-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Per JAV reidą Sirijoje taikytasi į IS aukšto rango lyderį

JAV kariškiai pirmadienį surengė sraigtasparnio reidą, taikydamiesi į džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) aukšto rango lyderį Sirijoje, įtariamą išpuolių Europoje ir Artimuosiuose Rytuose organizavimu, pranešė amerikiečių Centrinė vadavietė (CENTCOM).
JAV karys Sirijoje
JAV karys Sirijoje / „AFP“/„Scanpix“

„JAV Centrinės vadavietės pajėgos anksti ryte Sirijos šiaurėje įvykdė vienašališką sraigtasparnio reidą... taikydamosi į ISIS (IS) aukšto rango lyderį Sirijoje“, – sakoma pareiškime.

Smūgio taikinys yra „atsakingas už teroro išpuolių Artimuosiuose Rytuose ir Europoje planavimą“, nurodė CENTCOM.

Asmuo, į kurį taikytasi, tikriausiai žuvo, sakoma pareiškime. Jame nurodoma, kad taip pat žuvo „du kiti ginkluoti asmenys“ ir kad nenukentėjo jokie civiliai ar JAV kariai.

Karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad Suvaidos kaime, esančiame už maždaug 25 km į vakarus nuo Džarabuluso, prie Sirijos šiaurinės sienos su Turkija, „taikytasi į pastatą, kur buvo vienas IS narys“.

Britanijoje įsikūrusi SOHR nurodė, kad per smūgį žuvo pagrindinis taikinys ir dar du kovotojai.

Vienos sukilėlių grupės, kurią remia Turkija, pareiškime sakoma, kad žuvo du jos kovotojai, nuvykę į reido vietą Džarabuluso rajone.

Anksčiau šį mėnesį JAV kariškiai paskelbė, kad per amerikiečių vadovaujamos koalicijos drono smūgį Sirijos šiaurės vakaruose žuvo IS aukšto rango vadas Khalidas Ayddas Ahmadas al Jabouri, atsakingas už atakų Turkijoje ir Europoje planavimą.

2019 metų spalį Vašingtonas paskelbė per operaciją Sirijos šiaurės vakaruose nukovęs IS lyderį Abu Bakrą al Baghdadi.

Du vėlesni lyderiai taip pat buvo nukauti: pirmasis žuvo per JAV operaciją Sirijos šiaurės vakaruose, o antrasis – per buvusių Sirijos sukilėlių operaciją šalies pietuose.

Sirijoje vis dar yra maždaug 900 JAV karių, daugiausia – kurdų administruojamame šiaurės rytų regione. Jie priklauso JAV vadovaujamai koalicijai, kovojančiai su IS likučiais, dar veikiančiais Sirijoje ir kaimyniniame Irake – iš savo slėptuvių dykumų ir kalnų rajonuose.

IS „vis dar gali vykdyti operacijas regione“ ir nori smogti už Artimųjų Rytų regiono ribų, sakė CENTCOM vadovas generolas Michaelas Kurilla, cituojamas pirmadienio pareiškime.

Per atskiras atakas įtariami IS kovotojai sekmadienį Sirijoje nužudė mažiausiai 36 trumų rinkėjus ir penkis piemenis, nurodė SOHR. Tarp žuvusiųjų yra 17 režimą rėmusių kovotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius