Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavardės neslėpęs įtariamas JAV agentas Rusijoje vėl dingo: pabėgo iš namų Virdžinijoje

Amerikiečiai viską neigia, Rusija, nors ir patvirtino, kad šnipinėjimu JAV įtariamas asmuo, apie kurio skubų eksfiltravimą iš Maskvos 2017 metais šią savaitę pranešė Amerikos žiniasklaida, stengiasi sumenkinti jo svarbą. Vis dėlto visi ženklai rodo, kad Olegas Smolenkovas ir daug žinojo, ir kažkodėl neslėpdamas tapatybės gyveno JAV Virdžinijos valstijoje. Gyveno, nes ten Smolenkovų šeimos jau nebėra, skelbia „The Washington Post“.
Namas JAV Virdžinijos valstijoje, kurį atvykusi į šale įsigijo Smolenkovų šeima
Namas JAV Virdžinijos valstijoje, kurį atvykusi į šale įsigijo Smolenkovų šeima / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ir Rusijos, ir JAV spauda savaitės pradžioje, po pirmųjų pranešimų apie JAV agentą Rusijos vyriausybėje, kuris Vašingtonui teikė informaciją apie Kremliaus kišimąsi į Amerikos prezidento rinkimus ir kitokius duomenis, greitai atkapstė įtariamo šnipo tapatybę.

Paaiškėjo, kad kaip tik 2017-aisiais, kai, anot CNN ir „The New York Times“, amerikiečiai pergabeno savo agentą į JAV, staiga dingo buvęs Rusijos prezidento administracijos tarnautojas Olegas Smolenkovas.

Neslėpė tapatybės

Jis su šeima atostogavo Juodkalnijoje ir prapuolė lyg į vandenį. Manoma, kad JAV pareigūnai būtent Juodkalnijoje sutiko O.Smolenkovą, jo žmoną ir tris jų vaikus bei išgabeno juos į Ameriką.

Ir JAV valstybės direktorius Mike'as Pompeo, ir šalies Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pirmadienį ir antradienį svaidėsi informacijos apie agento išgabenimą – esą dėl to, kad prezidentas Donaldas Trumpas savo plepumu galėjo sukelti pavojų jo saugumui – paneigimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Vis dėlto tai visiškai įprasta: slaptų operacijų pasaulio galybių žvalgybininkai paprastai nekomentuoja.

Kita vertus, žurnalistų atkapstyta, o Rusijos žiniasklaidai galbūt iš Kremliaus numesta informacija leidžia manyti, kad agento tikrai būta. Be to, panašu, kad jis tikrai galėjo prieiti prie artimiausios Vladimiro Putino aplinkos.

Labai neįprasta, kai valstybė, ypač tokia kaip Rusija, viešai įvardija galimą perbėgėlį.

Iškalbinga ir tai, kad O.Smolenkovas, kuris, pasirodo, neslėpdamas nei savo, nei žmonos tapatybės, laisvai gyveno JAV Virdžinijos valstijoje, šią savaitę žaibiškai paliko savo namus.

Įmanoma, kad JAV pareigūnai dabar jau tikrai išduos Smolenkovams naujus pasus ir apgyvendins juos kur nors kitur.

Visiškai šalia V.Putino

Mat būtent Rusijos žiniasklaida pirmoji paviešino įtariamo agento tapatybę. Apie naująjį O.Smolenkovo gyvenimą JAV iš pradžių pranešė Kremliaus netiesiogiai kontroliuojamas portalas Lenta.ru, tada – laikraštis „Kommersant“.

Kaip netrukus pastebėjo „The Washington Post“, labai neįprasta, kai valstybė, ypač tokia kaip Rusija, viešai įvardija galimą perbėgėlį.

Bet dar nuostabiau tai, kad įtariamas šnipas, perkraustytas į šalį, kuriai teikė informaciją, ten gyventų nepasirūpinęs nauja tapatybe. Būtent taip, regis, elgėsi O.Smolenkovas.

Viešai prieinami registrai liudija, kad O.Smolenkovo pavarde registruoti du adresai JAV. Vienas – Stafordo mieste Virdžinijos valstijoje, kur Olegas ir Antonina pernai birželį įsigijo 925 tūkst. dolerių vertės namą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Namas JAV Virdžinijos valstijoje, kurį atvykusi į šale įsigijo Smolenkovų šeima
AFP/„Scanpix“ nuotr./Namas JAV Virdžinijos valstijoje, kurį atvykusi į šale įsigijo Smolenkovų šeima

Kitas adresas – Rusijos ambasados Vašingtono šiaurės vakaruose. Arlingtone rusas buvo baustas už kelių eismo taisyklių pažeidimą, o 2006-2008 metais Rusijos ambasadoje JAV dirbo antruoju sekretoriumi.

J.Ušakovo ir V.Putino santykis buvo toks, kaip D.Trumpo ir ką tik atleisto prezidento patarėjo nacionaliniam saugumui Johno Boltono.

O.Smolenkovo bosas buvo Rusijos ambasadoriumi Vašingtone 1999-2008 metais dirbęs Jurijus Ušakovas, laikomas svarbiu sraigtu putinizmo sistemoje.

Diplomatui 50-metis O.Smolenkovas dirbo ir jau abiem jiems grįžus į Maskvą, kai J.Ušakovas atsidūrė visiškai šalia V.Putino – dalino patarimus prezidentui užsienio politikos klausimais.

Apžvalgininkų teigimu, J.Ušakovo ir V.Putino santykis buvo toks, kaip D.Trumpo ir ką tik atleisto prezidento patarėjo nacionaliniam saugumui Johno Boltono.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Jurijus Ušakovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Jurijus Ušakovas

Iš pradžių nenorėjo išvykti?

„Jis (J.Ušakovas, – red.) labai artimas Putinui, jei kalbėtume apie užsienio politiką ir ypač Jungtines Valstijas, – teigė buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas, gerai pažinojęs J.Ušakovą. – Jis dešimt metų dirbo ambasadoriumi Vašingtone, tad Maskvoje laikomas pagrindiniu Amerikos ekspertu.“

Tinkle „Telegram“ žinomas rusų analitikas Ilja Šumanovas taip pat pasvarstė, kokį vaidmenį Rusijos prezidento administracijoje galėjo vaidinti pats O.Smolenkovas.

„Kalbėti reiktų ne apie paprastą klerką. Olegas Smolenkovas buvo artimiausias Ušakovo patarėjas. Kai Ušakovas buvo ambasadorius JAV, Smolenkovas ambasadoje dirbo antruoju sekretoriumi. Prieš tai jis buvo atsakingas už finansus ir administracinius reikalus Užsienio reikalų ministerijoje.

I.Šumanovas: „Galima sakyti, kad Smolenkovas artimiausiai Ušakovo aplinkai priklausė mažiausiai 15 metų.“

Smolenkovas dirbo ir šios ministerijos Europos reikalų departamente, kuriam yra vadovavęs jo bosas Ušakovas.

Tad galima sakyti, kad Smolenkovas artimiausiai Ušakovo aplinkai priklausė mažiausiai 15 metų“, – rašė I.Šumanovas.

Žinoma, nėra tiksliai aišku, ar būtent O.Smolenkovas JAV žvalgybai teikė informaciją apie Rusijos kišimąsi į 2016-ųjų Amerikos prezidento rinkimus.

Bet „The Washington Post“ šaltiniai CŽV patvirtino, kad O.Smolenkovas šiai JAV agentūrai dirbo daugiau nei dešimtmetį ir iš Rusijos buvo išvežtas 2017 metų gegužę ar birželį.

Gali būti, kad būtent apie O.Smolenkovą pernai išleistoje knygoje „Baimė“ („Fear“) rašė garsus žurnalistas Bobas Woodwardas. Jo teigimu, agentas nenorėjo palikti Rusijos, nes baiminosi represijų savo artimųjų atžvilgiu, bet vėliau apsigalvojo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bobas Woodwardas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bobas Woodwardas

Išvyko paknopstomis

Dabar, paaiškėjus jo tapatybei, O.Smolenkovas vėl sprunka – nuo dėmesio. Staforde šalia Smolenkovų namo gyvenantis kaimynas žurnalistams patvirtino, kad jų šeima į rajoną atsikraustė anksčiau šiais metais, bet pirmadienio vakarą išvyko ir iki šiol negrįžo.

Kai „The Washington Post“ žurnalistas apsilankė Staforde, namas iš tiesų atrodė tuščias – tik kieme lakstė du italų mastifai, kuriuos įmanoma išdresuoti kaip sarginius šunis. Langai buvo užtraukti storomis užuolaidomis.

„Scanpix“ nuotr./Namas JAV Virdžinijos valstijoje, kurį atvykusi į šale įsigijo Smolenkovų šeima
„Scanpix“ nuotr./Namas JAV Virdžinijos valstijoje, kurį atvykusi į šale įsigijo Smolenkovų šeima

Atrodo, kad Smolenkovai namus paliko paknopstomis. Už namo kieme ant žemės mėtėsi žaislai, rūbai, ant kėdės buvo nusviestas moteriškas megztinis. Ant staliuko žibėjo peleninė ir du žiebtuvėliai.

Be to, rajone apsilankiusią televizijos NBC komandą pasitiko „jauni vyrukai, sėdėję visureigyje“. Manoma, kad šie federalinės JAV vyriausybės samdomi apsaugininkai saugojo namą ir žvalgėsi įtartinų tipų. Apklausti buvo ir žurnalistai.

Dar vienas kaimynas spaudai teigė, kad O.Smolenkovas neturėjo darbo. Anksčiau šiais metais jis esą draugiškai prasitarė skirsiantis laiko sodininkystei ir želdiniams aplink naująją nuosavybę.

„Jis sakė tikrai turintis daug laiko“, – prisiminė kaimynas.

Ragina pasikeisti pavardę

Tuo tarpu žvalgybos ekspertus glumina tai, kad žiniasklaidai taip greitai pavyko išsiaiškinti aukšto lygio CŽV informatoriaus tapatybę.

1999-2001 metais CŽV informatorių perkėlimo programai vadovavęs Josephas Augustynas stebisi, kad O.Smolenkovas JAV gyveno neslėpdamas savo tikrosios pavardės. Tiesa, jis priduria, kad JAV „visada gerbia konkretaus perbėgėlio pageidavimus“.

J.Augustynas: „Daugeliu atvejų sukuriama visiškai nauja tapatybė ir biografija, o asmenį siekiama nugabenti kur nors į Kolorado valstiją.“

„Įsivaizduoju jį sakant, kad jis nori gyventi kuo normaliau, kad nenori naujos tapatybės, nenori apsunkinti gyvenimo savo žmonai ir vaikams. Bet agentūra to nerekomenduotų“, – tvirtino J.Augustynas.

Dar vienas buvęs CŽV pareigūnas teigė, kad perbėgėlius stengiasi įkalbėti pasikeisti pavardę. Negana to, norima, kad jie gyventų toliau nuo Vašingtono, kur knibžda Rusijos žvalgybos agentai.

„Daugeliu atvejų sukuriama visiškai nauja tapatybė ir biografija, o asmenį siekiama nugabenti kur nors į Kolorado valstiją“, – aiškino buvęs žvalgybininkas.

Išimtys esą daromos tais atvejais, kai JAV ir Rusija apsimaino šnipais – pagal nerašytą taisyklę pastarieji nustoja būti taikiniais. Tačiau šįkart tokio susitarimo, regis, nebuvo.

Kita vertus, Sergejus Skripalis irgi buvo iškeistas į Rusijos agentus, bet vis tiek buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinėje Karalystėje, kur gyveno. S.Skripalis ir jo dukra stebuklingai išgyveno.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Amerikoje Rusija kol kas nėra įvykdžiusi perbėgėlių eliminavimo misijų, nors JAV gyvena nemažai tokių asmenų. Anot J.Augustyno, JAV yra priglobusios „kelis šimtus“ žmonių, anksčiau dirbusių amerikiečių informatoriais, iš tokių šalių kaip Rusija, Kinija, Šiaurės Korėja, Iranas.

Daugelis JAV žvalgybininkų „The Washington Post“ tvirtino neabejojantys, kad V.Putinas žinojo, jog rusų žiniasklaida paskelbs O.Smolenkovo pavardę. Dar realiau, kad Kremlius pats perdavė tokius duomenis savo žmonėms spaudoje.

„Kodėl? Jei reiktų spėti, sakyčiau, kad akivaizdžiai siekiama jį (O.Smolenkovą, – red.) įbauginti, išgąsdinti“, – teigė M.McFaulas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius