-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalys, kuriose pavojingiausia būti moterimi: fiksuojama daugiausia žmogžudysčių pasaulyje

Lillian žiauriai sumušė jos vyras ir ji nuėjo į policiją. Ten jai pareiškė, kad už pagalbą pareigūnai nori pinigų. Dabar Lillian sako esanti stipri, ji išgyveno. Lillian garsiai kalba apie smurtą, kurį moterys patiria jos šalyje. Hondūras, kuriame ji gyvena, ir kaimyninis Salvadoras moterims yra pavojingiausios vietos pasaulyje.
Moteris iš Hondūro
Moteris iš Hondūro / „Scanpix“/AP nuotr.

Remiantis Jungtinių Tautų ir Pasaulio banko duomenimis, moterų nužudymų procentas dviejuose valstybėse Centrinėje Amerikoje: Hondūre ir Salvadore yra didžiausias pasaulyje, skelbia „Sky News“.

„Prisimenu savo vaikystę. Aš kilusi iš nuolankių žmonių miesto, kuriame mano mama patyrė smurtą. Tada moterys apie tai tylėjo“, – sakė Lillian.

Viename Hondūro miestelyje žurnalistai sutiko tris vaikus: Yaretą, Rosalinda ir Isaacą. Jų motiną nužudė patėvis.

Giminaičiai jiems padeda, kiek tik gali, tačiau 15 metų Yaretas, kuris atrodo kaip vienuolikmetis, yra vienintelis, kuris saugo savo jaunesnę seserį ir brolį. Viskas, ką jie turi, yra jų motinos nuotrauka. Jos nuotrauka visada yra su jais, tai juos palaiko.

Kokį poveikį motinos nužudymas turėjo mažamečiams, sunku įvertinti, tačiau Yaretas trokšta keršto.

„Kartais jos pasiilgstu. Kai pasižiūriu į nuotrauką, pasidaro geriau, – kalbėjo Yaretas. – Kai žiūriu į nuotrauką, tai verčia mane norėti... Žmonės nesupranta, sako, kad aš esu ligonis, nes aš sakau, kad aš arba nusižudysiu, arba nužudysiu jį [patėvį].“

Moterų nužudymų skaičius tose šalyse iš dalies susijęs su nusikalstamomis grupuotėmis ir skurdu, tačiau tai taip pat yra dalis kultūros, kurioje moterys klasifikuojamos kaip vienkartiniai daiktai.

Turtingos ar vargšės – nesvarbu, moterys ten nėra net antros klasės pilietės.

ZUMAPRESS.com/Nusikaltimo vieta
ZUMAPRESS.com/Nusikaltimo vieta

Šių metų sausį ir vasarį Hondūre buvo užregistruota daugiau nei 40 moterų nužudymų atvejų. Moterų teisių centro duomenimis, šalyje moteris nužudoma kas 16 valandų. 2019 metais tik 4 procentai žudikų buvo apkaltinti.

Namo kieme, apsuptame triukšmingų gyvulių: gaidžio, vištų ir kiaulių po Hondūrą keliaujantys žurnalistai sutiko du brolius. Jie buvo liudininkai, kai į jų namus įsiveržė 25 vyrai ir nužudė jų motiną ir dvi seseris.

Vienas iš berniukų prisijungė prie nusikalstamos grupuotės MS13, norėdamas atkeršyti. MS13 yra viena iš nusikalstamų grupuočių, kuri kariauja prieš kitas gaujas Hondūro ir Salvadoro gatvėse.

Šeimos moterys buvo nužudytos, nes viena iš seserų atstūmė gaujos narį.

„Jei jiems patinka mergina gatvėje, jie prie jos prieina, o jei mergina juos atstumia, gali išprievartauti, pagrobti ar nužudyti“, – teigė vienas iš brolių.

Daug merginų prisijungia prie gaujų, manydamos, kad tai joms suteiks tam tikrą apsaugą. Gaujos moterimis naudojasi vykdydamos turto prievartavimą ir reketą, nes jas rečiau stabdo policija.

Žurnalistams pavyko pasikalbėti su viena moterimi, kuri anksčiau buvo atsakinga už vienos iš gaujų turto prievartavimo reikalus. Žinoma, jos tapatybė yra neatskleista, nes vien kalbėjimas su žurnalistais jai reikštų mirties nuosprendį.

Ji sakė sutikusi duoti interviu, nes nori, kad žmonės žinotų, kas vyksta Salvadore. Ji paaiškino, kaip veikia turto prievartavimo schema.

„Mes duodame jiems terminą sumokėti, tada duodame įspėjimą. Jei jie nesumokės, gaujos nariai juos nužudys“, – sakė moteris.

Ji sako, kad moterims yra daug lengviau vykdyti gaujos kasdienį darbą, nes jos „rizikuoja mažiau nei vyrai“.

Dabar ji nepriklauso grupuotei, bet laikosi tam tikro elgesio kodekso.

„Nevaikščiokite gatvėmis, negerkite, nerūkykite, nedėvėkite atvirų drabužių, neikite į naktinį klubą ir turite eiti į bažnyčią“, – aiškina ji.

Paklausus, ar ji kada nors vėl prisijungs prie gaujos, ji atsakė, kad galėtų, tačiau išeiti nebegalės niekada. Kodėl?

„Jie mane nužudys“, – sakė ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Meksikoje dėl didelio moterų nužudymų skaičiaus ir smurto
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Meksikoje dėl didelio moterų nužudymų skaičiaus ir smurto

Salvadoras, kuriame moterų nužudymų rodiklis yra aukščiausias pasaulyje, valdžia teigia, kad 2018 metais pasiūlė baudžiamojo persekiojimo politiką, kuria siekiama sumažinti smurtą prieš moteris. Salvadoro apygardos advokatų kontoros atstovė Graciela Sagastume sako, kad problema išlieka.

Ji sakė, kad pagerinti moterų gyvenimą sunku, nes šalis turi „patriarchalinę macho kultūrą“, kuri vėliau pasireiškia gaujų kultūra. Religija taip pat vaidina svarbų vaidmenį.

„Turime nuveikti daugiau, turime sunkiai dirbti su švietimu ir dekonstruoti tuos socialinius ir kultūrinius modelius. Pradedant nuo švietimo mokyklose, kad galėtume sugriauti tuos stereotipus, tuos vaidmenis visuomenėje, kuriuos sukūrėme iš kartos į kartą“, – kalbėjo G.Sagastume.

Hondūro vyriausybė sako, kad prezidentas Juanas Orlando Hernandezas 2018 metais įsteigė Tarpinstitucinę komisiją smurtinių moterų mirčių tyrimams, siekdamas išsiaiškinti, kodėl tiek daug žmogžudysčių šalyje nukreiptos prieš moteris.

„Turime pakeisti kultūrą, o tam reikia agresyvios komunikacijos programos... Prevencija yra geriausia... Mes esame pasirengę ir todėl įdiegėme šią komisiją“, – tuomet sakė Hondūro prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius