Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 22 /23:14

Dar viena „Brexit“ nežinomybė: britų parlamentas nepritarė išstojimui iki spalio 31-osios

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas antradienį paskelbė stabdantis pastangas užsitikrinti „Brexit“ sutarties patvirtinimą parlamente, kai įstatymų leidėjai šiam dokumentui išreiškė preliminarų pritarimą, bet atmetė jo siūlymą prastumti susitarimą jau ateinančią savaitę, iki Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos galutinio termino – spalio 31-osios.
Borisas Johnsonas Bendruomenių rūmuose
Borisas Johnsonas Benruomenių rūmuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Padarysime pauzę [tvirtinant] šį teisės aktą“, – įstatymų leidėjams pareiškė B.Johnsonas, turėjęs vilčių, kad parlamentarai susitarimą patvirtins iki ketvirtadienio.

Premjeras pridūrė, kad pasitars su ES lyderiais dėl galimybės dar kartą atidėti „Brexit“, bet tvirtino, kad Britanija vis tiek turėtų palikti bloką kaip planuota – spalio 31 dieną.

Kiek anksčiau parlamentarai 392 balsais prieš 299 preliminariai pritarė įstatymo projektui dėl „Brexit'o“ susitarimo, praeitą savaitę suderinto B.Johnsono su Bendrijos lyderiais. Toks įstatymų leidėjų palaikymas buvo pirmasis nuo 2016 metų, kai britai per referendumą apsisprendė palikti Europos Sąjungą.

Po to 322 balsais prieš 308 buvo atmestas vyriausybės planas prastumti šį susitarimą ateinančią savaitę, argumentuodami, kad „Brexit“ sąlygoms išnagrinėti reikia daugiau laiko – taigi, tapo beveik neišvengiama, kad Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos teks atidėti.

Artėjant „Brexit'o“ terminui, bet britų politikams iki šiol smarkiai ginčijantis dėl išstojimo sąlygų, B.Johnsonas praeitą savaitgalį buvo įpareigotas prašyti ES trims mėnesiams atidėti Britanijos pasitraukimo datą.

Jis tai nenoromis padarė, kad įvykdytų parlamento priimtą teisės aktą, įpareigojantį vyriausybę atidėti „Brexit“, užuot rizikavus išstoti be jokio susitarimo ir galimai sukelti didžiulę ekonomikos sumaištį.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas anksčiau antradienį sakė, kad ES lyderiai „ateinančiomis dienomis spręs“, ar Britanijai turi būti suteiktas šis pratęsimas – jau trečiasis per ilgai besiplėtojančią „Brexit“ sagą. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas savo ruožtu sakė prancūzų įstatymų leidėjams šiuo metu nematąs „jokio pateisinimo“ tolesniam atidėliojimui.

Vis dėlto B.Johnsonui paskelbus naujausią sprendimą Europos Komisijos atstovė Mina Andrejeva sakė, kad D.Tuskas konsultuosis su ES lyderiais dėl galimybės atidėti „Brexit“ iki sausio 31 dienos.

Ji per „Twitter“ parašė, kad Komisija „atsižvelgia šio vakaro rezultatą ir tikisi, kad JK vyriausybė informuos mus apie tolesnius žingsniu“, o D.Tuskas „konsultuojasi su lyderiais dėl JK prašymo atidėti [išstojimą] iki 2020 metų sausio 31 dienos“.

B.Johnsonas anksčiau sakė galįs inicijuoti balsavimą dėl pirmalaikių rinkimų, jeigu parlamentas blokuotų jo planus, o „Brexit“ tektų nukelti daug ilgesniam laikui. Jis tikisi, kad rinkimai gali atnešti politinį proveržį „Brexit“ procese, besitęsiančiame jau ilgiau kaip trejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius