-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos eksprezidentas Lee Myung-bakas apklausiamas tyrime dėl korupcijos

Buvęs Pietų Korėjos prezidentas Lee Myung-bakas trečiadienį atvyko į prokuratūrą apklausai korupcijos tyrime ir atsiprašė visuomenės už šią kontroversiją. 
Lee Myung-bakas
Lee Myung-bakas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis į viešumą iškilo daugybė faktų apie įtariamą 76 metų Lee Myung-bako giminaičių ir patarėjų korupciją, kai jis 2008-2013 metais ėjo prezidento pareigas. Policija šiuo metu tiria virtinę kyšininkavimo atvejų, kuriose figūruoja milijoninės sumos.

Su Lee Myung-baku susijęs tyrimas reiškia, kad visi keturi tebegyvi Pietų Korėjos eksprezidentai buvo arba nuteisti, arba sulaukė oficialių kaltinimų, arba figūravo ikiteisminiuose tyrimuose.

Pastarosiomis savaitėmis į viešumą iškilo daugybė faktų apie įtariamą 76 metų Lee Myung-bako giminaičių ir patarėjų korupciją.

„Sunkia širdimi šiandien stoviu čia“, – sakė Lee Myung-bakas, atvykęs į prokuratūrą Seule.

Eksprezidento kelionė automobiliu iš namų sostinės pietinėje dalyje į prokuratūrą buvo filmuojama ir tiesiogiai transliuojama per televiziją.

„Labai apgailestauju, kad sukėliau žmonėms susirūpinimą“, – sakė Lee Myung-bakas ir pridūrė, kad korėjiečiai sunkiai verčiasi, o saugumo situacija Korėjos pusiasalyje yra grėsminga.

Su advokatu atvykusį eksprezidentą pasitiko aukšto rango prokuroras. Išgėręs jam pasiūlytos arbatos, Lee Myung-bakas buvo palydėtas į 1001-ąjį kabinetą – būtent čia vyko ir jo įpėdinės Park Geun-hye, atstatydintos iš prezidento posto dėl korupcijos ir piktnaudžiavimo įgaliojimais, apklausos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Park Geun-hye
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Park Geun-hye

Lee Myung-baką turėtų apklausti trys prokurorai. Naujienų agentūra „Yonhap“ pranešė, kad apklausa bus filmuojama ir turėtų trukti apie 20 valandų. Prokurorai parengė apie 120 lapų su klausimais, susijusiais su maždaug 20 įtariamų nusikaltimų.

„Su buvusiu prezidentu elgsimės pagarbiai, tačiau atliksime nuodugnų ir skaidrų tyrimą“, – žurnalistams sakė prokuratūros atstovas.

Po apklausos Lee Myung-bakas turėtų grįžti namo, tačiau gali būti, kad vėliau prokurorai kreipsis į teismą su prašymu išduoti orderį jį sulaikyti.

Pietų Korėjoje jau tapo įprasta, kad prezidentai, baigę savo kadenciją, galiausiai atsiduria už grotų arba būna priversti anksčiau laiko palikti savo postą.

Vykdant šį tyrimą buvo areštuoti du buvę Lee Myung-bako patarėjai, taip pat surengtos kratos eksprezidento brolių namuose bei biuruose.

Anksčiau Lee Myung-bakas pasmerkė šį tyrimą ir pavadino jį „politiniu kerštu“. Trečiadienį jis išreiškė viltį, jog tai bus „paskutinis kartas istorijoje“, kai buvęs Pietų Korėjos valstybės vadovas yra iškviečiamas į apklausą prokuratūroje.

„Kaip buvęs prezidentas galėčiau daug apie tai pasakyti, tačiau pasilaikysiu tai sau“, – sakė jis.

Pietų Korėjoje jau tapo įprasta, kad prezidentai, baigę savo kadenciją, galiausiai atsiduria už grotų arba būna priversti anksčiau laiko palikti savo postą. Tai paprastai nutinka prezidentūros šeimininkais tapus jų politiniams priešininkams.

Park Geun-hye buvo nušalinta pernai dėl didžiulio masto korupcijos skandalo, įsiplieskusio 2016 metais. Ateinantį mėnesį teismas turėtų paskelbti verdiktą jos byloje, o prokurorai prašo eksprezidentei skirti 30 metų kalėjimo.

Lee Myung-bako pirmtakas, liberalių pažiūrų Roh Moo-Hyunas, 2009 metais pasitraukė iš gyvenimo nušokęs nuo skardžio prieš apklausą tyrime dėl korupcijos.

Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje Pietų Korėjai tapus demokratine valstybe, buvusiam diktatoriui Chun Doo-hwanui ir jo draugui bei įpėdiniui Roh Tae-woo buvo skirta mirties bausmė už dalyvavimą 1979-ųjų kariniame perversme ir už tai, kad priėmė iš verslininkų šimtus milijonų dolerių kyšių.

Vėliau mirties nuosprendžiai jiems buvo pakeisti kalėjimu iki gyvos galvos, o galiausiai jie apskritai buvo paleisti iš kalėjimo, už grotų praleidę vos dvejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius