Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Piktinasi veltui: aukcionas parduotų rusų kūrėjų darbų deginti nesiūlė

Rusai piktinasi vokiečių tariamai pasiūlyta iniciatyva: esą rusų menininkų darbais prekiaujantys aukcionų namai „Bolland & Marotz“ Vokietijoje kolekcininkams pasiūlė beprotišką idėją – įsigyti rusų autorių darbus, o vėliau juos sudeginti. Pinigai už parduotus meno kūrinius neva turėtų būti skirti Ukrainai remti. Tačiau tai netiesa – tokio renginio planuota nebuvo.
Aukcionas
Aukcionas / 123RF.com nuotr.

Pastaruoju metu rusai gan aktyviai skundžiasi susiduriantys su „atšaukimo kultūra“.

Neva rusų kompozitorių kūrinius masiškai atsisako groti pasaulio filharmonijos ir teatrai, iš prekybos dingsta rusiškos knygos, o rusai engiami ir diskriminuojami.

Apie nusigręžimo nuo rusų kultūros reiškinį (angl. cancel culture) Valdajuje sakytos kalbos metu užsiminė ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas.

„Šiandien jie bando panaikinti visą tūkstančio metų senumo šalį, mūsų žmones. Aš kalbu apie progresuojančią diskriminaciją visko, kas susiję su Rusija.

Apie tendenciją, kuri vystosi daugelyje Vakarų valstybių, esant nebyliam valdančiojo elito pritarimui, o kartais net paskatinimui.

Liūdnai pagarsėjusi nusigręžimo kultūra virto nusigręžimu nuo kultūros“, – sakė jis.

„Reportažas“ sukėlė sumaištį

Nenuostabu, kad esant tokioms aplinkybėms, Rusijos visuomenėje žinutė apie neva naikinamus meno kūrinius sulaukė nemažai piktų atgarsių.

Vaizdo įrašas buvo sukurtas imituojant žinomos žiniasklaidos svetainės „Euronews“ grafinį stilių ir panaudojant logotipą.

67 sekundžių trukmės įraše buvo teigiama, kad „Bolland&Marotz“ kviečia kolekcininkus aukoti darbus aukcionui – rusų tapytojų paveikslus, kompozitorių rankraščius ir antikvarinius dirbinius.

Tvirtinama, kad po pardavimo darbai bus sunaikinti, o visi surinkti pinigai paaukoti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Taip pat teigiama, neva šis aukcionas – puiki galimybė kolekcininkams atsikratyti greitai nuvertėjančiais rusų kūrėjų darbais.

Net paskelbta, kokie kūriniai neva turėtų atsidurti aukcione – rusų rašytojo Fiodoro Dostojevskio laiškai, kompozitoriaus Piotro Čaikovskio natų rankraščiai, dailininko Michailo Vrubelio eskizai.

Tačiau šis reportažas – klastotė, o aukcionas išgalvotas.

Wikimedia Commons iliustr./Piotras Čaikovskis
Wikimedia Commons iliustr./Piotras Čaikovskis

Kultūra nei atšaukiama, nei naikinama

Spalio pabaigoje „Euronews“ išplatino pranešimą, kad vaizdo įraše skleidžiama tiesos neatitinkanti informacija su redakcija neturi nieko bendro.

„Euronews“ patvirtino, kad vaizdo įrašas yra klastotė ir be leidimo skaitmeniniu būdu buvo manipuliuotas ir panaudotas „Euronews“ šriftas, grafika ir skiriamieji ženklai. Tokio vaizdo įrašo nėra nei „Euronews“ svetainėje, nei socialinių medijų paskyrose.

Aukcionų namai taip pat paneigė, kad toks renginys buvo planuojamas.

„Internete ir socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame „Bolland & Marotz“ pavadinimas siejamas su Rusijos meno aukcionu.

Šis vaizdo įrašas yra klastotė, manipuliacija. Vaizdo įraše aprašytas aukcionas neįvyks.

„Bolland & Marotz“ atsiriboja nuo šio vaizdo įrašo reiškia pasipiktinimą, kad mūsų vardas buvo panaudotas šiame kontekste“, – rašoma aukcionų namų puslapyje skelbiamame oficialiame pareiškime.

Fiodoras Dostojevskis
Fiodoras Dostojevskis

Piktinasi kultūros atstūmimu

Tai ne pirmas kartas, kuomet bandoma sukelti rusų pasipiktinimą melagingai tvirtinant, kad pasaulis atsisako rusų kilmės pasaulio kultūros grandų kūrinių.

Šių metų kovo pabaigoje kai kurių Rusijos miestų gatvėse pasirodė afišos, klaidingai teigiančios, esą Antono Čechovo pjesės Europos teatruose nebestatomos, „atšaukiami“ ir kiti rusų autoriai.

„Čechovo pjesių Europoje nebestato. Mes nuo to nepradėsime mažiau mylėti Shakespeare'o. Kultūros neatšauksi“, – tokie užrašai pasirodė Sankt Peterburgo, Maskvos ir Samaros gatvėse.

Facebook nuotr./Plakatai Rusijos gatvėse
Facebook nuotr./Plakatai Rusijos gatvėse

Dar vienas gatvės reklamos stendo užrašas skelbė, kad Europos miestuose atsisakoma groti rusų kompozitoriaus Dmitrijaus Šostakovičiaus kūrinius, tačiau rusai, esą, dėl to Antonio Vivaldi muzikos neatsisakys.

Tai netiesa – kompozitoriaus kūrinius iš repertuarų pareiškė išimanti tik vieno Lenkijos miesto filharmonija.

Tvirtinimas, kad pasaulyje atsisakoma skaityti paskaitas apie rusų rašytoją Fiodorą Dostojevskį, taip pat neteisingas.

P.Čaikovskio muzika vis dar skamba Vokietijoje ir Bostone, „Dėdę Vanią“ stato britai, Milano universitetas atšaukė, bet grąžino F.Dostojevskio kursą.

Filharmonija Bydgoščiuje (Lenkija) tikrai atsisakė atlikti rusų autorių kūrinius kaip solidarumo su Ukrainos žmonėmis ženklą, tačiau įstaigos vadovybė pabrėžė, kad nuo rusų kultūros nenusigręžė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius