-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistanas blokuoja „musulmonų jausmus įžeidžiančią“ „Wikipedia“

Pakistano žiniasklaidos priežiūros institucija pirmadienį paskelbė šalyje blokavusi „Wikipedia“ paslaugas, nes ši interneto enciklopedija „įžeidžia musulmonų jausmus nepašalindama šventvagiško turinio“, bet kritikai šį Islamabado žingsnį pasmerkė kaip smūgį skaitmeninėms teisėms.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „AP“/„Scanpix“

Pagal prieštaringai vertinamus Pakistano kovos su šventvagystėmis įstatymus už islamo ar jo veikėjų įžeidimą gali būti skiriama mirties bausmė, tačiau šalis tokios bausmės, paskirtos už šventvagystę, dar nėra įvykdžiusi.

Vis dėlto net įtarimų šventvagyste dažnai pakanka minios smurtui ar net kruviniems išpuoliams išprovokuoti. Pakistano ir tarptautinės teisių gynimo grupės sako, kad kaltinimai šventvagyste dažnai pasitelkiami siekiant įbauginti religines mažumas ar suvesti asmenines sąskaitas.

Pakistano telekomunikacijų administracija nurodė „Wikipedia“ blokavusi pasibaigus 48 valandų terminui, per kurį raginta pašalinti esą įžeidžiamą turinį. „Tokie dalykai įžeidžia musulmonų jausmus“, – sakė reguliuotojo atstovė Malahat Obaid.

Jos teigimu, šalies valdžia derasi su „Wikipedia“ pareigūnais, ir draudimas galėtų būti atšauktas, jei platforma pašalintų visą antiislamišką turinį.

„Wikipedia“ šeimininkė „Wikimedia Foundation“ šeštadienį patvirtino, kad Pakistanas įvedė tokį draudimą, ir nurodė: „Tikimės, jog Pakistano vyriausybė prisidės prie mūsų įsipareigodama dėl žinių kaip žmogaus teisės ir greitai atkurs galimybę naudotis "@Wikipedia“ ir „Wikimedia“ projektais, kad Pakistano žmonės ir toliau galėtų gauti žinių ir dalytis jomis su pasauliu.“

Pakistaniečių socialinių tinklų ekspertas Mohsinas Raza Khanas sakė, kad lengva atnaujinti ar pakeisti „Wikipedia“ medžiagą, laikomą šventvagiška ar įžeidžiama musulmonams, tad svetainės blokavimas nėra išeitis.

„Pakistano žiniasklaidos reguliuotojas ir kitos institucijos turėtų pabandyti paieškoti kokio nors įgyvendinamo techninio sprendimo tokioms problemoms, nes šventvagiško turinio yra visur, – sakė jis. – Tai prilygsta lašui žinių vandenyne.“

Lahore įsikūrusi organizacija „Digital Rights Foundation“ anksčiau „Wikipedia“ draudimą pavadino įžeidimu pakistaniečių teisei gauti informaciją ir pasityčiojimu iš šalies įsipareigojimų žmogaus teisių srityje.

Praeityje Pakistanas du kartus buvo trumpam uždraudęs „TikTok“, dėl „amoralaus, nepadoraus ir vulgaraus“ turinio.

Draudimas buvo panaikintas platformai patikinus Pakistaną, kad ji pašalins amoralų turinį ir blokuos vartotojus, skelbiančius „neteisėtą turinį“. Ši programėlė Pakistane buvo atsisiųsta milijonus kartų, kai 2020 ir 2021 metais buvo paskelbtas draudimas.

2008 metais Pakistanas taip pat buvo uždraudęs „YouTube“ dėl pranašą Muhammadą vaizduojančių įrašų. Musulmonai iš esmės tiki, kad bet kokie fiziniai pranašo atvaizdai yra šventvagiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius