Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingas uraganas Jota pasiekė Nikaragvos pakrantę

Galinga audra Jota vėlai pirmadienį užklupo Nikaragvos Karibų jūros pakrantę, grasindama padaryti didžiulės žalos toje pačioje Centrinės Amerikos dalyje, kurią mažiau nei prieš dvi savaites talžė tokio pat stiprumo uraganas Eta.
Temos: 2 Uraganas Nikaragva

Pirmadienio dieną Jota sustiprėjo iki labai pavojingo 5-osios kategorijos uragano, tačiau JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) vėliau pranešė, jog audra šiek tiek susilpnėjo iki 4-osios kategorijos. Tuomet Lotos maksimalus pastovus vėjo greitis buvo 155 km per val., o jos centras pasiekė pakrantę maždaug už 45 km į pietus nuo Nikaragvos Bilvio miesto.

Jota jau buvo atnešusi į Nikaragvos bei Hondūro Karibų jūros pakrantę smarkių liūčių ir stiprių vėjų.

Jota pasiekė sausumą rajone, esančiame vos už 25 km į pietus nuo vietos, kur lapkričio 3 dieną abi šalis užklupo uraganas Eta, tuo metu irgi buvęs 4-osios kategorijos uraganas.

VIDEO: Dramatiški uragano „Iota“ vaizdai – į krantą atsimušusi banga virto milžiniška vandens siena

Dėl Etos atneštų smarkių liūčių regione gruntas įmirko, todėl užėjus Jotai didėja pavojus, kad gali nuslinkti naujų žemės nuošliaužų ir kilti potvyniai. Be to, uragano štorminės patvankos lygis gali būti 4,5–6 m aukštesnis nei įprastų potvynių.

Savaitgalį buvo evakuojami žmonės iš Nikaragvos bei Hondūro žemumų, esančių šalių jų bendros sienos.

Nikaragvos viceprezidentė Rosario Murillo, taip pat einanti pirmosios ponios pareigas, pareiškė, kad vyriausybė padarė viską, kad apsaugotų gyvybes, įskaitant tūkstančių žmonių evakuaciją. Ji pridūrė, kad Taivanas paaukojo 800 t ryžių, siekdamas padėti nuo audrų nukentėjusiems žmonėms.

Jota yra rekordinė 30-oji šių metų itin intensyvaus Atlanto vandenyno regiono uraganų sezono audra. Be to, šis uraganas yra jau devintas, greitai sustiprėjęs per šį sezoną – tai yra pavojingas fenomenas, stebimas vis dažniau. Tokie reiškiniai sutelkė dėmesį į klimato kaitą, mokslininkų nuomone, sukeliančią drėgnesnes, stipresnes ir labiau niokojančias audras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius