-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28 /19:01

Koronavirusas: mirė britas, į posėdį rinksis ES sveikatos ministrai

Pietų Korėja penktadienį pranešė apie 256 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, bendrą infekuotųjų šalyje skaičių – didžiausią pasaulyje už Kinijos ribų – padidinusius iki 2 022. Pirmieji užsikrėtimu virusu atvejai patvirtinti Baltarusijoje, Nigerijoje, Nyderlanduose, Azerbaidžane, Naujojoje Zelandijoje, Meksikoje, Islandijoje. Penktadienį paskelbta apie brito, kuris buvo prie Japonijos krantų karantinuotame kruiziniame laive, mirtį.
Karantinuotą viešbutį Tenerifėje palieka sveiki svečiai
Karantinuotą viešbutį Tenerifėje palieka sveiki svečiai / „Scanpix“/AP nuotr.

Koronavirusu COVID-19 užsikrėtė daugiau nei 82 tūkst. žmonių, virusas nusinešė virš 2,8 tūkst. gyvybių.

Svarbiausią informaciją apie koronaviruso prevenciją rasite čia.

Ketvirtadienį apie pirmuosius užsikrėtimo atvejus paskelbė Danija, Rumunija ir Estija. Į ją koronavirusu užsikrėtęs asmuo atvyko per Latviją.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį paskelbta apie pirmąjį užsikrėtimo atvejį Lietuvoje – jis nustatytas 39 metų amžiaus šiaulietei, grįžusiai iš Veronos Italijoje.

Visos naujienos apie koronavirusą – specialiame 15min polapyje.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

ES sveikatos ministrai po savaitės rinksis į posėdį dėl koronaviruso

19:01

Europos Sąjungos sveikatos ministrai kitą penktadienį rinksis į posėdį „aptarti priemonių, susijusių su COVID-19 protrūkiu“, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vienas Europos Komisijos atstovas.

Šis posėdis anksčiau planuojamas nebuvo. Pastarąjį kartą toks susitikimas įvyko prieš dvi savaites; tąkart ministrai sutarė koordinuoti pastangas dėl plintančio viruso.

Rumunijos Bažnyčia dėl viruso pavojaus patarė tikintiesiems nebučiuoti ikonų

18:37

Rumunijos Ortodoksų Bažnyčia penktadienį pranešė, kad imasi „išskirtinių priemonių“ naujojo koronaviruso plitimui suvaldyti, patardama tikintiesiems nedalyvauti pamaldose turint kokių nors simptomų, taip pat leisdama jiems nebučiuoti ikonų.

Maždaug 86 proc. iš 19,4 mln. Rumunijos gyventojų priklauso Ortodoksų Bažnyčiai, laikomai konservatyvia institucija, paprastai nepalaikančia tokio nukrypimo nuo tradicijų.

„Tie, kas bijo susirgti, gali laikinai nebučiuoti ikonų bažnyčioje; vietoje to jie gali bučiuoti ikonas savo namuose“, – pabrėžiama Bažnyčios pranešime spaudai.

Be to, maldininkai „išimties tvarka gali prašyti kunigo leisti jiems naudotis nuosavu šaukštu per Šventąją Komuniją“ ir kaip įprasta nesidalinti tuo pačiu įrankiu su kitais.

Žmonėms, sergantiems pernelyg sunkiai, kad dalyvautų mišiose, Bažnyčia patarė gerti šventintą vandenį, kurį tikintieji turi laikyti butelyje nuo Trijų Karalių dienos, minimos sausio pradžioje.

Kai kurie ekspertai mano, kad penktadienį paskelbtos rekomendacijos gali išprovokuoti tradicijų šalininkų pasipiktinimą, nors padėtis šalyje yra ypatinga.

Pasak Bukarešto arkivyskupo Aurelo Perca, šalies nedidelei katalikų mažumai, sudarančiai 4,6 proc. gyventojų, taip pat patartina mišių metu neliesti šventinto vandens talpų ir nespausti rankų kitiems pamaldų dalyviams.

Rumunijoje penktadienį buvo pranešta apie du naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus – taigi, jų padaugėjo iki trijų.

Visi šie atvejai siejami su Italija, labiausiai infekcijos protrūkio paveikta Europos šalimi.

Rumunijoje dar 182 žmonėms paskirtas karantinas, o 8 231 gyventojas patys izoliavosi namuose, penktadienį informavo vyriausybė.

Islandijoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

18:14

Islandija penktadienį patvirtino, kad naujasis koronavirusas pasiekė šią salą: viruso sukeliama liga COVID-19 buvo diagnozuota vienam vyrui, kuris neseniai grįžo iš kelionės po Šiaurės Italiją.

Tas vyras, įžengęs į penktą dešimtį, izoliuotas Islandijos universitetinėje ligoninėje. Liga jam diagnozuota apie 13 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku, sakoma Islandijos civilinės saugos ir nelaimių valdymo departamento pranešime.

„Tas vyras sunkiai neserga, bet jam pasireiškia tipiniai COVID-19 ligos simptomai“, – priduriama departamento pranešime.

Pacientas neseniai buvo Šiaurės Italijoje, bet nesilankė rizikos zonose, nurodė agentūra.

Pareigūnai sakė, kad bandoma atsekti viruso kelią ir tai, ar islandas galėjo perduoti ligą kitiems asmenims.

PSO padidino pasaulinės koronaviruso plitimo grėsmės vertinimą iki „labai aukšto“

17:51

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį padidino pasaulinės koronaviruso plitimo grėsmės vertinimą iki „labai aukšto“ ir pareiškė, kad tebesitęsiantis naujų atvejų ir paveiktų šalių skaičiaus didėjimas kelia „aiškų susirūpinimą“.

VIDEO: 15min studijoje: ministras A.Veryga komentuoja situaciją dėl koronaviruso Lietuvoje

„Padidinome [koronaviruso sukeliamos ligos] COVID-19 plitimo grėsmės ir poveikio rizikos vertinimą iki labai aukšto pasauliniu lygiu“, – žurnalistams sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Karantinuotą viešbutį Kanarų salose palieka pirmieji sveiki svečiai

16:21

Dalis svečių penktadienį paliko karantinuotą viešbutį Kanarų salose, kur buvo tikrinama, ar jie neužsikrėtė koronavirusu, išplitusiu iš Kinijos po beveik visą pasaulį.

Ispanijos Kanarų salų sveikatos priežiūros pareigūnai patvirtino, kad 130 turistų iš viešbučio „H10 Costa Adeje Palace“ šią savaitę išvyks grupėmis. Kai paleidžiami poilsiautojai atvyko į šį Tenerifės viešbutį, keturi žmonės, kuriems buvo diagnozuotas koronavirusas, jau buvo hospitalizuoti.

Nė vienas iš šių svečių ir įstaigos darbuotojų nebuvo užkrėstas, pranešė valdžios institucijos. Tačiau dar 600 poilsiautojų iš 25 šalių teks pasilikti iki 14 dienų trukmės karantino pabaigos.

Reporteriai penktadienio rytą matė, kaip apsauginius drabužius dėvintys medikai matavo temperatūrą kelioms šeimoms ir poroms.

Išvykstantys viešbučio svečiai dėvėjo medicinines kaukes ir pasirašė dokumentus prieš įlipdami į lagaminų prikrautą mikroautobusą.

Tuo metu Ispanijos žemyninėje dalyje šią savaitę smarkiai padaugėjo užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų: iki penktadienio vidurdienio jų iš viso buvo 30.

Nors dauguma atvejų yra susiję su nauju koronaviruso židiniu šiaurės Italijoje, valdžios institucijos mėgina nustatyti, kur užsikrėtė dar mažiausiai trys iš vėliau susirgusių pacientų, įskaitant sunkios būklės 77 metų gyventoją, kuris nebuvo išvykęs į užsienį.

Pasak valdžios atstovų, nustatyta, kad tarp tų užsikrėtusiųjų yra du futbolo sirgaliai ir vienas sporto varžybų komentatorius. Jie lydėjo komandą „Valencia“ per Čempionų lygos rungtynes Milane.

Futbolo klubas „Valencia“ penktadienį paskelbė atšaukiantis visus su sportu nesusijusius renginius uždarose patalpose, galinčius „kelti pavojų žaidėjams, treneriams ir klubo darbuotojams“, pavyzdžiui, spaudos konferencijas.

Meksika patvirtino du pirmus užsikrėtimo koronavirusu atvejus

16:08

Meksikos sveikatos ministerija penktadienį pranešė, kad šalyje patvirtinti du užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai.

Susirgo du neseniai iš Italijos sugrįžę vyrai. Dar du vyrai, drauge su jais lankęsi Italijos šiauriniame Bergamo mieste, stebimi, sakė aukšto rango ministerijos pareigūnas.

Italija tapo koronaviruso epicentru Europoje. Šalyje užfiksuota 650 susirgimo naujojo koronaviruso sukeliama COVID-19 liga atvejų ir 17 mirčių.

Meksikos sveikatos ministerijos pareigūnas Hugo Lopezas-Gatellas sakė, kad vienas pacientas yra 35-erių Meksiko gyventojas, jam pasireiškė „lengvas susirgimas“ su peršalimą primenančiais simptomais.

„Jis – jaunas asmuo, tad rizika jam labai žema“, – teigė tas pareigūnas.

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?

Šis vyras ir penki jo šeimos nariai izoliuoti Nacionaliniame kvėpavimo takų ligų institute, pridūrė jis.

Antras užsikrėtęs asmuo yra 41-erių vyras, taip pat sugrįžęs iš Bergamo. Vyrą ištyrė regiono pareigūnai ir jis buvo izoliuotas viename viešbutyje šiaurės vakarinėje Sinaloa valstijoje.

„Turime dar du vyrus be simptomų; vienas jų – Meksiko valstijoje, o kitas – Meksike. Jie bus stebimi laikantis protokolo dėl kontaktų“, – nurodė H.Lopezas-Gatellas.

„Atrodo, kad visa tai susiję su... Meksikos piliečiu, esančiu Bergame, Italijoje, kur tie keturi asmenys buvo trečią vasario savaitę ir kur, veikiausiai, įvyko užsikrėtimas“, – pridūrė jis.

Tuo metu šalies prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras, regis, nesureikšmino naujojo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 rimtumo ir sakė, kad „ji nė neprilygsta gripui“.

„Kartoju, remiantis prieinama informacija, tai nėra kažkas siaubingo, mirtino, – kalbėjo Meksikos lyderis. – Neturėtų būti jokios geltonosios žurnalistikos ar išpūtimų siekiant sukelti masinę psichozę ar baimę.“

Remiantis naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, pasaulyje naujuoju koronavirusu užsikrėtė per 83 tūkst., nuo jo mirė 2,8 tūkst. žmonių.

Mirė kruiziniame laive buvęs britas

16:02

Britas, buvęs prie Japonijos krantų karantinuotame kruiziniame laive „Diamond Princess“, mirė nuo koronaviruso, paskelbė Japonijos sveikatos apsaugos ministerija. 

Jis – pirmasis nuo COVID-19 miręs britas. Pasak Japonijos pareigūnų, anksčiau mirė penki kitų tautybių laive buvę asmenys.

Iš viso Jungtinėje Karalystėje yra 19 patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

COVID-19 užsikrėtė mažiausiai 621 laive buvęs žmogus.

Koronavirusas ir Azerbaidžane

15:36

Azerbaidžanas penktadienį pranešė apie pirmuosius naujo koronaviruso atvejus šalyse, tuo metu Sakartvele buvo užregistruotas jau antras šios ligos atvejis, taip pat paimti mėginiai tyrimams iš dar kelių karantinuotų žmonių.

Azerbaidžano vyriausybė pranešė, kad naujojo koronaviruso sukeliama liga COVID-19 diagnozuota iš Irano atvykusiam Rusijos piliečiui.

„Jis uždarytas į izoliuotą palatą“, – nurodoma pranešime. Jame priduriama, kad pacientas yra stabilios būklės.

VIDEO: Naujausia informacija iš Šiaulių: pokalbis su ligoninės direktoriumi R.Mažeika

Sakartvelas, kur nustatytas antras koronaviruso atvejis, pranešė, jog naujas pacientas neseniai lankėsi Italijoje.

Užsikrėtusio asmens būklė yra „patenkinama“, nurodė Sakartvelo nacionalinio ligų kontrolės centro vadovas Amiranas Gamkrelidzė per spaudos konferenciją.

Pasak jo, Tbilisio ligoninės izoliatoriuje yra laikomi 29 žmonės. Yra „didelė tikimybė“, kad kai kurių iš jų tyrimų dėl koronaviruso rezultatai bus teigiami.

Trečiadienį Sakartvelas įvedė dviejų savaičių draudimą Irano piliečiams įvažiuoti į šalies teritoriją. Anksčiau šį mėnesį Tbilisis nutraukė nutraukė tiesioginius lėktuvų skrydžius į Kiniją ir iš jos.

Irane mirė dar aštuoni koronavirusu užsikrėtę žmonės

13:53

Iranas penktadienį pranešė, jog šalyje mirė dar aštuoni naujuoju koronavirusu užsikrėtę žmonės, o bendras protrūkio aukų skaičius išaugo iki 34.

Be to, per pastarąją parą šalyje nustatyti 143 nauji užsikrėtimo virusu SARS-CoV-2 atvejai, tad nuo protrūkio pradžios Irane ši infekcija diagnozuota 388 asmenims, nurodė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras.

TVF ir Pasaulio bankas pasirengę skirti skubų finansavimą kovai su koronavirusu

13:50

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Pasaulio bankas yra pasirengę šalims, kurioms reikia pagalbos, nedelsiant suteikti skubų finansavimą kovai su koronaviruso protrūkiu, pareiškė TVF atstovas.

Nors prašymų suteikti pagalbą dar nebuvo gauta, institucijos „jau parengė nepaprastosios padėties planus. Turime įvairių finansinių priemonių, kurias būtų galima panaudoti“, per ketvirtadienį įvykusią spaudos konferenciją pareiškė Gerry Rice.

Epidemijai jau peržengus Kinijos ribas ir vis plačiau plintant po visą pasaulį, ekonomistai vis labiau nerimauja dėl galimo pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimo.

„Turime įvairių finansinių priemonių, kurios galėtų būti panaudotos siekiant paremti šalis, kurios dėl epidemijų ar gaivalinių nelaimių susiduria su mokėjimų balanso problemomis“, – pareiškė G.Rice ir pažymėjo, jog institucijos greitai skyrė būtinų lėšų, kai buvo kilusi Ebolos viruso epidemija.

TVF ir Pasaulio bankas, anot jo, netrukus apsispręs, ar surengti pavasario susitikimus Vašingtone.

Šiuose susitikimuose, kurie rengiami dukart per metus, dalyvauja tūkstančiai žmonių ir jie pritraukia daugybę aktyvistų, ekonomistų, investuotojų, pareigūnų ir reporterių.

Balandžio mėnesio susitikimų planai „aktyviai persvarstomi“, pareiškė G.Rice ir pridūrė: „Esame tikri, jog, koks bebūtų pavasario susitikimų formatas, surengsime veiksmingus susitikimus ... ir dialogą su mūsų nariais.“

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras šią savaitę įspėjo, jog epidemija pasieks Amerikos krantus, ir paragino organizacijas atšaukti masinius susibūrimus.

Šveicarijoje uždrausti visi renginiai, kuriuose dalyvautų per 1 000 žmonių

13:35

Šveicarijos vyriausybė penktadienį paskelbė, kad siekdama stabdyti naujojo koronaviruso plitimą iškart uždraudžia šalyje visus „viešus ir privačius“ renginius, kuriuose dalyvautų daugiau kaip 1 000 žmonių.

Draudimas bus taikomas bent iki kovo 15 dienos, nurodė pareigūnai.

Tarp paveiktų renginių bus metinė Ženevos tarptautinė automobilių paroda, kuri turėjo vykti kovo 5–15 dienomis ir kurioje paprastai apsilanko dešimtys tūkstančių žmonių. Parodos organizatoriai kol kas nepakomentavo Šveicarijos vyriausybės pranešimo.

VIDEO: Vyriausybė paskelbė apie pirmąjį koronaviruso atvejį Lietuvoje

Vyriausybė nurodė „žinanti, kad ši priemonė reikšmingai paveiks viešąjį gyvenimą Šveicarijoje“.

„Tačiau ši priemonė turėtų užtikrinti veiksmingą apsaugą Šveicarijos žmonėms ir visuomenės sveikatai, – nurodė vyriausybė. – Tai turėtų sutrukdyti ligos plitimui Šveicarijoje ar jį sulėtinti.“

Renginių, kuriuose dalyvautų mažiau nei 1 tūkst. žmonių, organizatoriai „privalo bendrai su kompetentingais kantonų pareigūnais įvertinti riziką ir nuspręsti, ar tą renginį galima surengti“, nurodė vyriausybė.

Šveicarija pranešė apie 15 patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Šalis ribojasi su Šiaurės Italija, kur kilo didžiausias Europoje viruso protrūkis.

Pietų Korėjoje per parą užfiksuota 571 naujas užsikrėtimo koronavirusu atvejis

12:57

Pietų Korėja penktadienio popietę pranešė apie dar 315 naujų užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, tad bendras pacientų, kuriame šią dieną buvo diagnozuotas susirigimas COVID-19, skaičius išaugo iki 571.

Šis padidėjimas buvo žymiai didesnis negu pirminiu protrūkio židiniu tapusioje Kinijoje, kuri penktadienį pranešė apie 327 naujai užsikrėtusius pacientus.

Pietų Korėja turi pažangią sveikatos apsaugos sistemą, o jos pateikiama statistika specialistų laikoma patikima.

Dabar šalyje užfiksuoti iš viso 2 337 užsikrėtusieji koronavirusu SARS-CoV-2, sakoma pranešime, paskelbtame Korėjos ligų kontrolės ir prevencijos centrų tinklalapyje. Liga šalyje iki šiol pareikalavo 13 žmonių gyvybių.

Honkonge izoliuotas naminis šuo

11:29

Honkonge gyvūnų prieglaudoje izoliuotas naminis šuo, kurio organizme buvo aptikta nedidelė naujojo koronaviruso koncentracija, penktadienį pranešė pareigūnai.     

Tai pirmasis toks atvejis šiame pusiau autonominiame mieste.  

Virusu užsikrėtusiam šuniui, priklausančiam 60 metų moteriai, nepasireiškė jokie ligai būdingi simptomai, nurodė Žemės ūkio, žuvininkystės ir gamtos apsaugos departamentas.

„Scanpix“ nuotr./Šuo su apsaugine kauke Kinijoje
„Scanpix“ nuotr./Šuo su apsaugine kauke Kinijoje

Tačiau „iš šuns nosiaryklės ir burnos ertmės paimtuose mėginiuose buvo aptikta nedidelė COVID-19 koncentracija“, – sakė žinybos atstovas spaudai, nepaaiškinęs, kodėl buvo nuspręsta atlikti tyrimą šuniui.     

Šuo buvo paimtas iš šeimininkės namų trečiadienį, kai jai buvo diagnozuotas naujasis koronavirusas ir moteris buvo izoliuota ligoninėje.   

Departamentas nurodė, kad šuo bus atidžiai stebimas, jam bus atlikti papildomi tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar gyvūnas iš tiesų užsikrėtė naujuoju koronavirusu, ar teigiamas tyrimų rezultatas buvo gautas dėl „aplinkos teršalų šuns burnos ertmėje ir nosiaryklėje“.  

Šuo bus grąžintas, kai bus gauti neigiami tyrimų rezultatai. 

Nors nėra įrodymų, kad naminiai gyvūnai, tokie, kaip šunys ar katės, gali užsikrėsti šiuo virusu ar perduoti jį žmonėms, departamentas nurodė, kad užsikrėtusių asmenų augintiniai turėtų būti 14 dienų laikomi karantine. 

Honkonge patvirtinti 93 koronaviruso atvejai, du sirgę asmenys mirė.  

Naujoji Zelandija patvirtino pirmą užsikrėtimo koronavirusu atvejį

09:04

Naujoji Zelandija penktadienį patvirtino savo pirmą užsikrėtimo koronavirusu atvejį, testams parodžius, kad yra užsikrėtęs neseniai iš Irano per Balį į Oklando miestą atvykęs žmogus.

Pasak sveikatos apsaugos pareigūnų, šis septintą dešimtį metų einantis žmogus gydomas Oklando miesto ligoninėje.

„Jis izoliuotas neigiamo slėgio palatoje, kad liga neplistų, jo būklė gerėja“, – sakoma Sveikatos apsaugos departamento pranešime.

Pranešama, kad susirgęs žmogus yra Naujosios Zelandijos pilietė. Pareigūnai nurodė, kad šis asmuo į Oklandą atvyko trečiadienį ir kad jo šeimos nariai, susirūpinę dėl jo būklės, kreipėsi į ligoninę.

Pareigūnai paragino visus nerimaujančius oro linijų „Emirates“ trečiadienio skrydžio iš Balio į Oklandą keleivius susisiekti su atitinkamomis institucijomis.

Tačiau pareigūnai nemano, kad yra iškilęs didelis pavojus visuomenei, ir sako, kad padėtis gerai valdoma.

„Nors turime pirmą COVID-19 atvejį, protrūkio bendruomenėje galimybė išlieka maža“, – sakoma pareiškime.

Anksčiau sveikatos apsaugos ministras Davidas Clarkas sakė, kad Naujoji Zelandija įveda griežtus kelionių draudimus iš Irano atvykstantiems žmonėms, panašius į suvaržymus, taikomus iš Kinijos atvykstantiems asmenims.

Tokių veiksmų imtasi padaugėjus užsikrėtimo atvejų Irane, kur nuo viruso jau mirė 26 žmonės – daugiausiai už Kinijos ribų, ir nesant patikimos informacijos iš šios šiitiškos respublikos, sakė ministras.

„Akivaizdu, kad ši padėtis Irane kelia susirūpinimą; liga ten toliau plinta ir yra didelė nežinomybė dėl protrūkio masto bei galimybių jį suvaldyti“, – reporteriams sakė D.Clarkas.

„Iš Irano ateinanti informacija atrodo neatitinkanti to, ką praneša kitos šalys kalbant apie mirtingumą“, – pridūrė jis.

Baltarusijoje iš Irano atvykusiam studentui diagnozuota koronaviruso infekcija

08:34

Baltarusijoje užregistruotas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis: medikai viruso SARS-CoV-2 infekciją diagnozavo vienam iš Irano atvykusiam studentui, penktadienį pranešė baltarusių Sveikatos apsaugos ministerija.

„Baltarusijoje užregistruotas pirmas įvežtinis koronaviruso atvejis“, – nurodė ministerija.

Respublikiniame epidemiologijos ir mikrobiologijos mokslo ir praktikos centre atlikti testai parodė, kad vienas Irano pilietis yra užsikrėtęs SARS-CoV-2.

„Vasario 27 dieną laboratorijoje buvo nustatytas virusas vienam Irano piliečiui, atskridusiam iš Baku vasario 22 dieną. Pacientas ir kontaktų su juo turėję asmenys perkelti į uždarus boksus Minsko infekcinėje ligoninėje. Jaunuolis jaučiasi patenkinamai“, – sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime.

Atsižvelgdama į epidemiologinės padėties Pietų Korėjoje, Irane ir Italijoje pablogėjimą, Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija priėmė sprendimą tikrinti visus piliečius, atvykstančius iš minėtų šalių nuo vasario 20 dienos, ir vykdyti dėl jų laboratorinę diagnostiką.

Šiuo metu Baltarusijoje taikomos sanitarinės ir epidemiologinės priemonės, kuriomis siekiama neleisti koronavirusui plisti, pridūrė ministerijos atstovai.

Nyderlanduose nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis

08:14

Nyderlanduose ketvirtadienį nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis, paskelbė nacionalinis visuomenės sveikatos institutas.  

Infekcija diagnozuota asmeniui, viešėjusiam Italijos šiaurėje, kur nustatyta daugiausiai užsikrėtimo koronavirusu atvejų Europoje.  

Asmenims, turėjusiems „glaudžių kontaktų“ su užsikrėtusiu vyru, atliekami tyrimai, o jis pats laikomas izoliuotas ligoninėje pietiniame Tilburgo mieste, nurodė Nacionalinis visuomenės sveikatos ir aplinkos biuras (RIVM).  

RIVM paragino šalies piliečius elgtis atsakingai, kad būtų išvengta naujų ligos atvejų.   

„Palaikau tiesioginį ryšį su [sveikatos apsaugos ministru] Bruno Bruinsu ir kitais pareigūnais dėl priemonių, kurių buvo imtasi parengti tam mūsų šalį“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vyriausybės vadovas Markas Rutte.   

Premjeras pridūrė, kad tikisi, kad susirgęs pacientas pasveiks. 

Užsikrėtęs vyras lankėsi Italijos Lombardijos regione. Keliuose šiaurės Italijos miestuose dėl naujojo koronaviruso protrūkio paskelbtas karantinas.

Nigerijoje užfiksuotas pirmasis Užsachario Afrikoje užsikrėtimo koronavirusu atvejis

08:13

Nigerija penktadienį paskelbė užfiksavusi pirmąjį užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį šalyje, kuris taip pat yra pirmasis Užsachario Afrikos regione.

„Šis pacientas yra Italijos pilietis, dirbantis Nigerijoje ir grįžęs iš Milano Italijoje į Lagosą Nigerijoje 2020 metų vasario 20 dieną“, – sakoma per „Twitter“ paskelbtame sveikatos apsaugos ministro Osagie Ehanire pranešime.

„Pacientas kliniškai stabilus, be jokių sunkių simptomų. Jis gydomas Jabos užkrečiamųjų ligų ligoninėje Lagose“, – pridūrė ministras.

Anksčiau koronaviruso infekcijų buvo nustatyta tik dviejose kitose Afrikos valstybėse – Egipte ir Alžyre. Ši padėtis glumino sveikatos apsaugos specialistus, žinant, kad Juodasis žemynas palaiko glaudžius ekonominius ryšius su Kinija, tapusia viruso SARS-CoV-2 protrūkio, per kurį šioje šalyje jau užsikrėtė beveik 79 tūkst. žmonių, pirminiu židiniu.

Pasaulio sveikatos organizacija anksčiau šią savaitę perspėjo, kad Afrikos sveikatos apsaugos sistemos prastai pasirengusios stabdyti potencialiai mirtino koronaviruso protrūkį, jeigu ši liga pradėtų plisti žemyne.

Paskutinis atnaujinimas 2020-02-28 08:13

Korėjos ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, daugiau kaip 90 proc. naujų atvejų užregistruota Tegu mieste, kuris yra ligos protrūkio Pietų Korėjoje epicentras, ir kaimyninėje Šiaurės Gjongsango provincijoje.

Naujų mirties atvejų nėra, tad bendras jų skaičius lieka 13.

Bendras užsikrėtimo atvejų skaičius Pietų Korėjoje tikriausiai dar padidės, nes pradėti tikrinti daugiau kaip 210 tūkst. Jėzaus Naujojo Dangaus ir Žemės Bažnyčios (Shincheonji) narių. Ši sekta vadinama uždara bendruomenė yra susijusi su maždaug puse šalies užsikrėtimo atvejų.

Viena 61 metų narė vasario 10 dieną ėmė karščiuoti, bet dalyvavo mažiausiai ketveriose pamaldose Tegu – ketvirtame pagal dydį, 2,5 mln. gyventojų turinčiame Pietų Korėjos mieste, kol jai buvo nustatyta diagnozė.

Tegu meras Kwon Young-jinas sakė, kad gaunant vis daugiau minėtos Bažnyčios narių testų rezultatų, bendras užsikrėtimo atvejų skaičius mieste artimiausiomis dienomis gali pasiekti 3 tūkstančius. Merą citavo Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

„Viena ateinanti savaitė bus lūžio taškas“, – sakė Kwon Young-jinas.

Kinijoje mirė dar 44 koronavirusu užsikrėtę žmonės, bet protrūkio tempas lėtėja

Kinija penktadienį pranešė apie dar 44 žmonių, užsikrėtusių naujuoju koronavirusu, mirtį ir 327 naujus užsikrėtimo atvejus, bet šis per parą nustatytų užsikrėtusiųjų skaičius yra mažiausias per daugiau kaip mėnesio laikotarpį.

Nacionalinės sveikatos komisijos duomenimis, nuo protrūkio pradžios gruodį Kinijose žemyninėje dalyje koronaviruso epidemija pareikalavo iš viso 2 788 žmonių gyvybių.

Mirusių pacientų skaičius buvo didesnis negu skelbtas ketvirtadienį, kai užgeso 29 užsikrėtusieji. Beveik visos šios mirtys užregistruotos Hubėjaus provincijoje, tapusioje protrūkio pirminiu židiniu, išskyrus du žmones, mirusius Pekine.

Kaip rodo naujausi duomenys, šalies žemyninėje dalyje koronavirusu užsikrėtė iš viso 78 824 žmonės.

Penktadienį paskelbtas naujai nustatytų susirgimo, vadinamo COVID-19, atvejų skaičius buvo mažiausias nuo sausio 24-osios, kai buvo paskelbta apie 259 naujus užsikrėtusiuosius.

Nors Kinijoje koronaviruso epidemijos plitimas atrodo lėtėjantis, kai kuriose kitose šalyse protrūkių tempas spartėja, o Pasaulio sveikatos organizacija perspėja, kad dabar epidemija tikriausiai yra pasiekusi „lemiamą tašką“.

Kinija dabar yra susirūpinusi dėl į šalį iš užsienio galinčių atvykti užsikrėtusių žmonių. Dėl šios priežasties buvo paskelbtas nurodymas, kad visi iš koronaviruso protrūkių paveiktų šalių į Pekiną atvykstantys žmonės 14 dienų praleistų savanoriškame karantine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius