-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Parlamento rinkimuose Benjaminas Netanyahu bando laimėti rusakalbių balsus

Prieš rugsėjo 17-ąją vyksiančius išankstinius parlamento rinkimus premjeras Benjaminas Netanyahu bando laimėti Izraelyje gyvenančių rusakalbių balsus. Tačiau kol kas jie labiau palaiko ministro pirmininko varžovą Avigdorą Liebermaną.
Benjaminas Netanyahu, Vladimiras Putinas
Benjaminas Netanyahu, Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The Wall Street Journal“ (WSJ) rašo, kad B.Netanyahu siekiant laimėti 750 tūkst. rusakalbių imigrantų balsus, pasirodė reklamos rusų kalba. Be to, premjeras žiniasklaidai rusų kalba davė daugiau interviu nei ankstesnių kampanijų metu.

Ant jo partijos „Likud“ būstinės Tel Avive buvo pakabintas didžiulis plakatas, kuriame B.Netanyahu pozuoja su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Planuojama, kad toks pat plakatas atsiras tankiai rusų apgyvendintame rajone. Šią savaitę B.Netanyahu lankėsi Ukrainoje, kur susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avigdoras Liebermanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avigdoras Liebermanas

Imigravusieji iš buvusios Sovietų Sąjungos paprastai remia B.Netanyahu politinį konkurentą Avigdorą Liebermeną. Gimusio Moldovos sostinėje Kišiniove, jo partija „Yisrael Beiteinu“ kadaise sudarė koaliciją su „Likud“. Tačiau šįkart jų keliai išsiskyrė.

Taikydamasis į rusakalbius B.Netanyahu siekia perimti balsus iš A.Liebermano partijos, ir, laimėjęs rinkimus, formuoti vyriausybę be „Yisrael Beiteinu“.

Tyrimų centro „Izraelio demokratijos institutas“ prezidentas Yohanas Plesneris laikraščiui teigė, kad A.Liebermenas išplėtė rinkėjų bazę kietąją liniją atitinkančiu požiūriu į šalies saugumą ir tvirtinimu, kad Izraelis turi būti sekuliari valstybė.

Apklausos prognozuoja, kad rugsėjo rinkimuose „Yisrael Beiteinu“ laimės devynias parlamento vietas. Balandžio rinkimuose A.Liebermeno partija užsitikrino tik penkias.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio parlamentas (Knesetas)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio parlamentas (Knesetas)

Viena priežasčių, kodėl A.Liebermanas nesutiko sudaryti koalicijos su B.Netanyahu – premjero susitarimai su ultraortodoksų partijomis. Pastarosios pasisako už religinių taisyklių taikymą įvairiose gyvenimo srityse.

A.Liebermano šūkis atkartoja Izraelyje populiarų JAV prezidentą Donaldą Trumpą: „Paverskime Izraelį vėl normaliu.“

„Jis sukūrė krizę, dėl kurios Netanyahu labai sunku atimti iš jo balsus. Jis sukūrė žinutę, kuri apeliuoja į didesnę izraeliečių dalį“, – WSJ sakė Y.Plesneris.

Rūpi saugumas ir sekuliarumas

Naujausios apklausos rodo, kad A.Liebermenas neprarado rusakalbių rinkėjų paramos.

Rusakalbiai imigrantai – didžiausia žydų mažumos grupė: nuo dešimtojo dešimtmečio beveik milijonas žydų ir jų šeimų iš buvusios SSRS pabėgo į Izraelį. Šie rinkėjai prilyginami maždaug 15-ai iš 120 vietų Izraelio parlamente.

WSJ rašo, kad rusalkabiams labiausiai rūpi saugumo klausimas bei religijos atskyrimas nuo valstybės. Iš dalies todėl, kad maždaug ketvirtadalis jų, į Izraelį atvykę dešimtajame dešimtmetyje, pagal ortodoksų taisykles nėra laikomi žydais.

A.Liebermanas taip pat užsitarnavo rusų imigrantų pagalbininko naviguojant per sudėtingą valstybės biurokratinį aparatą reputaciją.

Į pietus nuo Tel Avivo plytinčiame Bat Jamo mieste, gausiai apgyvendintame rusakalbių, 58 metų Vadimas Vojezas teigė balsuosiantis už A.Liebermaną, nes jam patinka ryžtingas politiko lyderystės stilius.

„Man svarbu tvarka ir saugumas, o Netanyahu to nesuteikia“, – WSJ sakė V.Vojezas.

A.Liebermano populiarumas piką pasiekė 2009 metais, kai „Yisrael Beiteinu“ laimėjo 15 parlamento vietų. Pasak Y.Plesnerio, jį ir toliau palaiko vyresnio amžiaus rusakalbiai rinkėjai, tačiau jaunesni yra linkę balsuoti taip, kaip likusi Izraelio visuomenės dalis.

Bar Ilano universiteto profesoriaus Vladimiro Ze'evo pateiktais duomenimis, balandžio rinkimuose 40 proc. rusakalbių izraeliečių rėmė A.Liebermano „Yisrael Beiteinu“, 27 proc. – B.Netanyahu „Likud“.

Pasak WSJ, kai kurie analitikai mano, kad A.Liebermanui reikia išplėsti rinkėjų bazę už rusakalbių ribų, antraip jo partija gali prarasti vietas knesete.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Savo ruožtu B.Netanyahu „Likud“ būstinėje Tel Avive susitiko su rusų bendruomenės lyderiais. Jis pabrėžė ekonomikos stiprumą per pastarąjį jo vadovavimo dešimtmetį.

„Mes pavertėme Izraelį pasauline jėga dėl laisvosios rinkos ekonomikos modelio, o jie jį sugriaus“, – B.Netanyahu kalbėjo apie oponentus.

„The Wall Street Journal“ rašo, kad rusų bendruomenėje jo žinutė neliko neišgirsta.

1973 metais iš Rusijos į Izraelį emigravęs Yitzhakas Ben-Dovas sakė nenorįs balsuoti už A.Liebermeną ir partiją, kuri atstovauja tik vienai populiacijos daliai – rusakalbiams imigrantams.

„Kal balsuoji, reikia galvoti apie visą šalį“, – WSJ sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius