-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 04 04 /16:46

Panama Papers jau verčia iš postų politikus: Islandijos premjeras raginamas tuoj pat atsistatydinti

Islandijos premjeras pirmadienį buvo spaudžiamas atsistatydinti, kai nutekinti dokumentai, praminti Panamos popieriais, atskleidė, kad jis kartu su žmona galbūt naudojosi viena ofšorine įmone, kad nuslėptų milijonų dolerių investicijas.
Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas
Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viena buvusi premjerė paragino dabartinį vyriausybės vadovą Sigmundurą Davidą Gunnlaugssoną atsistatydinti, kai Tarptautinis žurnalistų tyrėjų konsorciumas paskelbė duomenų apie 11,5 mln. nutekintų finansinių dokumentų, susijusių su kai kurių dabartinių ir buvusių pasaulio lyderių aktyvais.

Tarp jų buvo paminėtas S.D.Gunnlaugssonas, Islandijos dešiniosios Pažangos partijos narys, ir jo žmona Anna Sigurlaug Palsdottir, taip pat daug nusikaltėlių ir garsenybių.

„Premjeras turėtų nedelsiant atsistatydinti“, – buvusi premjerė socialdemokratė Johanna Sigurdardottir rašo savo „Facebook“ žinutėje.

Daugiau negu 16 tūkst. Islandijos gyventojų taip pat pasirašė peticiją, reikalaudami S.D.Gunnlaugssono atsistatydinimo, o opozicija nurodė inicijuosianti balsavimą dėl nepasitikėjimo, kuris tikriausiai bus surengtas šią savaitę.

Spruko iš interviu

Remiantis dokumentais, S.D.Gunnlaugssonas ir A.S.Palsdottir įsigijo ofšorinę bendrovę „Wintris Inc.“ Britanijos Mergelių salose 2007 metų gruodį. 2009 metais jis pardavė savo akcijas žmonai už simbolinę vieno dolerio kainą.

S.D.Gunnlaugssonas sekmadienį pareiškė, kad dokumentų paskelbimas yra prieš jį ir jo sutuoktinę pradėta raganų medžioklė.

„Ji (Palsdottir) buvo tvirtai pasiryžusi mokėti mokesčius už ją („Wintris Inc.“) Islandijos visuomenei, užuot taupiųsi pinigus mokėdama mokesčius užsienyje, – pareiškė premjeras. – Nei ji naudojosi mokesčių rojumi, nei galima sakyti, kad jos bendrovė yra ofšorinė ta prasme, kad ji geriau moka mokesčius užsienyje nei Islandijoje“.

S.D.Gunnlaugssonas per 2013 metų rinkimus, kai buvo išrinktas, žadėjo visišką skaidrumą, tačiau jo premjero kėdė pradėjo klibėti kovo viduryje, kai jo žmona patvirtino šios bendrovės egzistavimą.

Sekmadienį Islandijoje parodytame interviu švedų visuomeniniam transliuotojui SVT S.D.Gunnlaugssonas pratrūko ir atsisakė atsakinėti į klausimus, kai jo buvo paklausta apie ofšorinę bendrovę.

„Niekada neturėjau slaptų sąskaitų“, – S.D.Gunnlaugssonas sakė Švedijos televizijos SVT žurnalistams.

„Atrodo, tarsi mane kažkuo kaltintumėte“, – pridūrė pastebimai suirzęs premjeras ir atšaukė interviu.

Jo atstovas tvirtino, kad S.D.Gunnlaugssonas ir jo žmona griežtai laikosi įstatymų ir nuo 2008 metų yra deklaravę visą savo turtą bei pajamas.

Nepaisant žiniasklaidos raginimų, jo mokesčių dokumentai viešai nebuvo paskelbti.

Reikjavike pirmadienį rengiama demonstracija, kurios dalyviai reikalaus premjero atsistatydinimo.

„Tauta neturėtų turėti premjero, kurio reikėtų gėdintis... Ministras pirmininkas parodė nepasitikėjimą valiuta ir Islandijos ekonomika, įdėdamas savo pinigus į mokesčių rojų“, – sakė buvusi premjerė J.Sigurdardottir.

Atsistatydinti nenori

Islandijos ministras pirmininkas Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas pirmadienį atsisakė atsistatydinti, nepaisant raginimų, kai buvo nutekinti mokesčių dokumentai, rodantys, kad jis ir jo žmona naudojosi ofšorine bendrove, tikėtina norėdami nuslėpti savo milijonines investicijas.

„Aš nei svarstau atsistatydinti dėl šio reikalo, nei dėl šio reikalo ketinu viską baigti“, – sakė ministras pirmininkas Islandijos televizijai „Channel 2“.

Jis tvirtina niekada neslėpęs pinigų užsienyje ir sako, kad jo žmona, kuri gavo didelį palikimą iš savo tėvo, visus mokesčius moka Islandijoje.

„Nei ji naudojosi mokesčių rojumi, nei galima sakyti, kad jos bendrovė yra ofšorinė ta prasme, kad ji geriau moka mokesčius užsienyje nei Islandijoje“, – nurodė S.D.Gunnlaugssonas savo tinklalapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius