Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 24 /12:58

Pietų Filipinuose užpuolikai bažnyčioje laiko įkaitų

Vienas Filipinų Katalikų Bažnyčios lyderių trečiadienį pranešė, kad šalies pietuose užpuolikai bažnyčioje įkaitais laiko kunigą ir keliolika tikinčiųjų.
Filipinų policijai ypač trūkstant pinigų pareigūnams tenka patiems pirkti šovinius
Pietų Filipinuose užpuolikai bažnyčioje laiko įkaitų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Arkivyskupas Socrates Villegasas, Filipinų katalikų vyskupų konferencijos prezidentas, sakė, kad užpuolikai įsiveržė į katedrą Maravio mieste ir įkaitais paėmė kunigą Chito Suganobą ir keliolika tikinčiųjų bei darbuotojų.

„Jie grasina nužudyti įkaitus, jeigu nebus atšauktos ten pasiųstos vyriausybės pajėgos“, – sakė S.Villegasas.

Vyriausybės pajėgų tame regione atstovė spaudai sakė, kad arkivyskupo S.Villegaso pranešimas dar tikrinamas.

Prezidentas Rodrigo Duterte antradienį pietiniame Mindanao regione paskelbė karo padėtį dėl su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ siejamų kovotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis.

R.Duterte įspėjo, kad karo padėtis bus griežta ir panaši į diktatūrą, nes buvo paskelbta ne tik siekiant pažaboti kovotojus Maravye – 200 tūkst. gyventojų turinčiame musulmoniškame mieste, bet ir užkirsti kelią iš Mindanao plisti islamistų keliamai grėsmei.

Neramumai įsiplieske antradienį, kai saugumo pajėgos surengė reidą viename name, kuriame, jų manymu, slapstėsi pagrobėjų gaujos „Abu Sayyaf“ ir Filipinų IS padalinio lyderis Isnilonas Hapilonas.

Jungtinės Valstijos I.Hapiloną laiko vienu pavojingiausių teroristų pasaulyje ir už informaciją, kuri padėtų jį sučiupti, yra pažadėjusios skirti 5 mln. JAV dolerių premiją.

„Abu Sayyaf“, daugiausiai veikianti pietinėse Mindanao salose, nuo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio yra pagrobusi šimtus filipiniečių ir užsieniečių, už kuriuos reikalauja išpirkų.

Reidą surengusios saugumo pajėgos sulaukė pasipriešinimo iš daugiau nei 100 kovotojų, kurie padeginėjo pastatus ir naudojo kitokią dėmesio atitraukimo taktiką, sakė Filipinų gynybos sekretorius Delfinas Lorenzana.

Socialiniuose tinkluose gyventojai paskelbė nuotraukų, kuriose matomi ginkluoti asmenys, vaikštantys po Maravio miestą ir keliantys juodas vėliavas, panašias į naudojamas IS džihadistų.

Pasak D.Lorenzanos, pastatuose slapstosi daug šios grupuotės snaiperių, todėl saugumo pajėgoms yra itin sunku su jais kovoti.

„Abu Sayyaf“, daugiausiai veikianti pietinėse Mindanao salose, nuo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio yra pagrobusi šimtus filipiniečių ir užsieniečių, už kuriuos reikalauja išpirkų. Jungtinės Valstijos grupuotę laiko teroristine organizacija.

Anksčiau šiemet šios grupuotės kovotojai nupjovė galvą vienam pagyvenusiam vokiečiui, o pernai – dviem kanadiečiams, nes jie negavo reikalautų kelių milijonų dolerių išpirkų.

Be kita ko, „Abu Sayyaf“ kaltinama dėl baisiausių šalį sukrėtusių teroro atakų, pavyzdžiui, 2004 metais surengto sprogdinimo kelte Manilos įlankoje. Šis incidentas pareikalavo per 100 gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius