Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Petro Porošenko: negalime sau leisti, kad būtų pakartota istorija

Penktadienį Vakarų Europa ir Jungtinės Valstijos mini 70-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos mėtines. Išvakarėse Lenkijoje, Gdanske, daugumos Rytų ir Vidurio Europos lyderiai minėjo ne tik karo pabaigą, bet ir penkiasdešimt metų trukusios okupacijos pradžią. Pasak Ukrainos prezidento, jei Vakarai nesustabdys Rusijos Ukrainoje, istorija gali pasikartoti.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka / „Scanpix“/AP nuotr.

Ne kariniu paradu, o atminimu ir istorijos pamokomis devynių Europos šalių lyderiai paminėjo Antrojo pasaulinio karo pabaigą.

Valstybių lyderiai pabrėžia, kad Antrojo pasaulinio karo pabaiga Rytų ir Vidurio Europai reiškia penkaisdešimt metų trukusią okupaciją. Tad Gdanske pagerbiamos ir sovietų režimo aukos.

Didžiausias dėmesys Gdanske skirtas karo pamokoms, tvyrant įtampai tarp Vakarų šalių ir Maskvos dėl krizės Ukrainoje.

„Negalime sau leisti, kad būtų pakartota istorija. Prisidengiant, kad ginamos tautinių mažumų teisės, vykdoma aneksija ir invazija, pagunda prieš tai užmerkti akis, yrantis Europos solidarumas – tai gali tapti nauja realybe, jei Europa nepasirinks kitaip. Ir Europos pasirinkimas turi vardą. Tai Ukraina“, – teigia Ukrainos prezidentas Petro Porošenko.

Paliaubos Ukrainos rytuos vėl pakibo ant plauko – pastarosiomis savaitėmis kone kasdien girdimi šaudymai.

„Vienur ar kitur mes vis dar matome konfliktų ir žmonių žūtis“, – sako JTO Generalinis sekretorius Ban Ki Moonas.

Lietuvos prezidentė, ragino Europą nelikti tik stebėtojais.

„Ypač Baltijos šalys, Rytų Europa supranta, kokios grėsmės šiandien kyla iš mūsų Rytų kaimyno. Dėl savo istorijos ir atminties mes tikriausiai geriausiai suprantame, ką šiandien išgyvena Ukraina“, – tikina  Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ant simbolinės Europos solidarumo centro vilčių sienos Lietuvos prezidentė parašė „Saugumas yra vienybėje, o vienybė yra taika“. Tačiau Šiemet net Antrojo pasaulinio karo pabaigos minėjimas kaip niekad kelia aistras.

Vakarų valstybių lyderiai karo pabaigą mini penktadienį, o Rusija – rytoj ir ne tik žuvusiųjų pagerbimu, bet ir galią demonstuojančiu kariniu paradu. Jį daugumą Vakarų valstybių nusprendė ignoruoti.

Tad Lenkija pasiūlė alternatyvą – prisiminti karo pabaigą ten, kur 1939 m. nuaidėjo pirmieji jo šūviai, netoli Gdansko esančioje Veseterplatėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius