Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Piršto antspaudą primenantis kaimas – per daug įspūdingas, kad būtų tikras

Kvapą gniaužianti miestelio, kuriame namai stovi ir gatvės vingiuoja taip, kad atrodo lyg piršto antspaudas, istorija yra apgaulinga. Vaizdas, kuriuo vis pasidalija socialinių tinklų vartotojai, nėra kaimas Italijoje ar Vokietijoje, kaip teigiama komentaruose. Tai yra 3D piešinius kuriančio menininko kūrinys.
Piršto antspaudą primenančio kaimo vaizdo autorius - 3D iliustracijas kuriantis menininkas Jacobas Eisingeris
Piršto atspaudas / Ekrano nuotr. iš „Instagram“

Pirštas, kaimas, Vokietija, Italija?

Fotografija, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodo lyg žmogaus piršto antspaudo nuotrauka, internete plinta jau keletą metų. Ji tikriausiai netrauktų tiek dėmesio, jei ne unikalus joje užfiksuotas vaizdas.

Geriau įsižiūrėjus galima pamatyti, kad nuotraukoje iš paukščio skrydžio įamžinti ne odos paviršiaus vingiai, o namų eilės, apsuptos žalių laukų ir medžių. Gatvės ir abipus jų esantys namai sukasi ratais taip, kad atrodo lyg piršto antspaudas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Menininko kompiuteriu sukurtas paveikslas internete platinamas kaip kaimo vaizdas iš paukščio skrydžio
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Menininko kompiuteriu sukurtas paveikslas internete platinamas kaip kaimo vaizdas iš paukščio skrydžio

„Įdomiausia vieta „Reddit“, – taip nuotrauką pakomentavo šio socialinio tinklo vartotojas.

Ne visi, besidalinantieji fotografija, nurodė, kuri tiksliai vietovė joje pavaizduota, tačiau kai kurie paaiškino, esą tai – gyvenvietė Italijoje. Tiesa, didžiuma skelbė, kad įamžintas Vokietijos kaimas, vienoje „Facebook“ paskyroje net buvo patikslintas jo pavadinimas – Erbilis.

Tūkstančiai žmonių dalijosi vaizdu, komentavo, spaudė „patinka“. Jį galima rasti tokiose „Facebook“ grupėse, kaip „Neįtikėtinos pasaulio nuotraukos“, „Įstabios pasaulio nuotraukos“.

Ne tik įrašai prie nuotraukų, bet dauguma komentarų po jomis rodo, kad fotografija laikoma realios gyvenvietės vaizdu iš paukščio skrydžio.

Parodė „žmogaus prisilietimą“

Tačiau tai nėra nei kaimas Vokietijoje ar Italijoje, nei apskritai kokios nors gyvenvietės nuotrauka.

Pirma užuomina, kad tai gali būti neteisinga informacija, buvo komentare, esą tai yra Erbilio vaizdas iš viršaus. Tokio kaimo Vokietijoje, kaip buvo nurodyta viename „Facebook“ puslapyje, nėra. Erbilis (Irbilis) yra vienas didžiausių Irako miestų, Kurdistano regiono sostinė.

Atlikus atvirkštinę nuotraukos paiešką internete galima rasti jos autorių – vokietį Jacobą Eisingerį, kuris specializuojasi 3D iliustracijose. Fotografija yra menininko portfolio (darbų rinkinyje), skelbiama ir jo paskyroje platformoje „Behance“.

J.Eisingeris publikuoja ne vien tą pačią nuotrauka, kuria dalijamasi socialiniuose tinkluose. Čia galima rasti kaimą, įamžintą ir kitais kampais. Iš pastarųjų vaizdų nesunku suprasti, kad kaimas yra netikras – tarytum sudėliotas iš „Lego“ kaladėlių.

Nuotraukos buvo padarytos ne fotoaparatu, o kompiuteriu. Jas menininkas sukūrė miestų ir natūraliai aplinkai skirtam žurnalui „MODUS“. Kaip tik šio leidinio 2015 m. vasario viršelį papuošė „miniatiūrinio miesto“ nuotrauka, kuria aktyviai dalijamasi internete kaip Italijos ar Vokietijos kaimo vaizdu.

Ekrano nuotr. iš yippiehey.myportfolio.com/Piršto antspaudą primenančio kaimo vaizdas buvo sukurtas žurnalo „Modus“ viršeliui
Ekrano nuotr. iš yippiehey.myportfolio.com/Piršto antspaudą primenančio kaimo vaizdas buvo sukurtas žurnalo „Modus“ viršeliui

„Manęs paprašė žurnalo „Modus“ vasario numeriui sukurti palydovinės nuotraukos tipo meno kūrinį, kuriame būtų rodomas pirštų atspaudų formos miestas, iliustruojantis „žmogaus prisilietimą“, – tuomet paaiškino pats J.Eisingeris. – Eksperimentuojant su klonuojamais objektais ir dinamine tekstūra, buvo didelis iššūkis išsiaiškinti geriausią būdą sukurti tokią perpildytą vietą, kaip miestas.“

Kaip tik „žmogaus prisilietimas“ (angl. human touch) buvo akcentuotas ant žurnalo viršelio.

Po poros metų tą pačią tariamo kaimo nuotrauką paskelbęs savo paskyroje „Instagram“, pavadintoje kaip jo studija – „Yippiehey“, menininkas prirašė grotažymes #CGI (angliškų žodžių computer generated imagery – „kompiuteriu sukurtas vaizdas“ – santrumpa), #digitalart (angl. „skaitmeninis menas“, kad pabrėžtų skirtumą nuo tikros fotografijos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius