Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 20 /15:46

Per paskutinius D.Trumpo ir J.Bideno debatus bus išjungiami mikrofonai

JAV prezidentinių debatų komisija paskelbė, kad tiek perrinkimo siekiančiam Donaldui Trumpui, tiek demokratų kandidatui Joe Bidenui per paskutiniuosius jų debatus ketvirtadienį prireikus bus išjungiami mikrofonai – kad nekiltų toks chaosas, kurį pakraupę žiūrovai stebėjo per pirmąją kandidatų diskusiją, rašo „Politico“.
Joe Bideno ir Donaldo Trumpo debatai
Joe Bideno ir Donaldo Trumpo debatai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Komisija būtent tokiu sprendimu reagavo į nepasitenkinimą, kilusį po pirmųjų debatų rugsėjį. Tada D.Trumpas nuolat pertraukinėjo J.Bideną, o pastarasis kartą neiškentęs pasiūlė prezidentui „užsičiaupti“.

Tiesa, dabar kandidatų mikrofonai bus išjungiami tik per pirmąsias dvi debatų segmento, skirto konkrečiai temai, minutes. Pilna segmento trukmė – 15 minučių.

Likusį laiką mikrofonai veiks ir kalbėti tikrai bus galima – kad diskusija būtų kuo atviresnė, bet vyktų pagal taisykles. Jei oponentas savo pastabomis atims laiko iš pagal eilę kalbančio kandidato, sekundės ar minutės pastarajam bus grąžintos.

„Komisija tikisi, kad per laiką, skirtą atvirai diskusijai, kandidatai gerbs vienas kitą ir kad diskusija bus civilizuota“, – teigiama pranešime.

D.Trumpo, kuris jau ne kartą kaltino debatų organizatorius veikiant J.Bideno naudai, kampanijos komanda jau piktinasi idėja „leisti nežinomam asmeniui išjungti kandidato mikrofoną“.

„Absoliučiai nepriimtina kam nors turėti tokią galią, o sprendimas įvykdyti šį pokytį reiškia debatų kontroliavimo perdavimą Komisijai, kuri jau parodė šališkumą Bideno naudai“, – laiške Prezidentinių debatų komisijai rašė D.Trumpo kampanijos vadovas Billas Stepienas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Stepienas ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Stepienas ir Donaldas Trumpas

Tiesa, jis patikino, kad D.Trumpas tikrai dalyvaus debatuose. O pats prezidentas pridūrė: „Aš dalyvausiu, aš tik manau, kad tai labai nesąžininga. Nesąžininga, kad jie pakeitė temas, ir nesąžininga, jog vėl turime moderatorę, kuri labai šališka.“

Trečiuosius prezidentinius debatus ves „NBC News“ Baltųjų rūmų korespondentė Kristen Welker. D.Trumpui greičiausiai užkliūna ne pati žurnalistė, o jos atstovaujama televizija, kuri yra kritiška prezidento atžvilgiu.

Kad D.Trumpas vis dėlto nusprendė dalyvauti debatuose, liudija jo desperaciją prieš lapkričio 3-osios balsavimą. Prezidentas smarkiai atsilieka nuo J.Bideno apklausose, o dėl antrųjų debatų taip ir nesusitarė.

Pasak B.Stepieno, D.Trumpas planuoja iškelti viltinę įtarimų, susijusių su J.Bideno sūnumi Hunteriu, kurie iki šiol nebuvo pagrįsti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Hunteris Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Hunteris Bidenas

Pernai gruodį Atstovų Rūmai nubalsavo už D.Trumpo apkaltą dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais už spaudimą JAV sąjungininkei Ukrainai surengti jam politiškai parankius tyrimus, įskaitant tyrimą prieš J.Bideną. Tačiau Senatas, kur D.Trumpo respublikonai turi daugumą, anksčiau šiemet išteisino prezidentą.

„Jeigu žiniasklaida Joe Bidenui neužduos šių klausimų, tai padarys prezidentas ir J.Bidenas negalės išsisukti“, – kalbėjo D.Trumpo kampanijos vadovas.

Naujienų portalo „Axios“ skaičiavimais, per rugsėjo pabaigoje įvykusius debatus prezidentas pertraukė J.Bideną 71 kartą, o buvęs viceprezidentas D.Trumpą – 22 kartus.

Antrieji prezidento rinkimų kandidatų debatai turėjo įvykti praėjusį ketvirtadienį, tačiau po to, kai prezidentui buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija, komisija pakeitė debatų taisykles, numatydama galimybę juos surengti virtualiu formatu, tačiau D.Trumpas jos atsisakė. Tuomet abu kandidatai surengė pasirodymus tuo pačiu metu per skirtingas televizijas.

Ketvirtadienio debatai bus paskutiniai prieš lapkričio 3 dieną įvyksiančius prezidento rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius