Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 22 /11:30

Paskelbti nuosprendžiai dviem D.Trumpo bendražygiams: ar advokatas išdavė JAV prezidentą?

Donaldas Trumpas buvo apkaltintas sąmokslu sukčiauti per rinkimų kampaniją, o dviem jo padėjėjams buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės, teismams antradienį sudavus dvigubą teisinį ir politinį smūgį spaudimą iš visų pusių patiriančiam JAV prezidentui. 
Michaelas Cohenas
Michaelas Cohenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per įtemptą dramą, lygiagrečiai vykusią dviejuose JAV miestuose, teismai pripažino D.Trumpo padėjėjus kaltais dėl aštuonių kaltinimų, pareikštų vykdant federalinį tyrimą dėl 2016 metų prezidento rinkimų.

Niujorke D.Trumpo buvęs ilgametis asmeninis advokatas Michaelas Cohenas, anksčiau save įvardijęs jo neskaidrių reikalų tvarkytoju, pripažino kaltę dėl visų aštuonių kaltinimų, įskaitant neteisėtą rinkimų kampanijos finansavimą.

M.Cohenas detaliai papasakojo, kaip jis prieš rinkimus sumokėjo už tylą pornožvaigždei Stormy Daniels ir „Playboy“ manekenei Karen McDougal. Abi moterys tvirtina turėjusios romanus su D.Trumpu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stormy Daniels
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stormy Daniels

Tačiau buvęs D.Trumpo advokatas teismo salėje sensacingai apkaltino prezidentą, įvardytą „1-uoju asmeniu“, buvus sąmokslo bendrininku.

M.Cohenas pareiškė, kad visus savo veiksmus jis „derino su kandidatu į federalinį postą ir veikė jo nurodymu“.

„Dalyvavau šiuose veiksmuose turėdamas tikslą paveikti rinkimus“, – sausakimšoje teismo salėje sakė akivaizdžiai prislėgtas M.Cohenas, kurio balsas jam kalbant trūkčiojo.

Šis M.Coheno prisipažinimas gali įstumti prezidentą į keblią teisinę padėtį. Jis leidžia daryti prielaidą, kad buvęs vienas ištikimiausių D.Trumpo bendražygių, kuriuo šis itin pasitikėjo, gali būti pasirengęs atskleisti ne vieną dešimtmetį saugotas jo paslaptis mainais į nuosprendžio sušvelninimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Cohenas ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Cohenas ir Donaldas Trumpas

Baltieji rūmai M.Coheno pareiškimo nekomentavo, o atstovė spaudai Sarah Sanders žurnalistams tepasakė: „Kreipkitės į prezidento asmeninį konsultantą teisės klausimais.“

M.Coheno advokatas Lanny Davisas paaiškino, kodėl jo klientas, ne vienerius metus žadėjęs padaryti viską, kad apgintų D.Trumpą, staiga pakeitė savo poziciją.

„Tokiu būdu Michaelas įgyvendina savo pažadą į pirmą vietą iškelti savo šeimą bei šalį ir papasakoti tiesą apie Donaldą Trumpą“, – sakė jis.

„Šiandien jis atsistojo ir davęs priesaiką liudijo, kad Donaldas Trumpas nurodė jam įvykdyti nusikaltimą – sumokėti dviem moterims turint tikslą paveikti rinkimus“, – kalbėjo advokatas.

„Jei tie mokėjimai reiškia, kad Michaelas Cohenas įvykdė nusikaltimą, ar jie neturėtų reikšti, kad nusikaltimą įvykdė ir Donaldas Trumpas?“ – tęsė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Cohenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Cohenas

„Geras žmogus“

Niujorke vykstant M.Coheno teisinei dramai, prisiekusieji Virdžinijos valstijoje pripažino buvusį D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovą Paulą Manafortą kaltu dėl aštuonių kaltinimų, įskaitant bankinį sukčiavimą, mokestinį sukčiavimą ir neinformavimą apie sąskaitas užsienio bankuose.

D.Trumpas išreiškė apgailestavimą dėl prisiekusiųjų verdikto ir sakė, kad P.Manafortas yra „geras žmogus“.

„Man dėl to labai liūdna“, – sakė prezidentas žurnalistams, atvykęs į Vakarų Virdžiniją dalyvauti viename mitinge.

Jis tvirtino, kad šis nuosprendis yra dalis „raganų medžioklės“, pradėtos po 2016-ųjų rinkimų.

„Labai liūdna, kad taip nutiko, tai neturi nieko bendra su rusiškuoju sąmokslu“, – kalbėjo D.Trumpas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas

Prezidentas taip pat, regis, pabandė atsiriboti nuo P.Manaforto, padėjusio 72 metų verslo magnatui užsitikrinti galimybę tapti Respublikonų partijos kandidatu prezidento rinkimuose.

„Jis dirbo daugeliui žmonių“, – sakė D.Trumpas ir paminėjo buvusio prezidento Ronaldo Reagano bei kandidato į viceprezidentus Bobo Dole'o kampanijas.

Mitinge prezidentas aptakiai, bet emocingai pasisakė apie P.Manafortą ir specialiojo prokuroro Roberto Muellerio atliekamą tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus.

„Kur yra slaptas susitarimas?“ – klausė jis minios. – Jie tebeieško slapto susitarimo, kur tas slaptas susitarimas? Raskite slaptą susitarimą. Mes norime rasti slaptą susitarimą.“

Gresia ilgi metai nelaisvės

Daugiausiai problemų Baltiesiems rūmams gali sukelti M.Coheno sprendimas padaryti kaltės pripažinimo pareiškimą.

Pagal JAV teisės tradiciją prezidentai negali būti teisiami, tačiau D.Trumpui mesti kaltinimai, jei bus įrodyti, neabejotinai sustiprins raginimus surengti jam apkaltą.

Apklausiamas federalinio teisėjo Manhatane, M.Cohenas sakė sumokėjęs 130 tūkst. JAV dolerių ir 150 tūkst. JAV dolerių dviem moterims, tvirtinančioms, kad turėjo lytinių santykių su D.Trumpu.

Pasak M.Coheno, „kandidato prašymu“ jis sumokėjo šiuos pinigus, kad nebūtų paviešinta „kandidatui ir jo kampanijai žalinga informacija“.

Be dviejų kaltinimų rinkimų kampanijos finansavimo įstatymų pažeidimais, M.Cohenas taip pat pripažino kaltę dėl penkių kaltinimų mokestiniu sukčiavimu ir vieno kaltinimo bankiniu sukčiavimu.

Už kiekvieną iš kaltinimų bankiniu sukčiavimu 69 metų P.Manafortui gresia ilgos įkalinimo bausmės, todėl teoriškai jis galėtų visą likusį gyvenimą praleisti už grotų.

JAV apygardos teismo teisėjas Williamas Pauley informavo 51 metų M.Coheną, kad jam gali būti skirta iki 65 metų laisvės atėmimo. Bausmė bus paskirta gruodžio 12 dieną.

Teismams dedant tašką dviejose didelio atgarsio sulaukusiose bylose, kurios neabejotinai turės pasekmių D.Trumpo prezidentavimui, valstybės vadovas beveik visą dieną praleido Baltuosiuose rūmuose, už lango pliaupiant smarkiam lietui.

Netoli Vašingtono esančiuose teismo rūmuose prisiekusieji keturias sprendė dėl P.Manafortui pareikštų 18 kaltinimų.

Jiems nepavyko priimti verdikto dėl dešimties kaltinimų, todėl buvęs D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovas buvo pripažintas kaltu dėl aštuonių likusių kaltinimų: penkių kaltinimų pateikus neteisingus duomenis pajamų mokesčio deklaracijose, dviejų kaltinimų bankiniu sukčiavimu ir vieno kaltinimo neinformavimus apie sąskaitas užsienio bankuose.

Už kiekvieną iš kaltinimų bankiniu sukčiavimu 69 metų P.Manafortui gresia ilgos įkalinimo bausmės, todėl teoriškai jis galėtų visą likusį gyvenimą praleisti už grotų.

Visgi teisės ekspertas, su kuriuos susisiekė naujienų agentūra AFP, prognozavo, kad jis kalės mažiau nei dešimt metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius