-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pietų Korėjoje atsistatydino į akademinių privilegijų skandalą įsivėlęs ministras

Spaudžiamas Pietų Korėjos teisingumo ministras Cho Kukas pirmadienį atstatydino, įsiplieskus skandalui dėl akademinių privilegijų, kaip įtariama, suteiktų jo vaikams.
Cho Kukas
Cho Kukas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Pietų Korėja

Pastaruoju metu į gatves protestuoti išeidavo didžiulės minios tiek liberaliojo prezidento Moon Jae-ino paskirto buvusio teisės profesoriaus šalininkų, tiek jo kritikų.

Cho Kuko giminės atsidūrė kelių tyrimų centre, susijusių su jo vaikams galimai suteiktomis akademinėmis privilegijomis, taip pat dėl investicijų į abejotinomis operacijomis įtariamą vieną privataus kapitalo fondą.

Cho Kuko žmona Chung Kyung-sim, universiteto profesorė, kaltinama įteikus jųdviejų dukrai netikrą akademinį apdovanojimą.

Teismas ruošiasi pradėti nagrinėti šią bylą penktadienį. Prokurorai jau apklausė abu Cho Kuko vaikus.

Jo šalininkai įsitikinę, kad prokurorai nesąžiningai persekioja Cho Kuko šeimą, nes šis žadėjo pertvarkyti šalies tyrimų agentūrą.

„Diena iš dienos kentėjau, mėgindamas įvykdyti savo pareigą reformuoti baudžiamojo persekiojimo [sistemą]“, – rašoma Cho Kuko pareiškime, kuriame užsimenama apie jo „didelį liūdesį“.

Moon Jae-inas patvirtino Cho Kuko atsistatydinimą ir pareiškė „apgailestaujantis už nesutarimus“, kilusius dėl jo paskyrimo.

Tačiau valstybės vadovas pažymėjo, kad buvęs ministras per savo trumpą 35 dienų kadenciją pareigingai vykdė savo misiją. Prezidentas taip pat pabrėžė, kad svarbu tęsti Cho Kuko nebaigtus darbus.

„Jo nuoširdus pasiryžimas vykdyti reformas... paskatino konsensusą dėl jų būtinybės“, – sakė Moon Jae-inas.

Pietų Korėjoje švietimo sistema yra itin konkurencinga, o prestižinės švietimo įstaigos dažnai kaltinamos elitizmu. Tokių pretenzijų joms išsakydavo ir Cho Kukas, teigdamas, kad aukštosios mokyklos kuria „nesąžiningą visuomenę“.

Jis buvo kaltinamas veidmainyste, paaiškėjus, kad pasiuntė savo dukrą į elitinę įstaigą ir kad jai galimai buvo naudingi jos šeimos narių ryšiai.

Analitikų teigimu, šis skandalas išryškino didėjančius nesutarimus tarp socialinių klasių Pietų Korėjoje, 11-oje pagal dydį pasaulio ekonomikoje.

Cho Kukas pirmadienį apie tai užsiminė ir atsiprašė už tai, kad nuvylė šalies jaunimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius