Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pas naująjį JAV gynybos sekretorių tarnavęs A.Pocius: tai garbingas ir išsilavinęs žmogus

Atsargos generolas Jamesas Mattisas, kurį naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketina skirti JAV gynybos sekretoriumi, yra garbingas, išsilavinęs ir tolerantiškas žmogus bei turėtų būti Lietuvai palankus pasirinkimas, sako jį pažįstantis buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius.
Jamesas Mattisas
Jamesas Mattisas / „Scanpix“/AP nuotr.

Jam su J.Mattisu ne kartą teko bendrauti asmeniškai: 2007-2009 m. A.Pocius tarnavo NATO sąjungininkų pajėgų transformacijos vadavietėje, kurios vadas tuo metu buvo J.Mattisas.

„Jo vadovavimo stilius man labai patiko. Tai yra nuostabus vadovas, puikus, apsiskaitęs lyderis. (...) Pažinodamas jį kaip žmogų, kaip karininką, kaip garbingą žmogų, manau, kad tai yra geras pasirinkimas. Tai yra mano asmeninė nuomonė“, – 15min sakė dabar Lietuvos ambasadoriaus Rumunijoje pareigas einantis A.Pocius.

„Nuolat dalyvaudavau susitikimuose, pasitarimuose su juo ir susidariau apie jį labai gerą nuomonę. Iš jo mokiausi bendravimo ir tolerancijos, gebėjimo išklausyti žmones. Jis neskubėdavo daryti išvadų, visą laiką labai šaltu protu išanalizuodavo situaciją. Prisimenu, kad skaitė labai daug karinės istorijos knygų. Labai apsiskaitęs, tolerantiškas žmogus. Iki šiol jis man yra vienas gerbiamiausių Amerikos karininkų, kuriuos teko sutikti“, – pasakojo A.Pocius.

Ievos Budzeikaitės, Alfredo Pliadžio, Tado dambrausko, Giedrės Maksimovicz, NATO nuotraukos/Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius
Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas tvirtino, kad J.Mattisas jam paliko įspūdį ir kaip žmogus, „kūnu ir siela atsidavęs savo profesijai“.

„Kaip jis save vadina, „pats seniausias senbernis jūrų pėstininkų tarpe“. Todėl, kad jis visą savo gyvenimą paaukojo, kaip pats sakė, tėvynei ir jūrų pėstininkams: liko be šeimos, nevedęs“, – teigė A.Pocius.

Lietuvos ambasadorius Rumunijoje prisiminė ir J.Mattiso humoro jausmą.

„Bendraujant tiek su kariškiais, tiek su visuomene jis niekada nevengdavo pašmaikštauti, netgi pasijuokti iš savęs. Atsimenu, pavyzdžiui, kaip jis mums sakė: „Jūs neskubėkite kalbėti ir nekalbėkite man tiek daug, aš gi jūrų pėstininkas, negaliu taip greitai suspėti su jumis“. Bet tai buvo savikritika gerąja prasme“, – teigė A.Pocius.

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas pažymi su J.Mattisu nuolat bendravęs darbiniais klausimais, ir pabrėžia, kad apie Lietuvą naujasis JAV saugumo sekretorius tikrai žino. Jo lentynoje netgi galima rasti knygą apie Lietuvos karybą.

„Apie Lietuvą jis tikrai žino. Vien jau mūsų bendravimas tiek oficialiai, tiek įvairių priėmimų, susitikimų metu, asmeninis mūsų kontaktas jam suteikia tikrai pozityvius prisiminimus apie Lietuvą. Esu jam padovanojęs knygą „Žymiausi Lietuvos mūšiai ir karinės operacijos“. Tokia istorinė knyga apie Lietuvos karybą. Aš manau kad jis tą knygą irgi turėtų būti jau pavartęs ir tikrai žino apie Lietuvą“, – 15min sakė A.Pocius.

JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pranešė, kad gynybos sekretoriumi ketina skirti būtent J.Mattisą, vadovavusį JAV kovos veiksmams Artimuosiuose Rytuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Mattisas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Mattisas

66 metų atsargos generolas iki 2013 metų kovo buvo JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinės vadovybės viršininkas ir buvo atsakingas už JAV karius Irake bei Afganistane.

J.Mattisas per pirmąjį Persijos įlankos karą vadovavo jūrų pėstininkų batalionui, o 2003 metais per invaziją į Iraką – jūrų pėstininkų divizijai.

2007-2009 m. J.Mattisas vadovavo NATO sąjungininkų pajėgų transformacijos vadavietei Norfolke, JAV.

Vašingtono valstijoje gimęs generolas JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinės vadovybės viršininku buvo paskirtas 2010-aisiais.

J.Mattiso paskyrimui gynybos sekretoriumi dar turės pritarti Senatas. Tačiau iš pradžių Kongresas turės primti teisės aktą, kuriuo būtų apeitas įstatymas, draudžiantis į atsargą išėjusiems karininkams septynerius metus užimti gynybos sekretoriaus postą.

J.Mattiso pasirinkimas kelia klausimų dėl didėjančios kariškių įtakos postui, skirtam užtikrinti civilinę ginkluotųjų pajėgų kontrolę. Nerimaujama dėl to, kad neseniai į atsargą išėjęs kariškis spręsdamas tarptautines problemas galėtų kliautis labiau kariniais sprendimais, o ne platesne, diplomatiškesne prieiga.

J.Mattisas turi kovose užgrūdinto, griežtai kalbančio jūrų pėstininko, kuriam buvo patikėtos vienos sudėtingiausių pareigų JAV ginkluotosiose pajėgose, reputaciją. Praėjusį mėnesį D.Trumpas „Twitter“ pavadino J.Mattisą jo pravarde „Pasiutęs Šuo“ ir sakė, kad jis yra „tikras generolo generolas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius