Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

5 jūsų pamėgti pabėgėliai: nuo reperės M.I.A iki Freddie Mercury

Įsibėgėjusi pabėgėlių krizė vis dažniau sukelia skirtingas nuomones. Vieni siūlo ir toliau tiesti pagalbos ranką nuo karo bėgantiems Afrikos ir Azijos gyventojams, tuo tarpu radikalių pažiūrų atstovai pasisako už deportaciją ir griežtą sienų apsaugą. Tačiau pabėgėliai į Vakarus plūdo jau prieš dešimtis metų, o kai kurie jų įnešė milžinišką indėlį į popkultūrą.
Freddie Mercury, Mika ir M.I.A
Freddie Mercury, Mika ir M.I.A / „Scanpix“ nuotr.

Mika iš Libano 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mika
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mika

Miką pasaulis išgirdo dar 2006-ųjų birželį, kuomet dainininkas išleido kūrinį „Relax, take it easy“. Tačiau ne visi žino, jog Michaelas Holbrookas Pennimanas gimė Libane, vietinės dizainerės ir amerikiečio verslininko šeimoje.

Tuo metu šalį siaubė pilietinis karas, tad po 1984-aisiais JAV ambasadoje įvykdyto teroristinio išpuolio, nusinešusio 24 gyvybes, saugumu susirūpinusi atlikėjo šeima pabėgo į Paryžių. Net ir praėjus trims dešimtims metų, Mika neliko abejingas likimo broliams – 2015-ųjų pabaigoje išskrido į gimtąjį Libaną tam, kad atkreiptų pasaulio dėmesį į čia apsistojusius pabėgėlius iš Sirijos.

K’Naan iš Somalio

K’Naan
K’Naan

Garsus kanadiečių reperis K’Naan dabar mėgaujasi šlove, tačiau jo gyvenimas ne visada buvo toks saldus. Keinanas Abdi Warsame gimė pilietinio karo krečiamame Somalyje, tad pirmą kartą ginklą į rankas paėmė vos septynerių, o būdamas vienuolikos liudijo trijų draugų nužudymą ir per plauką netapo šaulio taikiniu.

Didžiausia Dievo dovana reperis laiko ne tai, jog jo šeimai pavyko pabėgti į JAV, bet tai, jog gyvenant Somalyje jam neteko atimti niekieno gyvybės. Įdomu tai, jog K’Naan naujoje aplinkoje adaptavosi kiek neįprastu būdu – anglų kalbos mokėsi klausydamasis repo įrašų.

Alek Wek iš Sudano

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alek Wek
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alek Wek

Manekenės Alek Wek sėkmė mados industrijoje jaunoms merginoms skleidė aiškią žinutę – net ir neatitinkančios etalonų moterys gali būti gražios. Tiesa, vienas sėkmingiausių pastarojo dvidešimtmečio modelių vaikystėje išgyveno neramius laikus.

1991-aisiais, kai Pietų Sudane prasidėjo pilietinis karas, Alek Wek šeima, bijodama susidorojimo, buvo priversta bėgti į Europą. 2007-aisiais moteris išleido knygą, kurioje pasakoja apie kelią nuo karo pabėgėlės iki manekenės, o baisiausiu prisiminimu įvardija tai, kaip nemokančiai plaukti jai teko sėsti į pačių pasigamintą valtį ir kirsti sraunią upę.

M.I.A  iš Šri Lankos

„Scanpix“/Xposurephotos.com nuotr./M.I.A
„Scanpix“/Xposurephotos.com nuotr./M.I.A

Iš Šri Lankos į D. Britaniją dėl karo dar vaikystėje pabėgusi reperė M.I.A nepamiršo vaikystėje regėtų siaubų ir į popkultūrą drąsiai skiepija rimtas politines temas. Vienas tokių pavyzdžių – 2015-ųjų pabaigoje išleistas dainos „Borders“ klipas, kurio pagalba atlikėja kalba apie pabėgėlių patiriamus sunkumus. Įraše matomi vaizdai iš perpildytų pripučiamų valčių bei spygliuota viela apraizgytą tvorą bandantys įveikti vyrai.

VIDEO: M.I.A. - BORDERS

Tiesa, M.I.A, kurios tikrasis vardas Mathangi Arulpragasam, į šią problemą atkreipti pasaulio dėmesį bando ne tik kūriniais. Socialiniame tinkle „Twitter“ reperė rašė: „Pasaulis apie tai kalba jau 10 metų, tačiau niekas nesikeičia“.

Freddie Mercury iš Zanzibaro

„Scanpix“ nuotr./Freddie Mercury
„Scanpix“ nuotr./Freddie Mercury

Freddie Mercury pristatinėti nereikia net ir tiems, kurie visiškai nesidomi muzika. Atidžiau pastudijavus vieno garsiausių visų laikų dainininko biografiją aiškėja, jog tikrasis atlikėjo vardas – Farrokhas Bulsara.

„Queen“ grupės lyderis gimė Zanzibare Afrikoje, tačiau prasidėjus revoliucijai jo šeima saugumo sumetimais persikėlė į Didžiąją Britaniją. Panašu, kad melomanams F. Mercury kilmė nė kiek nerūpi – dainininkas BBC surengtoje apklausoje pateko į iškiliausių britų šimtuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius