Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbta pasaulinė kiaulių gripo pandemija (atnaujinta 17.48 val.)

Didėjant kiaulių gripu užsikrėtusių žmonių skaičiui, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį sušaukė skubų pasitarimą, po kurio nusprendė paskelbti pandemiją.
Daktaras
Statula Meksikos Reformos alėjoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Užsienio žiniasklaida skelbia, kad PSO padidino pandemijos rizikos fazę iki aukščiausios – 6-os, kuri ir reiškia pandemijos paskelbimą. „Galiu patvirtinti, kad PSO pasitarimas baigėsi, dalyviai išėjo iš kambario. Šiuo metu PSO organizuoja visas nares apie tai, kad bus skelbiama pandemija, tačiau oficialiai apie tai turėtų būti pranešta spaudos konferencijoje, tačiau kol kas nepaskelbta, kada ji įvyks. Švedija jau patvirtino, kad PSO skelbs pandemiją, tai patvirtina ir kitos šalys“, – sakė BBC žurnalistė iš įvykio vietos.

Kiaulių gripu užsikrėtusių žmonių skaičius šiuo metu siekia 27,7 tūkst., nuo ligos mirė 141 žmogus. Ligos atvejų užfiksuota 74 šalyse.

Paskutinį kartą pasaulinė gripo pandemija buvo paskelbta 1968 metais, tąkart ši liga nusinešė maždaug milijono žmonių gyvybę.

Pandemiją galima skelbti, kai virusas plinta tarp žmonių ir paplinta bent dviejuose žemynuose.
Kiaulių gripas pradėjo plisti balandį Meksikoje, vėliau persimetė į JAV ir kitas šalis.

Pandemijos paskelbimas yra daugiau simbolinis signalas, po kurio turėtų pagreitėti vakcinų gamyba, taip pat atrišamos rankos vyriausybėms imtis priemonių, tokių kaip skrydžių draudimai.

15min.lt primena, kad Honkongas šiandien paskelbė dviem savaitėms uždarantis visus vaikų darželius ir pradines mokyklas po to, kai 12-kai vidurinių mokyklų moksleivių buvo nustatytas kiaulių gripas. Be to, Australijoje patvirtintų kiaulių gripo atvejų per pastarąją savaitę skaičius padidėjo 4 kartus – iki 1,2 tūkst.

PSO atstovas: „Informacijos yra“

PSO atstovas Lietuvoje Robertas Petkevičius naujienų portalui 15min.lt užsiminė, kad turi informacijos apie tai, jog pandemija paskelbta, tačiau oficialiai to patvirtinti negalėjo. „19 val. Lietuvos laiku vyks PSO generalinės direktorės spaudos konferencija, ji viską pasakys. Generalinė direktorė skelbia pandemiją, ne aš, nenoriu užbėgti už akių. Palaukite ir pažiūrėkite, ką pasakys, – kalbėjo R.Petkevičius. – Sprendžiant iš visko, buvo aišku, kad pandemija yra, ir komitetas rekomendavo ją skelbti.“

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas teigė kol kas oficialaus patvirtinimo apie pandemiją negavęs, tačiau kad jis gali būti skelbiamas, žinojo jau ryte. „Gavau informacijos iš PSO biuro, kad gali būti skelbiama (pandemija), rekomendacijas. Tai, pavyzdžiui, padidėjęs dėmesys, patarimai, kaip elgtis susirgus, taip pat reikia sudaryti komisiją – ją mes jau turime. Svarbiausia tai stebėti situaciją ir nepanikuoti“, – 15min.lt sakė A.Čaplikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius