-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 21 /15:31

Išpuolis Paryžiuje: prie vykdytojo kūno rastas IS liaupsinantis raštelis, D.Trumpas kalba apie poveikį rinkimams

Užpuolikas, ketvirtadienio vakarą šaudęs į policiją Paryžiaus Eliziejaus Laukų bulvare, buvo atsidūręs tyrėjų akiratyje dėl numanomų ketinimų žudyti policijos pareigūnus, sakė tyrimui artimi šaltiniai.
Paryžiaus pareigūnai sukelti ant kojų
Paryžiaus pareigūnai sukelti ant kojų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Atsakomybę už išpuolį prisėmė „Islamo valstybės";
  • Nukautas įtariamasis - 39 metų Karimas Cheurfi;
  • Kitas kovotojas pats prisistatė į Belgijos policiją;
  • Prie atakos vykdytojo kūno rastas „Islamo valstybę" liaupsinantis raštelis.

15:31 val. D.Trumpas pareiškė nuomonę

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad mirtina ataka Paryžiuje smarkiai paveiks artėjančius Prancūzijos prezidento rinkimams; atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

„Dar viena teroristų ataka Paryžiuje. Prancūzijos žmonės daugiau to nepakęs. Ji turės didelį poveikį prezidento rinkimams!“ – paskelbė D.Trumpas tinkle „Twitter“, praėjus kelioms valandoms po išpuolio Paryžiaus Eliziejaus laukų bulvare, kur buvo nušautas policijos pareigūnas ir dar du sužeisti.

Po šios atakos liko vos trys dienos iki Prancūzijos prezidento rinkimų, tad tarp kandidatų tebevyksta labai įtempta kova, nė vienam iš jų kol kas neturint didesnės persvaros.

Dėl galimo smurto išpuolio prieš sekmadienį įvyksiantį pirmąjį rinkimų ratą buvo baiminamasi seniai, – dar nuo 2015 metų džihadistų išpuolių virtinės, o po pastarojo susišaudymo visame pasaulyje žinomame Paryžiaus bulvare saugumo užtikrinimas tapo viena svarbiausių rinkimų kampanijos problemų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Trys iš keturių rinkimų kandidatų po išpuolio atšaukė penktadienį planuotus priešrinkiminius renginius.

Šalyje tebegalioja aukščiausio lygio nepaprastoji padėtis po 2015 metais prasidėjusios virtinės atakų, nusinešusių daugiau nei 230 gyvybių.

Rastas IS liaupsinantis raštelis

Prie atakos Paryžiaus Eliziejaus Laukų bulvare vykdytojo kūno buvo rastas ranka rašytas džihadistų judėjimą„Islamo valstybė“ (IS) liaupsinantis raštelis, penktadienį sakė tyrimui artimas šaltinis.

Be minėto raštelio, policija jo automobilyje įvykio vietoje rado Korano kopiją, naujienų agentūrai AFP sakė šaltiniai.

Į policiją prisistatė pats

Įtariamas teroristas, kurio po Paryžiaus centre ketvirtadienio vakarą surengtų šaudynių ieškojo Prancūzijos teisėsauga, prisistatė į Belgijos policiją, penktadienį pranešė Prancūzijos Vidaus reikalų ministerija.

„Vyras, kurio paiešką buvo paskelbę Belgijos pareigūnai, pats prisistatė į Antverpeno policijos nuovadą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos VRM atstovas Pierre'as-Henry Brandet.

Prancūzija gavo Belgijos saugumo tarnybų įspėjimą apie naują įtariąmąjį, tačiau kol kas neaišku, ar jis yra susijęs su praėjusį vakarą Paryžiuje surengtomis šaudynėmis, penktadienį teigė pareigūnas.

„Per anksti pasakyti“, ar tas vyras, apie kurį pranešė Belgija, yra susijęs su Eliziejaus Laukų bulvare įvykusiomis šaudynėmis, per kurias žuvo policininkas, o dar du pareigūnai buvo sužeisti, radijui „Europe 1“ sakė Prancūzijos VRM atstovas.

„Per anksti pasakyti“, ar tas vyras, apie kurį pranešė Belgija, yra susijęs su Eliziejaus Laukų bulvare įvykusiomis šaudynėmis, per kurias žuvo policininkas, o dar du pareigūnai buvo sužeisti, radijui „Europe 1“ sakė Prancūzijos VRM atstovas.

Prancūzų tyrimui artimas šaltinis pranešė, kad 35 metų įtariamasis šiuo metu yra apklausiamas Antverpene. „Labai pavojingu“ vadinamo vyro Belgijos policija ieškojo atskirame tyrime.

Per kratą jo namuose belgų pareigūnai rado ginklų, balaklavų, lankstinu ir traukinio bilietą į Prancūziją. Įtariamasis veikiausiai planavo išvykti ketvirtadienio rytą, likus kelioms valandoms iki šaudynių Paryžiaus centre.

Tuo tarpu Prancūzijoje antiteroristinė policija apklausė tris užpuoliko pažįstamus, nurodė šaltiniai teisėsaugoje.

Paskelbta ketvirtadienį nušauto užpuoliko tapatybė. Jis – Karimas Cheurfi, gimęs 1977-ųjų gruodžio 31 dieną Sena-Sen Deni departamente. Jo nuolatinė gyvenamoji buvo deklaruota Paryžiaus priemiestyje Chelles, vyras apibūdamas kaip „neturintis profesijos“.

K.Cheurfi motinos namuose atliktos kratos metu rastas lankstinukas pavadinimu „Radikalizacijos elementai".

Nukautas ne tikrasis kaltininkas?

Nors „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už išpuolį ir paskelbė, kad ataką įvykdė kovotojas iš Belgijos Abu Yussefas, tyrimui artimi šaltiniai teigia, kad nukautas užpuolikas yra 39 metų prancūzas, jau anksčiau patekęs į policijos akiratį. Tai kelia klausimą, ar nukautas tikrasis atakos vykdytojas.

Tuo tarpu prokuroras François Molinsas tikino, kad atakos vykdytojo tapatybė yra patikrinta ir policijai žinoma.

Šiuo metu vyksta tyrimas dėl galimo Karimo C. bendradarbiavimo rengiant ataką.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as išreiškė užuojautą Paryžiaus žmonėms. Politikas teigė, kad išpuolis Paryžiuje yra „priminimas, kad terorizmas gali smogti bet kur ir bet kada“.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as išreiškė užuojautą Paryžiaus žmonėms. Politikas teigė, kad išpuolis Paryžiuje yra „priminimas, kad terorizmas gali smogti bet kur ir bet kada“.

Kandidatas į prezidento postą Philippe'as Poutou, pateikęs pasiūlymą dėl policininkų nusiginklavimo, teigė: „Šiame kontekste sunku kalbėti apie politiką. Mes nekalbame apie tuos pačius pareigūnus, mes kalbame apie tuos, kurie dirba demonstracijose.“

Ph.Poutou teigimu, „kai kuriais atvejais“ policijos pareigūnai turėtų būti ginkluoti.

Sužeisti du policininkai

Policija surengė reidą šio nukauto vyro namuose viename Paryžiaus priemiestyje po vieno pareigūno gyvybės pareikalavusio išpuolio, įvykdyto judrioje centrinėje Prancūzijos sostinės gatvėje, likus porai dienų iki prezidento rinkimų pirmojo turo.

Kaip skelbia BBC, pareigūną nušovusį užpuoliką padėjo nustatyti dokumentai, palikti jo automobilyje. Oficialiai pareigūnai esą nepaskelbė jo tapatybės.

Vietos spauda jį įvardija kaip 39-erių vyrą, gyvenusį Paryžiaus priemiestyje.

Per šią ataką dar du policininkai buvo sužeisti.

Šaudymas Paryžiuje buvo numanoma teroro ataka

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pareiškė, kad ketvirtadienį įvykdytas išpuolis Paryžiaus Eliziejaus Laukų bulvare, kaip įtariama, yra „teroristinio pobūdžio“

F.Hollande'as pažadėjo, kad ateinančias dvi dienas iki sekmadienį vyksiančių prezidento rinkimų pirmojo turo bus laikomasi „absoliutaus budrumo“.

Prezidentas taip pat išreiškė pagarbą per šaudymą žuvusiam policininkui ir dviem sužeistiems jo bendradarbiams.

Įvardijo tapatybę

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) savo ruožtu prisiėmė atsakomybę dėl šio šaudymo savo pranešime, paskelbtame jo propagandos agentūros „Amaq“.

„Atakos Eliziejaus laukuose Paryžiaus centre vykdytojas yra Abu Yussefas iš Belgijos. Jis yra vienas iš „Islamo valstybės“ kovotojų“, – sakoma pranešime.

Tuo metu Prancūzijos spauda pagrindinį įtariamąjį įvardija kaip Karimą C. Pranešama, kad policija atliko kratą jo namuose. Kaip praneša leparisien.fr, anksčiau jis yra pakliuvęs į teisėsaugos akiratį už pareikštą norą žudyti policijos pareigūnus. 2005-aisiais jis buvo nuteistas 15 metų kalėjimo dėl pasikėsinimo nužudyti tris žmones, tarp jų – du policininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius