-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PEGIDA protesto Kelne žinia: Merkel privalo pasitraukti

Skanduodami „Merkel lauk“ ir nešdami plakatus su tokiais užrašais kaip „Pabėgėliai -žagintojai (Rapefugees) nelaukiami“, ksenofobiško vokiečių politinio judėjimo PEGIDA protestuotojai šeštadienį liejo savo įtūžį ant imigrantų po masinio seksualinio smurto Naujųjų metų išvakarėse.
PEGIDA protestas Kiolne
PEGIDA protestas Kiolne / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarp susirėmimų su policija protestuotojai kaltino kanclerę Angelą Merkel savo liberalia pozicija nuo karo bėgančių žmonių atžvilgiu leidus migrantams siautėti.

Įtampa padidėjo PEGIDA sekėjams, kurių maždaug pusė, pasak policijos, yra į smurtą linkę chuliganai, žygiuojant, mėtant į policininkus alaus butelius bei petardas ir rėkiant „Kur jūs buvot Naujųjų metų išvakarėse?“

Policininkai protestuotojus atrėmė panaudodami gumines lazdas, ašarines dujas ir vandens patrankas. Per susirėmimus buvo sužeisti trys policininkai ir vienas žurnalistas; policija sulaikė daug demonstrantų.

„Merkel tapo grėsme mūsų šaliai. Merkel privalo pasitraukti“, – anksčiau 1,7 tūkst. žmonių miniai pasakė vienas iš kalbėtojų. Protestuotojai, reikšdami savo pyktį dėl to, kad pernai Vokietija priėmė 1,1 mln. migrantų, garsiai atkartojo šį raginimą.

Merkel tapo grėsme mūsų šaliai. Merkel privalo pasitraukti, – anksčiau 1,7 tūkst. žmonių miniai pasakė vienas iš kalbėtojų.

„Tolerancija yra paskutinė mirštančios visuomenės dorybė“, – skelbė kitas protestuotojų transparantas.

Šis emocingas protestas, kurį organizavo PEGIDA („Patriotiškų europiečių prieš Vakarų islamizaciją“) vietos skyrius, buvo surengtas Kelno geležinkelio stoties rajone, kur Naujųjų metų išvakarėse buvo įvykdyti minėti užpuolimai. Jų kaltininkus liudininkai vadina „Šiaurės Afrikos gyventojų ar arabų“ išvaizdos žmonėmis.

Kelno policija daugelio kritikuojama dėl to, kad nesustabdė smurto ir paskui neskubėjo apie jį informuoti. Šis skandalas penktadienį pareikalavo miesto policijos viršininko Wolfgango Alberso galvos.

Iki šeštadienio policija gavo 379 skundus dėl grabaliojimo, užpuolimų, vagysčių ir dviejų išžaginimų. Federalinė policija sakė, kad dauguma jau identifikuotų įtariamųjų yra užsieniečiai, ir tai pakurstė debatus dėl Vokietijos sugebėjimo integruoti pabėgėlius.

Viena PEGIDA oratorė, keturių vaikų motina, pristatyta Christiane vardu, mitingui pasakė: „Tos moterys, kurios tampa aukomis, turės gyventi su tuo ilgą laiką. Jaučiuosi taip, tarsi buvo atimta mano laisvė.“

PEGIDA protestuotojus šeštadienį pasitiko 1,3 tūkst. kairiųjų demonstrantų, kurie surengė atsakomąjį protestą ir skandavo „Naciai lauk!“.

Abi minias skyrė šimtai policininkų, kurių iš viso buvo atsiųsta 2 tūkstančiai.

„Nėra nieko teisinga dėl nacių propagandos“, – skelbė vienas plakatas. „Fašizmas nėra nuomonė, tai – nusikaltimas“, – buvo parašyta kitame.

„Mes esam čia, kad pasakytume jiems užsičiaupti. Nepriimtina, kad PEGIDA naudotųsi šiuo baisiu seksualiniu smurtu, įvykdytu čia Naujųjų metų dieną, ir skleistų savo rasistines nesąmones“, – sakė 28 metų Emily Michels. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius