Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

#Paskuipabėgėlius: didžioji mįslė – kodėl Graikija leidžia pabėgėliams plūsti per kiaurą ES sieną?

Lesbo sala, Graikija. Viena po kitos plaukia žmonių pilnos valtys, tačiau krante jų laukia tik savanoriai, o ne pareigūnai. Vandenį raižantys laivai ir danguje skraidantys sraigtasparniai sureaguoja tik tuomet, jei kuri valtis ima skęsti ir pabėgėliams gresia mirtis. Kodėl Graikija nesaugo ne tik savo, bet ir išorinės Europos Sąjungos sienos nuo tūkstančių pabėgėlių?
Migrantai ir pabėgėliai atplaukia į Lesbo salą
Migrantai ir pabėgėliai atplaukia į Lesbo salą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Graikai kaltina Europos lyderius dėl jų sprendimo priimti prieglobsčio nusipelniusius žmones: bėgančius nuo konflikto tėvynėje Sirijoje, Irake ar Afganistane. Todėl įvairių Graikijos struktūrų pastangos yra tik humanitarinės, o ne prevencinės. Kitaip tariant: graikams belieka tik gelbėti, o ne stabdyti tūkstančius žmonių, plaukiančių guminės valtelėmis.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Lesbo saloje dirbantys savanoriai padeda migrantams
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Lesbo saloje dirbantys savanoriai padeda migrantams

Persekioja tik kontrabandininkus

Patikrinti, apsukti ar suimti tokį atplaukiančių žmonių skaičių yra ne tik sudėtinga, bet ir pavojinga. Pasak savanorių, jei plaukdami pabėgėliai išsigąsta pakrantės apsaugos, jie peiliais subado savo valtis ir nepalieka jokios kitos išeities, o tik juos gelbėti. Graikų pakrantės apsauga kasdien išgelbėja dešimtis pabėgėlių.

Patikrinti, apsukti ar suimti tokį atplaukiančių žmonių skaičių yra ne tik sudėtinga, bet ir pavojinga.

Tačiau negalima sakyti, kad Europos Sąjungos išorinė siena yra visiškai neprižiūrima.

Ten galima pastebėti ir pakrantės apsaugos laivus ir sraigtasparnius. Tačiau jų tikslas pagauti ne karo pabėgėlius, o juos perplukdžiusius kontrabandininkus, kuriems graikų pareigūnai yra negailestingi: jie vykdo operacijas, koordinuotas tarp žemės ir oro, kurių metu persekioja kontrabandininkus, bandančius grįžti atgal į Turkiją. Tai yra būdas pažaboti juodąją pabėgėlių kontrabandos rinką ir apsaugoti Europos Sąjungos sieną.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Migrantai ir pabėgėliai atplaukia į Lesbo salą
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Migrantai ir pabėgėliai atplaukia į Lesbo salą

Policininkus sutinka tik Lesbo salos sostinėje

Tik išsilaipinus ant kranto, pabėgėliams nelieka nieko kito kaip patraukti į Lesbo salos sostinę. Be registracijos Mitilinėje, kurią administruoja vietos policija, pabėgėliai net negali apsistoti viešbutyje, ką jau kalbėti apie galimybę ištrūkti iš Viduržemio jūros apsuptos salos į žemyninę Graikijos dalį.

Kara Tepės registracijos centras yra skirtas pabėgėliams iš Sirijos. Tik čia atvykus įvairiausius arabų kalbos dialektus išmanantys Jungtinių Tautų Organizacijos vertėjai kalbina pabėgėlius: taip greitai paaiškėja, ar jie nemeluoja, o gal tariamai pasus pametę sirai vis dėlto yra juos suplėšę iraniečiai, bėgantys ne nuo karo, o ieškantys geresnio gyvenimo.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./JTO pabėgėlių stovykla Lesbo saloje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./JTO pabėgėlių stovykla Lesbo saloje

Vėliau pabėgėliai stoja į eilę prie palapinės, kurioje užfiksuojamas jų prieglobsčio Europoje prašymas, o iškart po to seka etapas, kurio metu pabėgėlius pagaliau pasitinka policija: jie paima pabėgėlių piršto atspaudų pavyzdį ir registruoja savo duomenų bazėje.

LAUKITE TĘSINIO

#Paskuipabėgėlius – 15min.lt reportažų ciklas. Du mūsų žurnalistai Vidmantas Balkūnas ir Paulius Ramanauskas keliauja iš Turkijos–Sirijos pasienio iki Vokietijos. Keliu, kurį pastarosiomis dienomis bando įveikti dešimtys tūkstančių pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius