-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palestiniečių pareigūnai: Izraelio pajėgos nužudė „al Jazeera“ žurnalistę

Palestiniečių savivalda ketvirtadienį pareiškė, kad tyrimas dėl televizijos „al Jazeera“ žurnalistės Shireen Abu Akleh žūties aplinkybių rodo, jog ją tyčia nužudė Izraelio pajėgos.
Shireen Abu Akleh
Shireen Abu Akleh / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tikėtina, kad Izraelis atmes šias išvadas kaip neobjektyvias ir nepagrįstas. Savo komentarų žydų valstybė kol kas nepaskelbė.

Palestiniečių generalinis prokuroras Akramas al Khateebas spaudos konferencijoje Vakarų Kranto Ramalos mieste paskelbė tyrimo rezultatus.

„Šaudė tik okupacinės pajėgos, siekdamos nužudyti“, – sakė jis.

Palestiniečių ir amerikiečių žurnalistė Sh. Abu Akleh, 25 metus dirbusi „al Jazeera“, žuvo gegužės 11 dieną, nušviesdama Izraelio karių reidą Dženino pabėgėlių stovykloje okupuotame Vakarų Krante. Ši reporterė buvo gerai žinoma arabų pasaulyje dėl reportažų apie palestiniečių gyvenimo sunkumus, dešimtmečius tęsiantis Izraelio kontrolei.

A.al Khateebas teigė, kad jo atlikto tyrimo metu nustatyta, jog vietovėje nebuvo jokių kovotojų, ir tvirtino, kad kariuomenė matė Sh. Abu Akleh ir kitus žurnalistus bei žinojo, kad jie yra žurnalistai. Tuo metu visa grupė dėvėjo apsaugines liemenes ir šalmus.

Jis teigė, kad į Sh.Abu Akleh buvo šauta „tiesiai ir tyčia“, kai ji bandė bėgti.

A.al Khateebas pakartojo palestiniečių poziciją, kad kulka nebus perduota izraeliečiams tirti. Jis teigė, kad nuspręsta net nerodyti kulkos nuotraukų, „kad atimtų iš jų naujo melo“ galimybę.

Palestiniečių pareigūnai ir įvykių liudininkai, įskaitant kartu buvusius žurnalistus, sakė, kad Sh.Abu Akleh žuvo nuo karių kulkų. Izraelio kariuomenė iš pradžių sakė, kad reporterę galėjo nušauti palestiniečių kovotojai, bet vėliau nuo šios pozicijos atsitraukė ir dabar teigia, kad moteris galėjo žūti nuo atsitiktinės izraeliečių ugnies.

Izraelis ragino surengti bendrą tyrimą su palestiniečiais. Pareigūnai pažymėjo, kad kulka turi būti išanalizuota balistikos ekspertų, nes tik tokiu būdu galima prieiti tvirtą išvadą. Palestiniečių pareigūnai savo ruožtu sakė nepasitikintys Izraeliu ir pakvietė prie tyrimo prisidėti kitas šalis.

Žmogaus teisių grupės taip pat pabrėžia, kad Izraelio reputacija dėl anksčiau vykdytų tyrimų, susijusių su įtariamais jo saugumo pajėgų nusikaltimais, yra prasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius