-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlių krizės apimtoje Italijoje atgimsta fašizmas

Praėjus daugiau nei 70 metų po diktatoriaus Benito Mussolini mirties, tūkstančiai italų jungiasi į neofašistines grupes ir partijas. Pasinaudodami melagingomis naujienomis ir pabėgėlių krize, jie ketina kopti į politinį Italijos Olimpą, rašo „The Guardian“.
Buteliai su diktatorių atvaizdais Romoje
Buteliai su diktatorių atvaizdais Romoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienį Mačeratos mieste šaudant iš pravažiuojančio automobilio buvo sužeisti šeši afrikiečiai. Tai – vienas iš daugelio su dešiniųjų ekstremistais siejamų išpuolių.

Antifašistinės organizacijos „Infoantifa Ecn“ duomenimis, nuo 2014-ųjų neofašistų grupės įvykdė 142 atakas.

Kol 28 metų amžiaus įtariamas užpuolikas Luca Traini dėl Mačeratos šaudynių laikomas areštinėje, keturi afrikiečiai teigė, esą, juos Italijos Pavijos mieste sekmadienį sumušė 25 skinhedų grupė.

„Scanpix“/AP nuotr./Luca Traini
„Scanpix“/AP nuotr./Luca Traini

Sausio 13 d. tuzinas žmonių, susijusių su kraštutinių dešiniųjų judėjimu „Forza Nuova“ („Naujosios jėgos“), įsiveržė į barą Neapolyje, kuriame vyko romų kultūros vakaras. Užpuolikai nuniokojo barą ir sužeidė organizatorę.

Sparčiai populiarėja internete

2001-aisiais „Forza Nuova“ turėjo vos 1 500 narių. Šiandien jai priklauso 13 tūkst. žmonių, o feisbuko puslapis turi daugiau nei 241 tūkst. sekėjų. Beveik 20 tūkst. daugiau nei Demokratų partija – didžiausia kairiųjų partija Italijoje.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Simone'as Di Stefano
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Simone'as Di Stefano

Fašistų įkvėpta partija „CasaPound“ turi beveik 234 tūkst. sekėjų. Jos sekretorius Simone'as Di Stefano kovo 4 d. vyksiančiuose Italijos visuotiniuose rinkimuose varžysis dėl premjero posto.

A.Da Pozzo: „Užaugome patys, be žiniasklaidos pagalbos. Kitos partijos stengiasi propaguoti savo kandidatus, o mes propaguojame savo idėjas.“

„Užaugome patys, be žiniasklaidos pagalbos, – sakė „Forza Nuova“ lyderis Adriano Da Pozzo. – Kitos partijos stengiasi propaguoti savo kandidatus, o mes propaguojame savo idėjas.“

Ši kraštutinių dešiniųjų partija pasiūlė teisinę pagalbą šešių afrikiečių sužeidimu įtariamam L.Traini.

Antifašistinių grupių teigimu, nenoras imtis veiksmų prieš fašistines partijas lėmė jų iškilimą.

Praeitais metais parlamentaras Emanuele Fiano pristatė įstatymo projektą, draudžiantį fašistinę propagandą. Buvo siūloma, kad pardavinėjantys fašistinius suvenyrus ir atliekantys romėnų pasisveikinimą, uždraustą Vokietijoje ir Austrijoje, būtų nuteisti iki dvejų metų kalėjimo.

Šį įstatymo projektą Senate atmetė buvusio Italijos premjero Silvio Berlusconi vadovaujama partija „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija“) ir prieš migrantus pasisakanti „Lega Nord“ („Šiaurės Lyga“).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Silvio Berlusconi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Silvio Berlusconi

Valdžia – bejėgė?

„Labai nerimaujame, – teigė Carla Nespolo, Nacionalinės Italijos partizanų asociacijos (ANPI), kurią įkūrė judėjimo prieš B.Mussolini nariai, prezidentė. – Tie nauji fašistai puola mūsų biurus ir, panašu, kad niekas jų nesustabdys.

Prašėme vyriausybės, kad artėjančiuose rinkimuose nebūtų leista dalyvauti fašizmo įkvėptoms partijoms, kadangi jos prieštarauja Konstitucijai. Taip ir nesulaukėme atsakymo.“

Italijos Konstitucija draudžia propaguoti ir aukštinti Fašistų partijos principus ar tikslus.

Vis dėlto pareigūnai niekada nesiėmė veiksmų prieš partijas „CasaPound“ ir „Forza Nuova“, kurios nariai demonstracijų metu žygiuoja su svastikomis ir fašistų vėliavomis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Forza Nuova“ rėmėjai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Forza Nuova“ rėmėjai

Praeitais metais ANPI sudarė 500 fašizmą šlovinančių itališkų internetinių svetainių sąrašą. Asociacija prašė, kad jos būtų užblokuotos. Dėl šio prašymo nebuvo imtasi jokių veiksmų.

„Šie puslapiai skleidžia neapykantą, – sakė C.Nespolo. – Ypač prieš migrantus.“ Anot ANPI prezidentės, jie tai daro skleisdami melagingas naujienas apie pabėgėlius socialiniuose tinkluose.

Išgalvotomis istorijomis apie neva prieglobsčio prašytojų įvykdytus seksualinius nusikaltimus „Facebook“ ir „Twitter“ dalijamasi tūkstančius kartų.

„Melagingos naujienos vaidina esminį vaidmenį kraštutinių dešiniųjų propagandoje“, – sakė Francesco Pira, komunikacijos sociologas Mesinos universitete ir melagingų naujienų ekspertas.

„Atrodo, kad jos visiškai nekontroliuojamos. Ši problema galioja ne tik visiškai melagingoms naujienoms, bet ir naujienoms, kuriose migrantai apibūdinami žodžiu „nelegalūs“, kuriose prieglobsčio prašytojai vaizduojami kaip nusikaltėliai. Panašu, kad ši sąvoka – viena mėgstamiausių dešiniųjų propagandos dalių“, – sakė F.Pira.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Laura Boldrini
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Laura Boldrini

Italijos Atstovų rūmų prezidentė Laura Boldrini labai dažnai tampa melagingų naujienų taikiniu – praeityje ji jau siūlė baudas ir įkalinimą tiems, kurie tas melagingas naujienas skleidžia. Be to, kaip buvusios Jungtinių Tautų vyriausiosios pabėgėlių komisarės, jos požiūris į migrantų krizę – labai humaniškas.

Iškart po išpuolio Mačeratoje internete buvo paviešinta nuotrauka, kurioje – nukirsta L.Boldrini galva, o prie jos – užrašas: „Nukirsdinta nigeriečio: tokios pabaigos jai reikėjo tam, kad įvertintų savo draugų papročius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius