Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutiniai Ukrainos kariai Sjevjerodonecką paliko naktį valtimis

Vienas iš paskutiniųjų ukrainiečių Sjevjerodonecko gynėjų agentūrai „Reuters“ pasakojo, kad jis iš rusų pajėgų užimto miesto pasitraukė naktį valtimi, jausdamas kartėlį, kad palieka sugriautą miestą po kelias savaites trukusio rusų puolimo, bet laimingas, kad liko gyvas.
Ukrainos kariai Sjevjerodonecke
Ukrainos kariai traukiasi iš Sjevjerodonecko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos pajėgos šeštadienį visiškai užėmė šį miestą, pranešė abi pusės, taip patvirtindamos didžiausią Kyjivo nesėkmę mūšio lauke po daugiau nei mėnesį trukusių kruvinų kovų, rašo „Reuters“.

„Žinoma, tai buvo gėda, nes miesto gynybai buvo įdėta daug pastangų – ji truko kelis mėnesius“, – sakė 24 metų karys Danylo, kuris sakė, kad išvyko beveik paskutinis.

„Bet... mes nesame labai nusiminę, nes taip pat norime gyventi“, – pridūrė jis.

Jis ir kitas karys Antonas, kuris taip pat išvyko paskutinėmis dienomis, sekmadienį duodami interviu pasakojo apie savo traukimąsi per Šiaurinio Doneco upę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Sjevjerodonecke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Sjevjerodonecke

Jie kalbėjosi su „Reuters“ Slovjanske, mieste, esančiame maždaug už 60 km į vakarus nuo Sjevjerodonecko. Slovjanskas šiuo metu yra tapęs vienu iš pagrindinių Ukrainos atramos taškų ginant pramoninį Donbaso centrą, kurį Rusija siekia užimti.

„Saugumo sumetimais tai dažniausiai vyko tamsoje. Persikėlimo vietos buvo nuolat keičiamos, nes jos taip pat buvo apšaudomos“, – sakė Danylo.

Jis teigė, kad, kiek jam žinoma, atsitraukimo metu niekas nežuvo.

Baiminosi Mariupolio gynėjų likimo

Antonas sakė, kad Sjevjerodonecko gynėjai baiminosi, kad nepasikartotų „Azovstal“ plieno gamyklos pietiniame Mariupolio uostamiestyje apsupimas, kai šimtai ukrainiečių kovotojų slapstėsi, kovojo, kol galiausiai pasidavė.

Sjevjerodonecke ukrainiečių pajėgos taip pat buvo nustumtos į didelę pramoninę teritoriją – chemijos gamyklą „Azot“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Sjevjerodonecke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Sjevjerodonecke

„Ten buvo daug civilių, kareivių ir viskas judėjo link mūsų apsupimo“, – sakė Antonas, kaltindamas Rusijos kariuomenę naudojant „išdegintos žemės“ taktiką.

„Jei tai būtų tik pėstininkai, mes dar galėtume gintis, bet jų taktika yra sugriauti visus pastatus, sunaikinti viską, kas yra, ir mes tiesiog neturime kur įsitvirtinti, neturime kur vesti pozicinio karo, neturime kur gintis“, – sakė jis.

„Jie tiesiog tikrina mūsų ištvermę. Nėra jokių logiškų paaiškinimų jų veiksmams, bet jie tiesiog mus degina, tokia visa jų taktika“, – sakė jis.

Maskva neigia, kad jos vadinamoji „specialioji karinė operacija“ Ukrainoje nukreipta prieš civilius gyventojus. Kyjivas ir Vakarai kaltina Rusijos pajėgas karo nusikaltimais konflikte, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių, o milijonai pabėgo į užsienį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai, grįžę iš Sjevjerodonecko. Antonas - dešinėje.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai, grįžę iš Sjevjerodonecko. Antonas - dešinėje.

Antonas sakė, kad gynėjams buvo įsakyta atsitraukti, nes dėl didelių nuostolių nebuvo prasmės laikytis. Jis sakė manąs, kad Rusijos pajėgos patyrė daug didesnių nuostolių.

„Kai kovoji dėl kiekvienos gatvės... kiekvienas šios žemės lopinėlis tampa tavo namais ir tu kovoji dėl viso to. Sunku (priimti sprendimą pasitraukti), bet toks įsakymas, o tai reiškia, kad tai teisinga“, – sakė jis.

Slovjanske buvusi choreografė Tatjana Himeon kariams dalijo atsargas, įskaitant kojines, drėgnas servetėles, neperšaunamas liemenes ir šalmus.

„Vaikinams sunku, kai jie palieka okupuotus miestus. Todėl mes jiems šypsomės ir juos apkabiname, kad šiek tiek praskaidrintume nuotaiką“, – sakė ji.

„Tačiau apskritai jų kovos dvasia yra gera. Mes tikime jais“, – sakė moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius