-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulyje yra šalių, kurios už Kalėdų šventimą baudžia kalėjimu

Kad Kalėdų šventė negalima Šiaurės Korėjoje, tikriausiai didelės nuostabos nesukelia. Tačiau Pietų Korėjai tai proga paerzinti savo kaimynę – pietų korėjiečiai prie pat sienos pastato išskirtinai aukštą eglę, puikiai matomą Kaesongo mieste. Beje, Kalėdų negali švęsti ir somaliečiai, Tadžikistano ar Brunėjaus gyventojai. O prieš keletą šimtmečių ši šventė buvo uždrausta net Anglijoje.
Kalėdos
Kalėdos / 123rf.com nuotr.

Somalyje uždrausta švęsti ne tik Kalėdas

Somalis visai neseniai uždraudė švęsti ne tik Kalėdas – šioje šalyje gruodžio 31 d. neišvysite ir fejerverkų, nes draudžiama kaip nors šventiškai sutikti Naujuosius metus. Lygiai prieš metus šalies vyriausybė paskelbdama draudimą argumentuodama, kad šios šventės neturi nieko bendro su islamu.

Nors beveik absoliuti dauguma Somalio gyventojų musulmonai, vis dėlto čia veikia grupės Afrikos Sąjungos taikos palaikymo karių, kurie yra iš krikščioniškų šalių, tokių kaip Burundis, Kenija, Uganda. Be to, pasak apžvalgininkų, nors mažiausiai 20 metų šalis apimta chaoso, pastarąjį dešimtmetį į Somalį sugrįžtą Vakaruose pagyvenę somaliečiai, kurie į šalį atveža ir kitokių tradicijų.

Vis dėlto Somalio vyriausybės sprendimas buvo be jokių išlygų. Dar vienas argumentas buvo tas, kad tai susiję ir su saugumu. Baiminamasi, kad Kalėdų šventimas gali pritraukti islamistinės grupuotės „Al-Shabaab“ išpuolių. Prieš porą metų grupuotė per Kalėdas surengė mirtiną išpuolį Afrikos Sąjungos pajėgų bazėje.

Draudimo kritikai teigia, kad Somalio vyriausybė turi daug svarbesnių nei Kalėdos problemų, į kurias reikėtų susikoncentruoti. Tai – korupcija, ekonominis ir socialinis chaosas. O pataikavimas teroristinei grupuotei, kuri yra nusistačiusi prieš krikščioniškas šventes, negali duoti nieko gero. Vis dėlto norintieji Kalėdas ir Naujuosius metus, be abejo, gali švęsti. Tačiau to neturi pastebėti aplinkiniai.

Apribojimai Tadžikistane ir Brunėjuje

Metai nuo Kalėdų ir Naujųjų metų švenčių draudimo skaičiuojami ir Tadžikistane. Šioje Azijos valstybėje, kurioje dauguma musulmonų, buvo uždraustos Kalėdų eglutės ir dovanų mainai mokyklose, draudžiami ir Kalėdų patiekalai. Naujųjų metų išvakarėse ir pirmąją jų dieną draudžiami fejerverkai. O dar 2013 m. rusiškam Kalėdų Senelio variantui – Seneliui Šalčiui – buvo uždrausta pasirodyti Tadžikistano televizijų ekranuose. Seneliui Šalčiui televizijoje draudžiama pasirodyti ir kaimyniniame Uzbekistane.

Tadžikistane jau trejus metus draudžiamas ir Helovinas, tad zombiais ir vampyrais persirengę tadžikistaniečiai jau ne vienus metus patenka į policijos rankas.

O naftos turtinga Pietryčių Azijos valstybė Brunėjus yra įvedusi vienas griežčiausių bausmių už Kalėdų paminėjimą. Tokie simboliai, kaip kryžius, žvakutės, eglutės, kalėdinės dainos, kalėdiniai atvirukai, bet kokie drabužiai, primenantys Kalėdų Senelio aprangą, gali užtraukti penkerius metus kalėjime. Vis dėlto tai gresia tik Kalėdas švenčiantiems šalies musulmonams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiah
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiah

Šalyje gyvenantiems ar apsistojusiems krikščionims Kalėdas leidžiama švęsti, tačiau tik savame rate, nesirodant viešumoje. Brunėjuje gyvena apie 9 proc. krikščionių (apie 0,5 mln. žmonių). Taigi, be abejo, šalyje yra bažnyčių, kuriose Kalėdos švenčiamos. Tačiau Vakarų turistų pamėgti viešbučiai negavo jokios išimties ir jau dvejus metus čia nepamatysi žybsinčių lempučių ir milžiniškų kalėdinių eglių.

Šalyje gyvenantiems ar apsistojusiems krikščionims Kalėdas leidžiama švęsti, tačiau tik savame rate, nesirodant viešumoje.

Saudo Arabijoje apkritai nėra bažnyčių, negalimą nešioti kryžiaus simbolių, Biblijų importas draudžiamas, todėl nenuostabu, kad draudžiamos ir Kalėdos. Beje, nuosavuose namuose krikščionys gali švęsti Kalėdas, tik jokiu būdu negalima to demonstruoti viešumoje.

Pietų Korėja erzina Šiaurės Korėją

Kad Kalėdų šventė neleidžiama Šiaurės Korėjoje, tikriausiai didelės nuostabos nesukelia. Nors šalies konstitucija garantuoja religijos laisvę, Bibliją skaitantis užtiktas žmogus gali būti nuteistas mirties bausme. O Pietų Korėja Kalėdas išnaudoja kaip progą paerzinti Šiaurės Korėją ir priminti apie kaimyninės šalies konstitucijoje užtikrinamas laisves.

Jau kelerius metus iš eilės prie pat sienos Pietų Korėjos pareigūnai pastato išskirtinai aukštą eglę su jau priklausančiomis kalėdinėmis dekoracijomis, kuri puikiai matoma Kaesongo mieste. Šiaurės Korėjos pareigūnai kaltina Pietų Korėjos pareigūnus, kad šie skleidžia krikščionybę ir kariauja psichologinį karą.

Kalėdų išvakarėse – Kūčių dieną Šiaurės Korėjoje švenčiamas Šventosios Revoliucijos motinos gimtadienis – buvusio šalies lyderio Kim Jong Ilo gimtadienis.

Ką reiškia Kūčių ir Kalėdų draudimas, žino visi, kuriems teko tai patirti sovietiniais laikais. Tiesa, tokie simboliai, kaip Kalėdų eglutė, atvirukai, Senis Šaltis, nebuvo draudžiami. Tik jie turėjo atsirasti prieš Naujuosius metus ir buvo šios šventės simboliai, neturėję jokių sąsajų su religija.

Kalėdas XVII a. buvo uždraudę ir britai, kai į valdžią atėjo puritoniškasis Oliveris Cromwellis. 13 metų buvo skatinama atsisakyti švęsti ne tik Kalėdas, bet ir kitas šventųjų dienas. Pasak puritonų, Kalėdos išlaisvindavo kūno ir jausmų malonumus, kas nėra priimtinas dalykas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius