Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Pamiršk mane, karo tarnyba“: Rusijoje būrėjai ir ekstrasensai gelbsti nuo mobilizacijos, spėja, kada baigsis karas

Ezoterinių paslaugų rinka Rusijoje beveik dvigubai didesnė nei vaistų. Dabar, pasak leidinio „Novaja Gazeta Baltija“, būrėjai ir ekstrasensai prisitaikė prie pinigus nešančios situacijos: „gelbsti“ nuo mobilizacijos ar „apsaugo“ kare, spėja, kada baigsis karas.
Maskvos Raudonoji aikštė
Maskvos Raudonoji aikštė / „Scanpix“/AFP nuotr.

Per pastaruosius kelerius metus ezoterinių paslaugų rinka Rusijoje labai išaugo, rašoma straipsnyje, publikuojamame leidinio „Novaja Gazeta Baltija“ interneto svetainėje.

Šis padidėjimas siejamas su pandemijos ir karo sukeltais sukrėtimais – esą nestabilumo laikotarpiu su nerimu žmonės bando susidoroti bet kokiomis priemonėmis.

Leidinys „Novaja Gazeta Baltija“ nagrinėja, kaip Rusijos kaip invazija į Ukrainą prisideda prie ekstrasensų turtėjimo, ir kaip rusiška propaganda prisideda prie okultizmo skatinimo.

Priemonė, apsauganti nuo šaukimo į karą

„Sukurta formulė, kuri apsaugos nuo šaukimo į karą. Be to, jei jūsų vyras ar sūnus jau išvyko į karą, tada ji padės jam išlikti gyvam. Formulė nėra nemokama!

Jūs pačios turite įvertinti savo vyrų gyvybę. Jūs praktiškai perkate gyvenimą. Todėl įvertinkite, kiek kainuoja žmogaus gyvybė. Tai nereiškia, kad turite sumokėti labai didelę sumą, kurios neturite.

Mokėjimo esmė ta, kad ne visi turi didelius pinigus. Užteks mokėti tiek, kiek realiai galite. Tai bus užmokestis, kuris padės jūsų sūnums ir vyrams grįžti namo gyviems arba, jei kas nors negavo šaukimo, jo išvengti. Formulę turėti su savimi reikia nuolat (!), kol baigsis karas.“ (Kalba netaisyta).

Vida Press nuotr./Mobilizacija Rusijoje
Vida Press nuotr./Mobilizacija Rusijoje

2022 metų rugsėjo 23-ąją, praėjus dviem dienoms po to, kai Rusijoje paskelbta mobilizacija, toks įrašas pasirodė Krymo runologo Jurijaus Kontomirovo paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“.

Dėl karo Ukrainoje ezoterinių paslaugų sritis sulaukė papildomų klientų antplūdžio.

Nėra tikslių duomenų, koks procentas Rusijos gyventojų reguliariai kreipiasi į būrėjus ir ekstrasensus.

Tačiau, kaip rašo „Novaja Gazeta Baltija“, remiantis kai kuriais skaičiavimais, ezoterinių paslaugų rinkos apimtis siekia apie 2 trilijonus rublių per metus.

Shutterstock nuotr./Ezoterika
Shutterstock nuotr./Ezoterika

Palyginimui, „Rosstat“ duomenimis, per pirmuosius dešimt 2023 metų mėnesių Rusijos piliečiai vaistams išleido 1,1 trilijono rublių.

Taro kortų pardavimai aktyviai auga: pagal Rusijos interneto parduotuvės „Wildberry" statistiką, 2020 metais internetinėje platformoje buvo pristatytos 83 kaladės, iki 2023 metų jų skaičius išaugo iki 16 tūkst.

Antropologė Olga Christoforova ragina neskubėti daryti išvadų.

Anot jos, pagrindinis ezoterinių paslaugų bumas tiek Rusijoje, tiek Vakarų Europoje ir Šiaurės Amerikoje įvyko COVID-19 pandemijos metu.

Viena vertus, netikrumo ir nežinomybės dėl ateities situacija reikalavo ieškoti kažkokios dvasinės atramos.

Kita vertus, karantino metu žmonės turėjo daug laisvo laiko.

123RF.com nuotr./Karantinas COVID-19 metu
123RF.com nuotr./Karantinas COVID-19 metu

Pasak „Novaja Gazeta Baltija“ publikacijos, kai kurie tuo pasinaudojo ieškodami naujo pomėgio, susijusio su ezoterika, taip pat pajamų šaltinio, pavyzdžiui, lankė būrimo Taro kortomis kursus.

2021 metais okultinės literatūros pardavimai išaugo daugiau nei 50 proc.

Naujieji Viduramžiai

Ezoterikos augimas 2020-aisiais ideologiškai atspindi 1990-uosius.

Po SSRS žlugimo Rusijoje pradėjo formuotis vadinamoji naujųjų Viduramžių praktika.

wikimedia.org nuotr/1991 metų rugpjūčio pučas. Maskva
wikimedia.org nuotr/1991 metų rugpjūčio pučas. Maskva

Ši koncepcija bendrąja prasme paaiškina galimą XXI amžiaus žmonijos sugrįžimą į viduramžių visuomenės struktūrą – 90-ųjų Rusijos kontekste tai visų pirma esamų paaiškinimo sistemų kritika, kai, pasak O.Christoforovos, mokslo žinios nustojo būti neginčijamu autoritetu.

Tai paskatino atmesti įrodytus faktus – „žemė plokščia“, „amerikiečiai neskrido į kosmosą“, „visa istorija mistifikuota“, „skiepai kenkia“.

Atitinkamai ieškodami alternatyvos žmonės pradėjo gręžtis į mistines ir ezoterines praktikas.

Siaučiantis okultizmas per pirmąsias dvi Vladimiro Putino prezidentavimo kadencijas šiek tiek sumažėjo dėl Rusijos Ortodoksų Bažnyčios suartėjimo su valdžia, rašo „Novaja Gazeta Baltija“.

Tačiau pasauliniu mastu jis niekur nedingo, pažymėjo O.Christoforova.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Tai liudija ir laidos „Ekstrasensų mūšis“ populiarumas.

Kitas ezoterikos populiarumo Rusijoje etapas susijęs su daugelio panašių praktikų perėjimu prie interneto, dar vienas – su padidėjusiu nerimu pandemijos metu ir bandymais su juo susidoroti spėjant ateitį.

Karas tik palaikė šios paklausos augimą.

O.Christoforova aiškino, kad kreiptis pagalbos į ezoterikus karo metu – įprasta praktika.

Vida Press nuotr./Zodiako ženklai
Vida Press nuotr./Zodiako ženklai

Kaip pasakojama „Novaja Gazeta Baltija“ interneto svetainėje publikuojamame straipsnyje, net Antrojo pasaulinio karo metais moterys SSRS eidavo pas būrėjus, kad sužinotų, kaip sekasi jų sūnums, broliams ir vyrams, ypač – kai nustodavo laiškai iš fronto.

Panašus procesas stebimas ir dabar.

Teisininkų teigimu, 60-70 proc. okultinės rinkos užima būrėjai, kurie „paslapčiai atskleisti“ naudoja įvairias priemones – Taro kortas, kavos tirščius, delnų linijas.

Suprato, kad gali uždirbti

Kai žmonės dėl išorinių aplinkybių patiria nerimą, neviltį ir baimę, pagalbos ieško jiems įprastu būdu, pažymi psichologė ir psichoterapeutė Marija Mitina.

Dėl sociokultūrinių veiksnių, asmeninių savybių ir pasirinkimų tokia pagalba gali tapti psichoterapija, religija ar ezoterika.

Socialinių tinklų nuotrauka/Karas Ukrainoje
Socialinių tinklų nuotrauka/Karas Ukrainoje

Kadangi karas, kaip rašo „Novaja Gazeta Baltija“, veikia rusų psichinę sveikatą (tai liudija, pavyzdžiui, išaugusi antidepresantų paklausa), psichika įjungia apsauginius mechanizmus, bandydama apsisaugoti nuo stiprių emocijų ir destruktyvaus elgesio.

Tokiomis aplinkybėmis žmogus gali rinktis naujus metodus, įskaitant būrėjus ir horoskopus. Psichoterapeutai tokį elgesį aiškina kaip įveikos strategijas.

M.Mitina aiškina, kad būrėjas ar ekstrasensas gali padėti žmogui trumpuoju laikotarpiu ir numalšinti nerimą.

„AFP“/„Scanpix“/Maskva
„AFP“/„Scanpix“/Maskva

Tačiau ilgalaikės pasekmės bus labiau žalingos – atidėliojama psichoterapija ir pagalba vaistais sergant nerimo sutrikimu ar depresija apsunkina bei pailgina sveikimo procesą.

Anot „Novaja Gazeta Baltija“, Rusijos tarologai pasakojo, kad per pastaruosius dvejus metus apie 15–20 proc. klientų užklausų yra susiję su karo pabaiga ir nauja mobilizacijos banga.

Daugelis ezoterikų esą atsisako dirbti su tokiais prašymais, nes bijo „grįžimo“ – taip jie vadina „magiškos energijos grąžinimo žmogui per gyvenimo nesėkmes ir problemas mechanizmą“.

Runų, amuletų ir žvakių specialiste prisistatant Julija leidiniui pasakojo, kad magija buvo visada, bet pastaraisiais metais rinka pradėjo aktyviai vystytis, nes daugelis suprato, kad iš to galima uždirbti.

Shutterstock nuotr./Runos
Shutterstock nuotr./Runos

Žmonės, prekiaujantys žvakėmis „Pamiršk mane, voenkomate“ ir amuletais nuo mobilizacijos, naudojasi rusų baime dėl artimųjų.

Rusijos žiniasklaidoje reguliariai pasirodo naujienos apie ezoterikų-sukčių sulaikymus.

Dažniausiai jie įgyja žmogaus pasitikėjimą pasinaudodami psichologiniais triukais, o vėliau pamažu pradeda siūlyti mokamas paslaugas, kurių sunku atsisakyti.

Jei pasiseks, būrėjai gali gauti didžiulį atlygį. Pavyzdžiui, septynios maskvietės per kelerius metus „aiškiaregiams“ iš Krasnodaro krašto pervedė 24 mln. rublių (apie 240 tūkst. eurų).

Dar viena maskvietė už prakeiksmo nuėmimą „ekstrasensui“ iš Volgogrado pervedė 67 milijonus rublių (673 tūkst. eurų).

Demonų apsėsta propaganda

Prie naujųjų Viduramžių prisideda ir Rusijos valdžios propaganda.

Kaip rašo „Novaja Gazeta Baltija“, dėl smukusių politinių pokalbių laidų, kurios nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios tapo viena pagrindinių televizijos turinio formų, reitingų, iki 2022 metų pabaigos buvo pakeista jų svečių sudėtis.

Ekrano nuotr. iš rustv-24.ru/Iš prokremliško Rusijos žurnalisto Dmitrijaus Kiseliovo pasakojimo galima suprasti, esą sankcijas šiai šaliai paskelbusi Europa priversta maitintis vabzdžiais ir kirmėlėmis
Ekrano nuotr. iš rustv-24.ru/Iš prokremliško Rusijos žurnalisto Dmitrijaus Kiseliovo pasakojimo galima suprasti, esą sankcijas šiai šaliai paskelbusi Europa priversta maitintis vabzdžiais ir kirmėlėmis

Žiūrovams nusibodusių politologų, kariškių, propagandistų vietas pamažu pradėjo užimti ekstrasensai, būrėjai, astrologai.

Pokalbių laidos „Malachovas“, rodomos „Rossija 1“ kanalu, kūrėjai ištisus epizodus pradėjo skirti antgamtiniams dalykams – „Afganistano matematiko prognozės“, „Čečėnų regėtojas“, „Kariniai ekstrasensai priešakinėje linijoje“, „Žmonės X tarp mūsų“.

Žinoma, į propagandinius kanalus pakviesti ekstrasensai kalba apie artėjančią Rusijos pergalę, drabsto purvais ant Ukrainos ir jos valdžios, taip pat giria Vladimirą Putiną.

Shutterstock nuotr./Propaganda
Shutterstock nuotr./Propaganda

O.Christoforova pabrėžė: „Televizijos ezoterikos srautas stiprina ir skatina žmonių tikėjimą magija“.

Antropologės teigimu, domėjimasis okultizmu būdingas kariaujantiems autoritariniams ir totalitariniams režimams – valstybė bando rasti pateisinimą savo neracionaliems veiksmams.

Šiuo atžvilgiu tapatybę taip pat galima sukurti įtraukiant ezoterinius komponentus.

Tačiau po karo šie socialinio gyvenimo aspektai pasireiškia kitaip – ​​okultizmo manija prasiskverbia į kasdienybę, rašoma „Novaja Gazeta Baltija“ publikacijoje.

Per dvasines praktikas žmonės stengiasi rasti atramą.

Apie šį fenomeną 1950-ųjų Vokietijoje pasakojo amerikiečių istorikė Monica Black knygoje „Žemė, apsėsta demonų“.

Vida Press nuotr./Adolfas Hitleris, Hermannas Goeringas
Vida Press nuotr./Adolfas Hitleris, Hermannas Goeringas

Iš pradžių nacių valdžia bandė atidėti neišvengiamą pralaimėjimą per okultizmą:

„Tikėdamasis pakelti tautos dvasią, Josephas Goebbelsas pažadėjo stebuklus – įskaitant „stebuklingą ginklą“, kuris pakeis karo eigą. Jis nurodė savo darbuotojams atspausdinti ir anonimiškai paštu išsiuntinėti pranašystę apie galutinį Vokietijos triumfą.

Buvo skleidžiamos senos legendos ir ištraukos iš folkloro, vaizduojančios spindintį, didingą Vokietijos Reichą, kurį simbolizuoja didžiulis paukštis, priglaudęs savo jauniklius – siurrealistinis meilės vaizdinys naikinančio karo įkarštyje.“

Tačiau po Trečiojo Reicho pralaimėjimo ši egzaltacija buvo išreikšta noru kreiptis į būrėjus ir ekstrasensus.

Vokietijos federalinio archyvo nuotr./Josephas Goebbelsas
Vokietijos federalinio archyvo nuotr./Josephas Goebbelsas

Literatūros kritikė Galina Juzefovič, recenzuodama knygą, išvedė paralelę su 1990-ųjų Rusija:

„Tiek mūsų šalyje, tiek pokario Vokietijoje visokių šarlatanų ir tamsuolių siautėjimas turėjo panašias priežastis: ilgas panašių praktikų draudimas, viešosios sferos liberalizavimas, ideologinės sistemos žlugimas ir iš to kylanti sumaištis.

Tačiau svarbiausia yra susikaupusios kolektyvinės traumos ir kolektyvinė kaltė, taip pat faktiškai visiškas teisinių mechanizmų jų integracijai bei patyrimui nebuvimas.“

Vida Press nuotr./Maskva
Vida Press nuotr./Maskva

O.Christoforova leidiniui „Novaja Gazeta Baltija“ pažymėjo, kad pasibaigus karui Ukrainoje panašaus ezoterikos bumo nebus, nes ši sritis nėra slopinama, kaip buvo iki 1990 metų.

Pasak antropologės, kažko reikšmingo galima tikėtis tik dėl ekonominės krizės ar santvarkos pasikeitimo:

„Prasidės autoriteto paieškos. Dabar propagandos žiūrovams juo yra V.Putinas – tėvo figūra, dangiška būtybė, Dievas.

Kai jo nebeliks, pasirodys nauja paklausa. Šios figūros jie ieškos visur, todėl neatmestinas daugybės sektų ir okultinių judėjimų atsiradimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius