Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paviešinti J.Epsteino kontaktai: ar tikrai žymūs politikai turėjo lytinių santykių su nepilnamečiais?

Pradėjus viešinti teismo dokumentuose esančias pavardes, susijusias su lytiniais nusikaltimais kaltinamu mirusiu finansininku Jeffrey Epsteinu, viešojoje erdvėje ėmė plisti melagienos. Internautai dalijasi sąrašu pasaulio įžymybių, neva turėjusių santykių su nepilnamečiais, nors dauguma jų dokumentuose net neminimi, o kiti juose atsidūrė ne dėl šios priežasties.
Mergina, laikanti nuotrauką su Jeffrey Epsteino atvaizdu
Mergina, laikanti nuotrauką su Jeffrey Epsteino atvaizdu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sausio pradžioje pradėti viešinti dokumentai, apimantys raštiškus parodymus ir pareiškimus, yra susiję su J.Epsteinui ir jo buvusiai meilužei Ghislaine Maxwell iškelta byla.

Gh.Maxwell ir J.Epsteinas praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio pradžioje buvo pora, o vėliau kone tris dešimtmečius buvo lytinių nusikaltimų bendrininkai.

Jeffrey Epsteinas ir Ghislaine Maxwell / Scanpix nuotr.
Jeffrey Epsteinas ir Ghislaine Maxwell / Scanpix nuotr.

Tikina, kad įžymybės santykiavo su nepilnamečiais

Vienas socialinio tinko „Facebook“ vartotojas savo paskyroje skelbia, kad paviešinti dokumentai patvirtina, jog lytinių santykių su nepilnamečiais turėjo ne vienas žymus žmogus.

„Dokumentai patvirtina, kad Borisas Džonsonas, princas Andrew, milijardierius Glenas Dubinas, iliuzionistas Deividas Koperfildas, buvęs „Victoria’s Secret“ vadovas Leksas Veksneris turėjo lytinių santykių su nepilnamečiais“, – tvirtino internautas.

Jo teigimu, dokumentuose nurodoma, kad tokius santykius su nepilnamečiais mezgė ir buvę JAV prezidentai Billas Clintonas, George'as W. Bushas jaunesnysis, „Meta“ vadovas Markas Zuckerbergas, buvęs Izraelio premjeras Ehudas Barakas, „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, amerikiečių filosofas Noamas Chomsky.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše teigiama, kad dokumentuose minimos įžymybės turėjo lytinių santykių su nepilnamečiais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše teigiama, kad dokumentuose minimos įžymybės turėjo lytinių santykių su nepilnamečiais

„Buvęs prezidentas Billas Clintonas minimas Jeffery Epsteino dokumentuose: „Clintonui patinka jaunos, turėdamas omenyje merginas“, – rašė jis.

Pasak jo, dokumentuose taip pat teigiama, jog buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas nedalyvavo J.Epsteino vakarėliuose ir nebuvo jam priklausančioje privačioje saloje.

„Jungtinės Karalystės princas Andrew kaltinamas lytiniais santykiais su nepilnametėmis merginomis visame pasaulyje – nuo Niujorko iki Londono – ir net orgijomis Epšteino saloje“, – tikino internautas.

Dokumentuose neva minimų įžymybių sąrašais taip pat dalintasi čia ir čia.

Kas minima dokumentuose?

Dokumentuose iš tiesų minimos žymių žmonių pavardės, tarp jų – B.Clintono, D.Trumpo, tačiau jie šioje byloje niekuo nekaltinami, jiems nereiškiami įtarimai bendrininkavus su J.Epsteinu nusikaltimuose.

B.Clintonas minimas keliuose dokumentuose, nors nėra jokių užuominų apie neteisėtus jo veiksmus, o jis pats iki šiol tvirtina nieko nežinojęs apie J.Epsteino nusikaltimus.

Vis tik buvęs JAV prezidentas pripažino turėjęs ryšių su J.Epsteinu, pavyzdžiui, humanitariniais tikslais jo lėktuvu keliavo į Afriką, taip pat Aziją ir Europą.

Vida Press nuotr./Billas Clintonas
Vida Press nuotr./Billas Clintonas

Tuo metu viena nukentėjusioji liudijo, jog J.Epsteinas jai sakė, kad B.Clintonui „patinka jaunos, turėdamas omenyje merginas“.

Dokumentuose minimas D.Trumpas ne kartą buvo užfiksuotas bendraujantis su J.Epsteinu, tačiau juose buvusiam JAV prezidentui nėra pateikiami jokie įtarimai.

Aukų liudijimuose taip pat minimi atlikėjas Michaelas Jacksonas, garsus magas Davidas Copperfieldas, rizikos draudimo fondo savininkas Glennas Dubinas, tačiau nėra įrodymų, kad šie žymūs žmonės buvo J.Epsteino nusikaltimų bendrininkai.

Vis dėlto princas Andrew dokumentuose kaltinamas privertęs nepilnametę santykiauti, dalyvavęs nepilnamečių orgijoje, organizuotoje J.Epsteino privačioje saloje.

Vida Press nuotr./Jeffrey Epsteinas, G​hislaine Maxwell, Jeanas-Lucas Brunelis
Vida Press nuotr./Jeffrey Epsteinas, G​hislaine Maxwell, Jeanas-Lucas Brunelis

Panašius kaltinimus princui savo liudijimuose pareiškė ir kitos aukos.

Tiek pats princas Andrew, tiek Bakingemo rūmai kaltinimus neigė, o policija pasirodžius dokumentams teigė tyrimo nepradėjusi.

Visų kitų įraše minimų įžymybių pavardžių dokumentuose nėra, taip pat nėra įrodymų, kad jie santykiavo su nepilnametėmis.

Kaltintas prekyba žmonėmis

Ryšiais su įžymybėmis garsėjęs milijonierius J.Epsteinas į policijos akiratį papuolė 2005 metais, kai buvo apkaltintas 14-metei mokėjęs už seksą.

Nors vėliau dešimtys kitų nepilnamečių mergaičių pasakojo apie panašų seksualinį išnaudojimą, vis tik 2008 metais jis pripažino kaltę tik dėl nusikaltimų, susijusių su viena auka, ir 13 mėnesių praleido kalėjime.

Išėjęs į laisvę J.Epsteinas tęsė bendravimą su turtingais žmonėmis, užsiėmė filantropine veikla.

Žiniasklaidai atnaujinus susidomėjimą jo nusikaltimais, 2019 metais J.Epsteinas buvo apkaltintas prekyba žmonėmis. Laukdamas teismo tuomet 66-erių milijonierius nusižudė Niujorko kalėjimo kameroje.

15min verdiktas: melas. Paviešintuose dokumentuose minimiems įžymiems asmenims nereiškiami jokie įtarimai bendrininkavus dėl J.Epsteino nusikaltimų, juose (išskyrus princo Andrew atvejį) nekalbama apie tai, kad šie žmonės turėjo lytinių santykių su nepilnametėmis. Be to, didelė dalis įraše minimų asmenų dokumentuose apskritai nėra užfiksuoti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius