Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano policija nustatė alpinisto Ernesto Markšaičio žudikus

Pakistano policija trečiadienį pranešė, kad nustatyta 16 kovotojų, susijusių su tarptautinės alpinistų grupės ir jų vedlio iš Pakistano nužudymu Himalajų kalnuose, skelbia Pakistano „Express Tribune“.
Ernestas Markšaitis kalno Chan Tengri (Tian Šanis, 7010 m) viršūnėje
Ernestas Markšaitis kalno Chan Tengri (Tian Šanis, 7010 m) viršūnėje / E.Markšaičio asmeninio archyvo nuotr.

„Visi jie yra vietiniai gyventojai. Dešimt jų yra iš Diamero slėnio, trys iš Manšeros, o kiti iš Kohistano“, – sakė policijos viršininkas Usmanas Zakaria.

Pareigūnai surengė spaudos konferenciją, kurioje pateikė naujausią informaciją. Gilgito Baltistano vyriausybės generalinis sekretorius Muniras Ahmedas Badini teigė, kad teisėsaugos pareigūnai dirba be perstojo, kad išaiškintų šį nusikaltimą.

„Yra pranešimų, kad užpuolikai buvo apmokyti FATA (Šiaurės vakarų Pakistane esantis pusiau autonomiškas genčių regionas) ir turi ryšių su uždraustomis sukartinomis grupuotėmis. Mes tikime Diamero slėnio džirga, kuri įrodė savo pajėgumus identifikuodama kovotojus“, – sakė M.A.Badini. Jis patikslino, kad žudikai tebėra kalnuose, grupėmis po du, tris asmenis. Organizacijos pavadinimas bus paskelbtas, kai tik nusikaltėliai bus sugauti.

Džirga – tai vietos genčių vyresniųjų susirinkimas, priimantis daugumą sprendimų konsensuso pagrindu. Tokie vyresniųjų susirinkimai būdingi Afganistano ir Pakistano gentims.

Žuvo lietuvis

Žudynės Himalajų kalnų Nanga Parbat prieškalnėje esančioje bazinėje stovykloje įvykdytos šeštadienį, apie 22.45 val. vietos laiku. Ginkluoti asmenys, apsivilkę sukarintos organizacijos uniformomis nužudė dešimt užsienio alpinistų. Auka tapo ir lietuvis Ernestas Markšaitis. Į kalną su grupe ketino kopti ir dar vienas lietuvis – Saulius Damulevičius. Šis žudynių metu buvo kitoje stovyklavietėje.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė judėjimas „Tehrik-i-Taliban Pakistan”, kuris, kaip skelbėsi, keršijo už Pakistano Talibano lyderio pavaduotojo Emiro Wali-ur-Rehmano žūtį smogus JAV bepiločiui orlaiviui.

Himalajų vakarinėje dalyje iškilęs Nanga Parbatas (8126 m) yra devintas pagal aukštį pasaulio kalnas. Tai viena sunkiausiai įveikiamų viršukalnių. Dėl praeityje įvykusių daugybės žūčių, Nanga Parbatas buvo pramintas „Kalnu žudiku“.

Kaip skelbiama, prieš kelias dienas bazėje apsilankė žvalgai, kurie ragino alpinistus tapti islamo pasekėjais.

Alpinisto Vlado Vitkausko teigimu, tokių išpuolių prieš alpinistus dar niekada nėra buvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius