Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 11 29 /18:05

Per TBTBJ posėdį nuodų išgėręs Bosnijos kroatas S.Praljakas mirė

Per Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolo posėdį trečiadienį, kaip įtariama, nuodų išgėręs buvęs Bosnijos kroatų pajėgų vadas Slobodanas Praljakas mirė, pranešė Kroatijos valstybinė naujienų agentūra.
Slobodanas Praljakas per posėdį išgėrė nuodų
Slobodanas Praljakas per posėdį išgėrė nuodų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Praljakui artimas šaltinis naujienų agentūrai HINA sakė, kad 72 metų buvęs Bosnijos kroatų pajėgų vadas mirė ligoninėje.

S.Praljako apeliaciją svarsčiusiems Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) teisėjams paskelbus, kad jam paliekama galioti 20 metų laisvės atėmimo bausmė, jis piktai sušuko „Praljakas – ne nusikaltėlis. Aš atmetu jūsų verdiktą!“ ir kažko išgėrė iš mažo rudo buteliuko.

S.Praljako advokatas sušuko: „Mano klientas sako, kad išgėrė nuodų!“

Teismo pareigūnams apsupus S. Praljaką, pirmininkaujantis teisėjas Carmelas Agiusas (Karmelas Agiusas) tuojau pat įsakė nutraukti posėdį. Beprecedentė scena vyko filmuojant teismo kameroms.

Po kelių minučių naujienų agentūros AFP žurnalistai matė prie tribunolo Hagoje atvažiuojantį greitosios pagalbos automobilį ir skraidantį sraigtasparnį.

Keli gelbėtojai su įranga kuprinėse nuskubėjo į pastatą. Teismo pareigūnai ragino laikytis ramiai.

„Pirmoji teismo salė dabar yra nusikaltimo vieta“, – pareiškė C.Agiusas.

Jis nepateikė daugiau detalių apie incidentą, tik pasakė, kad pareigūnai jo nurodymu jau pradėjo tyrimą.

S.Praljakas kaltintas tuo, kad 1993 metų lapkritį įsakė sugriauti XVI amžiuje pastatytą tiltą Mostaro mieste, tuo padarydamas „neproporcingą žalą civilių musulmonų bendruomenei“.

Šis Osmanų imperijos laikų tiltas, tapęs Bosnijos nuniokojimo per 10-ojo dešimtmečio Balkanų karus simboliu, vėliau buvo atstatytas. Tačiau Mostare vyko didžiausi kroatų ir musulmonų susirėmimai, per kuriuos buvo sugriauta beveik 80 proc. rytinės miesto dalies.

Teisėjai savo nutartyje atsižvelgė į dalį S.Praljako apeliacijoje išdėstytų argumentų ir nurodė, kad tas tiltas konflikto metu buvo teisėtas karinis taikinys, tačiau jam skirtos bausmės nesušvelnino.

Bosnijos kroatai ir musulmonai buvo sąjungininkai prieš serbus, bet vienuolika mėnesių 1993–1994 metais kovojo ir vieni su kitais. S.Praljakas Bosnijos kroatų pajėgoms vadovavo nuo 1993 metų liepos iki tų pačių metų lapkričio.

VIDEO: Išgirdęs tribunolo nuosprendį Bosnijos kroatas S.Praljakas išgėrė nuodų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius