Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas sėkmingai išbandė priešraketinės gynybos sistemą

Pentagonas pirmadienį pirmąkart paleido dviejų raketų gaudyklių „salvę“ į balistinę raketą be kovinės galvutės, skriejančią virš Ramiojo vandenyno, ir sėkmingai ją numušė.
Pentagonas sėkmingai išbandė priešraketinės gynybos sistemą
Pentagonas sėkmingai išbandė priešraketinės gynybos sistemą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Abi raketų gaudyklės, pakilusios iš požeminių šachtų pietų Kalifornijoje, nusitaikė į taikinį – tarpžemyninės balistinės raketos grįžtamąjį bloką, paleistą iš bazės, esančios maždaug už 6,4 tūkst. kilometrų, nurodė JAV gynybos departamentas.

Pirmoji gaudyklė smogė grįžtamajam blokui, kuris per tikrą ataką neštų kovinę galvutę, ir jį sunaikino. Antroji, kaip tikėtasi, smogė antriniam taikiniui, sakoma Pentagono priešraketinės gynybos agentūros pranešime.

Raketų gaudyklės buvo paleistos iš Vandenbergo oro pajėgų bazės Kalifornijoje. Raketa taikinys startavo iš Reagano poligono Maršalo Salose.

„Sistema veikė tiksliai kaip buvo suplanuota“, – sakė Karinių oro pajėgų generolas leitenantas Samuelis A.Greavesas, Priešraketinės gynybos direktorius. Pasak jo, bandymo rezultatai „demonstruoja, kad turime pajėgią, patikimą atgrasymo priemonę prieš labai realią grėsmę“.

Nors ši priešraketinės gynybos sistema veikia jau ilgiau kaip dešimtmetį, per naujausią bandymą pirmąkart buvo paleista raketų gaudyklių „salvė“ – kai kai į vieną taikinį paleidžiama daugiau nei viena gaudyklė.

Tokiu būdu siekiama padidinti tikimybę, kad atskriejantis taikinys bus numuštas, nes tikros atakos atveju gali būti panaudoti klaidinami taikiniai ir kitos priemonės, dėl kurių gali būti sudėtinga gaudyklėms surasti tikrąjį taikinį ir jį sunaikinti.

Vadinamajai Susirūpinusių mokslininkų sąjungai priklausanti aukšto rango mokslininkė Laura Grego prieš paskelbiant S.A.Greaveso pranešimą sakė, kad sėkmingas taikinio numušimas nereikštų, jog priešraketinės gynybos sistema visiškai parengta ginti Jungtines Valstijas nuo tikros atakos.

Ji atkreipė dėmesį, kad šis bandymas atliekamas laikantis neįprastai didelio slaptumo.

„Sėkmė geriau negu nesėkmė, bet dėl šio slaptumo neįsivaizduoju, į kokį aukštį buvo pakelta kartelė, – sakė specialistė. – Kiek realistiškas buvo šis bandymas? Pentagonui reikėtų labai pasistengti, kad pademonstruotų, jog ši sistema veikia realiomis sąlygomis.“

Pentagonas papildomai skiria milijardus dolerių savo raketų gaudyklių arsenalui plėtoti. Dauguma šių sistemų yra dislokuotos Fort Grilio bazėje Aliaskoje.

Anksčiau šį mėnesį JAV Kongresui pateiktame 2020 metų gynybos biudžeto projekte priešraketinei gynybai, įskaitant Aliaskoje dislokuotą sistemą, Pentagonas prašo skirti 9,4 mlrd. dolerių (8,3 mlrd. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius