą, vandenį, vaistus ir dezinfekcijos priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius