Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmininkavimą Europos Sąjungai pradedančių olandų laukia iššūkiai

Europos Sąjungai (ES) nesusitvarkant su pabėgėlių srautais, kovojant su terorizmo grėsme, mėginant išsaugoti Šengeno zoną, Nyderlandai pradeda pirmininkavimą ES.
Jeanas-Claude'as Junckeris ir Markas Rutte
Jeanas-Claude'as Junckeris ir Markas Rutte / „Scanpix“/AP nuotr.

Europos Komisijos vadovas tikisi, kad per šį pusmetį bus susitarta dėl bendros išorinių sienų apsaugos. Iki liepos pabaigos bendrijai teks apsispręsti ir dėl sankcijų Rusijai, tačiau Kremlius, pristatant Nyderlandų pirmininkavimo prioritetus, nebuvo paminėtas.

Jūrų muziejuje minint Nyderlandų pirmininkavimo pradžią, olandai teigė, kad svarbiausias jų tikslas – sumažinti į Europą atvykstančių migrantų skaičių.

„Susiduriame su milžinišku pabėgėlių antplūdžiu – tai sudėtinga ir nestabili padėtis visai šalia Europos Sąjungos sienų. Taip pat mums reikia kovoti su ekstremizmo ir terorizmo grėsme“, – teigė Nyderlandų premjeras Markas Rutte.

Olandai teigia, kad svarbiausias jų tikslas – sumažinti į Europą atvykstančių migrantų skaičių.

Nyderlandams teks išjudinti stringantį pabėgėlių dalijimąsi – iš 150 tūkstančių perkelta tik 250. Taip pat norima paspartinti registracijos centrų kūrimą Italijoje ir Graikijoje – iš 11 planuotų iki šiol veikia tik 2.

Europos Komisija tikisi, kad iki liepos bus susitarta ir dėl bendros išorinės sienos apsaugos, kad 1 500 Europos pasieniečių galėtų būti perkelti ten, kur sienos labiausiai neapsaugotos. Nors dalis šalių priešinasi, tai būtų daroma be jų sutikimo.

„Esu įsitikinęs, kad per olandų pirmininkavimą bus susitarta dėl ambicijų sukurti Europos pasienio ir pakrančių apsaugos tarnybą. Tai turi būti padaryta“, – optimistiškai kalbėjo Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

Kad to reikia, rodo, kylančios tvoros ten, kur jų nebuvo 30 metų. Norėdamos bent kiek pačios valdyti pabėgėlių krizę, šią savaitę dokumentų patikrą pasienyje pradėjo Švedija ir Danija. Dar pernai tikrinimus buvo atnaujinusios Vokietija, Austrija ir Prancūzija.

Baiminamasi, kad jei Nyderlandams nepavyks rasti sutarimo, kaip spręsti pabėgėlių krizę, vėliau tą padaryti bus dar sunkiau. Nuo liepos bendrijos tarybai pirmininkaus Slovakija, kuri priešinasi pabėgėlių dalijimuisi tarp bendrijos šalių.

Jau dvyliktą kartą prie bendrijos vairo stojantiems olandams, tai bus, matyt, sudėtingiausias pirmininkavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius