-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasaulio lyderiai pasveikino naująjį JAV prezidentą J.Bideną

Pasaulio lyderiai trečiadienį sakė nekantraujantys pradėti dirbti su naujuoju JAV prezidentu Joe Bidenu, prisaikdintu po ketverių neramių Donaldo Trumpo vadovavimo metų.

Europos Sąjunga

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (socialiniame tinkle „Twitter“ pasveikino tiek J.Bideną, tiek naująją viceprezidentę Kamalą Harris ir pridūrė: „Atėjo laikas sugrąžinti tikrumą ir sveiką protą bei pagyvinti mūsų ES ir JAV santykius.“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen savo ruožtu sakė: „Europa yra pasirengusi naujai pradžiai.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno inauguracijos ceremonija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno inauguracijos ceremonija

Iranas

Prezidentas Hassanas Rouhani pasveikino „tirono“ D.Trumpo pasitraukimą. Teheranas ne kartą ragino Vašingtoną atšaukti sankcijas, įvestas dėl jo branduolinių ambicijų.

„Tikimės, kad (J.Bideno administracija) grįš prie teisės ir įsipareigojimų, ir bandys per ateinančius ketverius metus, jei galės, pašalinti pastarųjų ketverių metų dėmes“, – sakė H.Rouhani.

J.Bideno administracija nori, kad Jungtinės Valstijos grįžtų į svarbų Irano branduolinį susitarimą, iš kurio D. Trumpas pasitraukė, bet pabrėžia, kad Teheranas turėtų įsipareigoti griežtai laikytis sutarties sąlygų.

Izraelis

Premjeras Benjaminas Netanyahu paragino J. Bideną „stiprinti“ ilgalaikį abiejų šalių aljansą.

„Tikiuosi, kad galėsiu kartu su jumis toliau stiprinti JAV ir Izraelio aljansą, toliau plėsti taiką tarp Izraelio ir arabiškojo pasaulio ir kovoti su bendrais iššūkiais, iš kurių svarbiausia yra Irano keliama grėsmė“, – vaizdo įraše sakė B.Netanyahu.

NATO

„Šiaurės Amerikos ir Europos ryšys yra mūsų saugumo pagrindas, o stipri NATO yra naudinga tiek Šiaurės Amerikai, tiek Europai“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„NATO sąjungininkai turi drauge spręsti saugumo pasekmes dėl Kinijos iškilimo, terorizmo grėsmės, taip pat ir Afganistane bei Irake, ir atkaklesnės Rusijos“, – pridūrė jis.

Vatikanas

Popiežius Pranciškus paragino J.Bideną skatinti pasaulyje „susitaikymą ir taiką“.

„Tuo metu, kai mūsų žmogiškosios šeimos patiriamos pragaištingos krizės reikalauja toliaregiško ir vieningo atsako, meldžiuosi, kad jūsų sprendimai būtų kreipiami rūpesčio kurti visuomenę, pažymėtą tikro teisingumo ir laisvės“, – sakoma pontifiko pranešime.

Rusija

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusija sieks „gerų santykių su Jungtinėmis Valstijomis“, o Užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad ji tikisi „konstruktyvesnio“ požiūrio į artėjančias derybas dėl ginkluotės kontrolės.

JAV ir Rusija netrukus po J. Bideno prisaikdinimo ketina aptarti naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties pratęsimą.

2010 metais sudaryta naujoji START sutartis riboja Rusijos ir JAV branduolinius arsenalus ir turi liautis galioti vasario 5 dieną. Tai yra paskutinis tebegaliojantis branduolinių arsenalų ribojimo paktas tarp abiejų šalių.

Vokietija

Didžiausios Europos ekonomikos, Vokietijos, prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris sakė, jog jam „labai palengvėjo“, kad J.Bidenas pakeitė D.Trumpą JAV prezidento poste, pavadindamas tai „gera diena demokratijai“.

Jis teigė, jog Vokietija nekantriai laukia „žinojimo, kad mes vėl turime JAV kaip būtiną partnerę“ sprendžiant su „koronaviruso pandemija, klimato kaita, saugumo problemomis, ginklų kontrole ir nusiginklavimu bei daugeliu vykstančių konfliktų visame pasaulyje“ susijusius klausimus.

Prancūzija

Vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis sakė, kad J.Bideno įsipareigojimai vėl prisijungti prie Pasaulio sveikatos organizacijos, vadovaujančios pasaulinei reakcijai į COVID-19 pandemiją, ir Paryžiaus klimato susitarimą, iš kurių nusprendė pasitraukti D.Trumpas, yra „nepaprastai svarbūs“.

Jungtinė Karalystė

Premjeras Borisas Johnsonas, sulaukęs kritikos dėl savo glaudžių santykių su D.Trumpu, teigė nekantriai laukiantis „artimo bendradarbiavimo“ su J.Bidenu.

„Kovojant su COVID-19 ir klimato kaita, [sprendžiant] gynybos, saugumo [klausimus] ir skatinant bei ginant demokratiją, mūsų tikslai yra tie patys, ir mūsų šalys dirbs ranka rankon, kad jų pasiektų“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Borisas Johnsonas

Airija

„Šiandien tikras Airijos draugas @JoeBiden tapo 46-uoju JAV prezidentu“, – tviteryje parašė ministras pirmininkas Michealas Martinas.

„Tai istorijos ir vilties diena, ir aš tikiuosi užmegzti vis glaudesnius ryšius tarp mūsų dviejų puikių šalių“, – pridūrė jis.

Kanada

„Mūsų dvi šalys yra daugiau nei kaimynės – esame artimi draugai, partneriai ir sąjungininkai“, – sakė ministras pirmininkas Justinas Trudeau, pažadėjęs Kanados bendradarbiavimą kovojant su koronaviruso pandemija, su klimato kaita ir siekiant tvaraus ekonomikos atsigavimo.

Indija

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi tviteryje parašė: „Nuoširdžiausiai sveikinu @JoeBiden jam pradėjus eiti Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento pareigas. Tikiuosi bendradarbiauti su juo stiprinant Indijos ir JAV strateginę partnerystę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius