Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulinę aplinkos valymo dieną aktyvistai visame pasaulyje surengė valymo akcijas

Po penktadienį daugelyje šalių vykusio „streiko“ prieš klimato pokyčius Azijoje tūkstančiai aktyvistų šeštadienį valė paplūdimius ir upių pakrantes, kartu siekdami atkreipti dėmesį į visame pasaulyje išmetamų šiukšlių kiekį. Savanoriai šiai akcijai pasirinko Pasaulinę aplinkos valymo dieną. Per daugiau nei dešimtmetį, kai buvo pradėta minėti ši diena, prie iniciatyvos visame pasaulyje prisijungė milijonai savanorių.
Aplinkos valymo diena
Aplinkos valymo diena / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ramiojo vandenyno salose įsikūrusio Fidžio gyventojai ankstyvą rytą ėmėsi valyti palmių giraičių supamus paplūdimius nuo šiukšlių. Pakrantėje, esančioje į vakarus nuo sostinės Suvos, jie rinko išmestas automobilių padangas ir variklių dalis.

Australijos Bondžio paplūdimyje aktyvistai sijojo smėlį, kad išrinktų plastiko gabaliukus ir nuorūkas.

Filipinuose maždaug 10 tūkst. žmonių išvalė didelį paplūdimio ruožą prie smarkiai užterštos Manilos įlankos.

Tarša plastiku yra pagrindinė Pietryčių Azijos problema, o Filipinai, Kinija, Vietnamas ir Indonezija dažnai įvardijami didžiausiais pasaulyje šiukšlintojais.

„Turime padėti aplinkai, ypač čia, Maniloje, kur yra labai daug šiukšlių“, – naujienų agentūrai AFP pažymėjo 20-metė studentė Mae Angela Areglado, prisijungusi prie akcijos, vykusios šalia didžiulio Manilos Baseko lūšnyno.

„[Plastikas] daro įtaką jūrų gyvūnams, nes gyvūnai jį laiko maistu“, – pridūrė ji.

Didžiulę akciją koordinuoja fondas „Let's Do It“, kurio tikslas – „sujungti ir paskatinti žmones ir organizacijas visame pasaulyje išvalyti planetą nuo atliekų“, skelbiama fondo tinklalapyje.

Vietnamo sostinėje Hanojuje prie iniciatyvos prisijungė 1,4 tūkst. savanorių. Jie tvieskiant saulei valė įvairias miesto erdves.

„Nors mūsų veiksmai yra tik nedidelis žingsnis – pavyzdžiui, šiukšlių surinkimas nuo šaligatvio, jie gali paskleisti prasmingą pranešimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė 18-metis Hoangas Thi Hoanas, pro šalį judria gatve zujant automobiliams.

Kinijoje maždaug 30 žmonių grupė susirinko prie Siao upės Pekine surinkti šiukšlių nuo dirbtinio kanalo krantų.

„Pekine negalima gauti leidimo organizuoti didelius renginius dėl griežtų saugumo reikalavimų, artėjant 70-osioms Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo metinėms“, – naujienų agentūrai AFP paaiškino akcijos organizatorius Zhangas Hongfu iš aplinkos apsaugos grupės „Friends of Nature“.

Jungtinių Tautų 2018 metų ataskaitoje teigiama, kad 77 proc. kada nors pagaminto plastiko buvo išmesta ir tik nedidelis kiekis buvo pakartotinai panaudotas ar sunaikintas, nepaisant perdirbimo ir kitų iniciatyvų, skirtų pažaboti plastiko naudojimą.

Tik 9 proc. iš 9 mlrd. tonų visame pasaulyje pagaminto plastiko buvo perdirbta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius