Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Pandemijos metu iškilę veikėjai nerimsta: tvirtina, kad daktarai tyčia žudė COVID-19 pacientus

Socialiniuose tinkluose vėl pasirodė abejotinos reputacijos advokato Thomo Renzo melagingi pareiškimai apie COVID-19. Kalbėdamas Ohajo senato sveikatos komiteto posėdyje, sąmokslo teorijų kūrėjas ėmė tvirtinti, neva tiek daug mirčių nuo COVID-19 visame pasaulyje fiksuota todėl, kad daktarai tyčia žudė pacientus dėl pinigų.
Naktis Kauno klinikų traumų ir skubios pagalbos centre
Naktis Kauno klinikų traumų ir skubios pagalbos centre / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Abejotinos reputacijos žvaigždė

JAV Ohajo valstijoje gyvenantis advokatas T.Renzas pandemijos metu išgarsėjo skleisdamas tikrovės neatitinkančią informaciją apie COVID-19, taip pat vieną po kito keldamas su virusu susijusius ieškinius.

Jis tapo mėgstamu skiepų priešininkų tarpe, o įrašai, kuriuose jis žarstosi melagienomis, kraipo statistiką ir kaltina medikus nebūtais dalykais, akimirksniu išpopuliarėja visame pasaulyje.

Tai tikrai 44 metų T.Renzo žvaigždžių valanda, mat iki pandemijos pradžios jis turėjo nedaug teisinės patirties, o licenciją verstis advokato praktika gavo vos šiai prasidėjus.

Kaip rašo „The Washington Post“, karjeros kelias nebuvo lengvas – Ohajo valstijos advokatūros egzaminą T.Renzas išlaikė tik iš penkto karto.

Prieš tapdamas sąmokslo teorijų skleidėju, jis dirbo kredito unijoje, iš kurios buvo atleistas, sulaukęs kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo.

Jis nuolat atsiduria faktų tikrintojų akiratyje, skleisdamas akivaizdžias melagienas medicinos klausimais.

Pavyzdžiui, pasak advokato, nuo vaisto Remdesivir miršta 25 proc. jį vartojančių pacientų, o 85 proc. pacientų, prijungtų prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų ilgiau nei 96 valandoms, galiausiai miršta. Tačiau tai – melas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pacientas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pacientas

Apkaltino medikus noru pasipelnyti

Naujausiame įraše, renkančiame vis daugiau patiktukų ir pasidalijimų „Facebook“ tinkle, advokatas tvirtina, esą „ligoninės ir gydytojai buvo skatinami žudyti savo pacientus, kad būtų sukurta iliuzija, jog COVID-19 kelia didelę grėsmę visuomenės sveikatai“.

Anot T.Renzo, taip buvo daroma dar ir dėl to, kad daktarams esą buvo mokama už kiekvieną COVID-19 sergantį, Redemsivirą vartojantį, prie plaučių ventiliacijos aparato prijungtą, ar nuo koronaviruso mirusį pacientą.

Nors tokios melagienos sklando praktiškai nuo pandemijos pradžios, jos neatitinka tiesos.

Padeda negalintiems sumokėti

JAV „Medicare“ – federalinė sveikatos draudimo programa skirta 65 metų amžiaus ir vyresniems asmenims. Taip pat jaunesniems žmonėms su negalia, turintiems nuolatinį inkstų funkcijos nepakankamumą, sergantiems kitomis sunkiomis ligomis.

„Medicare“ apmoka pacientų gydymą ligoninių stacionaruose. Tam naudojama diagnozių grupėms priskiriamų įkainių (angl. diagnosis-related group, arba DRG) klasifikavimo sistema.

Ligoninė, išrašymo metu, pacientui priskiria ligos kodą, kuris nustatomas atsižvelgiant į pagrindinę jo diagnozę ir suteiktą gydymą.

Tada „Medicare“ ligoninei sumoka nustatytą pinigų sumą, neatsižvelgiant į tai, kiek ligoninei iš tikrųjų kainavo gydymas.

Suma gali skirtis įvairiose JAV valstijose, atsižvelgiant į darbo sąnaudų kaštus ir kitus veiksnius.

„Medicare“ sistemoje nėra ligų grupės, skirtos konkrečiai COVID-19, tačiau yra nustatytos išmokos kvėpavimo takų susirgimams gydyti.

2017 metais „Medicare“ kompensuojami vieno tokio paciento gydymo kaštai siekė 13 297 JAV dolerius (11 048 eurus) tais atvejais, kai liga praėjo be komplikacijų, ir 40 218 JAV dolerių (33 417 eurų), kuomet pacientui prireikė dirbtinės plaučių ventiliacijos.

Prasidėjus pandemijai, JAV Kongresas priėmė CARES (angl. Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security) aktą, kuriuo buvo numatyta 20 proc. padidinti išmokas ligoninėms už koronavirusu sergančių pacientų gydymą.

Net padidintos „Medicare“ išmokos siekia maždaug pusę sumos, kurią kompensuoja privatūs draudikai.

Be naujosios pagalbos priemonės daugelis neapdraustųjų turėtų patys sumokėti už gydymą pagal ligoninių nustatytus tarifus.

Kai kuriems tai galėtų tapti išties nepakeliama finansine našta.

CARES programos sprendimas buvo skirtas kompensuoti didelius gydymo kaštus pacientams, neturintiems privataus sveikatos draudimo.

Šiems asmenims taip pat kompensuojami skiepai nuo COVID-19 ir testavimas.

123RF.com nuotr./Kraujospūdžio matavimas
123RF.com nuotr./Kraujospūdžio matavimas

15min verdiktas: melas. Medikams nebuvo mokama už COVID-19 diagnozės nustatymą. Taip pat netiesa, kad daktarai buvo priversti žudyti pacientus, norėdami dirbtinai išpūsti pandemijos mastą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje