Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po antradienio sprogimo Fukušima-1 atominėje elektrinėje, radiacijos lygis Tokijuje pakilo dešimtis kartų, kilo panika (papildyta 7.35 val.)

Antradienio rytą, 6.10 val. vietos laiku, Japonijos Fukušima atominę elektrinę supurtė galingas sprogimas antrajame reaktoriuje. Jo metu galimai sugadinta slėgio reguliavimo sistema. Pirminiais duomenimis pažeista reaktoriaus kapsulė, nutekėjo didelis radiacijos kiekis. Jis jau pasiekė sostinę Tokiją. Popiet (Lietuvos laiku) Japoniją sukrėtė pakartotinis žemės drebėjimas ir pranešta, kad kyla temperatūra dar dviejuose reaktoriuose
Iš trečiojo reaktoriaus kylantys dūmai Fukušimos-1 atominėje elektrinėje.
Iš trečiojo reaktoriaus kylantys dūmai Fukušimos-1 atominėje elektrinėje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienio rytą ir ketvirtajame reaktoriuje kilo gaisras, kuris buvo užgesintas. Teigiama, kad, kaip ir pirmajame bei trečiajame reaktoriuose (šeštadienį ir pirmadienį), sprogo vandenilio garai.

Ankstesnių įvykių eigą rasite čia: sprogimas pirmajame reaktoriuje pirmadienį ir antradienio rytą sekęs lemiamas sprogimas antrajame reaktoriuje, kurio aušinimo sistema sutriko praėjusią parą.

Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas pareiškė, kad per sprogimą branduolinės jėgainės ketvirtajame reaktoriuje nutekėjo radioaktyvios medžiagos. Jis kalbėjo apie tai, jog radiacija jau sklinda iš visų keturių reaktorių.

Radiacinis fonas aplink elektrinę pavojingas žmogaus sveikatai. Evakuojami elektrinės darbuotojai bei gyventojai, iki šiol likę 20–30 km spinduliu nuo elektrinės.

Žmonėms, esantiems 30 km spinduliu aplink elektrinę, rekomenduojama neiti iš namų, uždaryti langus, nesinaudoti kondicionieriais. Ir Fukušimos, ir Tokijo gyventojų prašoma nepanikuoti.

Tačiau, kaip Lietuvos radijo eteryje teigė žurnalistas Ainis Lašas iš Tokijo, sostinėje darosi neramu: vėluoja transportas, oro uoste daugybė žmonių, kai kurie iš jų miega ant žemės miegmaišiuose. Visi, kas gali, stengiasi išvykti. Radiacijos lygis Tokijo priemiesčiuose pasiekė 30–40 kartų didesnį, nei leistina, nes vėjo kryptis itin nepalanki – teršalus vėjas neša į sostinę.

Tuo pat metu pareigūnai teigia, kad Tokijuje radiacija per maža, kad keltų grėsmę sveikatai.

Prancūzijos ambasada Japonijoje savo interneto svetainėje paskelbė, kad esant tokioms oro sąlygoms radiacija Tokiją gali pasiekti per 10 valandų, tačiau vėliau atšaukė šį pareiškimą, tik patardama Prancūzijos piliečiams likti savo namuose ir tvirtai užsidaryti duris ir langus.

Užsidegė radioaktyvaus kuro saugykla (papildyta 9.25 val.)

Į naują Japonijos tragedijos posūkį netruko sureaguoti Kinija. Ji jau atšaukė visus reisus į Tokiją.

Tuo pat metu Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) praneša, kad Fukušimos-1 atominėje elektrinėje dega branduolinių atliekų saugykla. Radiacinis fonas čia 1 000 kartų viršija leistiną ir siekia 400 milisivertų per valandą (leistinas yra 500 mikrosivertų per valandą). Manoma, kad gaisras kilo sprogus vandenilio garams, radiacija šiuo metu be jokių trukdžių patenka tiesiai į atmosferą.

Philipas White'as, Tokijo gyventojų atominės energetikos informavimo centro atstovas, BBC teigia, kad Fukušimos atominėje elektrinėje liko tik 50 savanorių darbuotojų. Rizkuodami gyvybėmis jie bando suvaldyti situaciją. Neabejojama, kad šie žmonės gauna didelę radiacijos dozę.

VIDEO: 'Catastrophic' radiation exposure, more blasts at Fukushima nuclear reactor

Panika Tokijuje. Žmonės perka maisto atsargas (papildyta 10.40 val.)

Užsienio naujienų tinklapiai praneša skirtingą informaciją apie situaciją Tokijuje. Radiacinis fonas žymiau padidėjęs priemiesčiuose, o pačiame Tokijuje radiacijos lygis kol kas nėra pavojingas gyvybei.

Vis dėlto daugelis Tokijo gyventojų, vos išgirdę informaciją apie padidėjusią radiaciją, pasistengė išvykti į atokesnius regionus. Iš parduotuvių lentynų dingo žvakės, miegmaišiai, kanistrai, radijo imtuvai. Ruošdamiesi dėl pavojaus ilgą laiką neišeiti iš namų, gyventojai kaupia maisto atsargas.

Daugelio užsienio šalių diplomatinės atstovybės siūlo savo piliečiams arba išvykti iš šalies, arba atsitraukti į saugesnę zoną. Turistams siūloma nutraukti atostogas.

Tokijo vaizdus galite tiesiogiai stebėti per interneto kameras (spauskite čia).

VIDEO: Panic buying in Tokyo suburbia

Tokiją nuo radiacijos gelbsti silpnas vėjas (papildyta 11.00 val.)

Britų įdarbinimo įmonė „Michael Page International“ praneša, kad uždaro savo atstovybę Tokijuje ir perkelia veiklą į Singapūrą.

Dauguma žurnalistų, dirbusių Sendajaus apylinkėse, taip pat palieka pavojaus zoną.

Tuo pat metu Tokijo valdžia ramina žmones. „Radiacinis fonas padidėjo, bet jis kol kas nekelia ypatingų problemų“, – tokia pagrindinė miesto vadovų žinia.

Tuo pat metu meteorologai pateikia ne itin raminančią informaciją. Jų teigimu, vėjas radioaktyvius teršalus neša tiesiai į Tokiją. Visa laimė, kad vėjo greitis nedidelis, vos 2–3 m/s. Trečiadienį situacija nelabai pasikeis, vėjas pūs tik 3–5 m/s greičiu. Ketvirtadienį 5–12 m/s greičiu vėjas pradės pūsti į Ramųjį vandenyną.

Pranešama, kad gaisras atominėje elektrinėje Fukušima-1 užgesintas.

Patikslino katastrofos mastus, situacija vadinama kritine (papildyta 15.10 val.)

Japonijos Fukušimos-1 atominę jėgainę ištikusi katastrofa šiuo metu yra šešių balų pagal septynbalę tarptautinę branduolinių incidentų vertinimo skalę, antradienį paskelbė Prancūzijoje veikiančios Branduolinio saugumo valdybos (ASN) vadovas Andre Claude'as Lacoste'as.

Palyginimui: 1986 metų Černobylio katastrofa Ukrainoje pripažinta grėsmingiausiu incidentu ir įvertinta septyniais balais iš septynių galimų.

Japonijos valdžia taip pat patvirtino faktą, kad, antradienio rytą užsidegus radiokatyvių medžiagų saugyklai, radiacija pateko tiesiai į atmosferą. Specialistai neatmeta galimybės, kad vanduo ketvirtojo reaktoriaus aušintuve nuo karščio užvirė, todėl jo kiekis sparčiai mažėja. Anksčiau buvo skelbta, kad vanduo įkaito iki 84 laipsnių.

Japonijoje vėl sudrebėjo žemė (papildyta 15.25 val.).

RIA Novosti“ praneša, kad Japonijoje vėl dreba žemė. Virpesių stiprumas siekia 6 balus, jis prasidėjo 22.41 val. vietos laiku.

NHW WORLD nuotr./Pakartotinis žemės drebėjimas `izuokoje
NHW WORLD nuotr./Pakartotinis žemės drebėjimas Šizuokoje

Kaip praneša Japonijos TV kanalas „NHK World“, žemės drebėjimo stiprumas gali siekti 3–6,0 balo. Jo epicentras – 167 km nuo Sendajaus į pietryčius. Rodomi vaizdai iš Šidzuokos prefektūros, parduotuvėse virpa lubos. Šis miestas nuo pakartotinių virpesių nukentėjo labiausiai. „Reuters“ patvirtino, kad siūbavo ir Tokijo pastatai.

Paskelbta ataskaita apie Fukušimos-1 reaktorių būklę (papildyta 19.14 val.)

„Kyodo News“ praneša, kad paskelbta ataskaita apie dabartinę Fukušimos-1 atominės elektrinės reaktorių būklę. Antradienį, kovo 15 dieną, avarijos buvo įvykusios keturiuose iš šešių elektrinės reaktorių.

Sprogimai pirmuose trijuose reaktoriuose, kurie veikė žemės drebėjimo momentu, įvyko dėl aušinimo sistemų gedimo. Pranešama apie dalinį kuro strypų išsilydymą visuose trijuose reaktoriuose. Be to, konstatuojama, kad per sprogimą antrojo reaktoriaus bloke buvo pažeistas reaktoriaus apsauginis apvalkalas.

Dar trys elektrinės reaktoriai žemės drebėjimo metu neveikė. Ketvirtojo reaktoriaus bloke įvyko gaisras – užsidegė panaudoto branduolinio kuro saugykla. Likusiuose dviejuose reaktoriuose ataskaitos paskelbimo metu nestandartinių situacijų neužfiksuota. Tačiau dabar jau pranešama, kad ir paskutiniai du reaktoriai gali netrukus papildyti avarinių sąrašą.

Per avarijas Fukošimos-1 atominėje elektrinėje į aplinką pateko radioaktyvių medžiagų. Elektrinės apylinkėse radiacinis fonas pasiekė 400 milisivertų per valandą, o tai beveik tūkstantį kartų daugiau už didžiausią leistiną dozę (500 mikrosivertų per valandą).

Panaudoto kuro saugykloje galbūt verda vanduo, baiminamasi dar didesnio radiacijos nutekėjimo

Japonijos naujienų agentūra „Kyodo News“, remdamasi elektrinės operatoriaus kompanijos TEPCO duomenimis,  pranešė, kad radiacijos lygis Fukušimos-1 elektrinės valdymo skyriuose pasiekė tokį lygį, kad šiose patalpose jau nebegali būti elektrinės darbuotojai. Konkretūs radiacinio lygio skaičiai nepateikiami. Pasak TEPCO, darbininkai pasitraukė atokiau ir iš ten stebi reaktorių būklę.

Tuo tarpu baiminamasi, kad radiacijos lygis dar labiau išaugs dėl labai komplikuotos situacijos ketvirtojo reaktoriaus panaudoto kuro saugykloje. Kadangi iš šios saugyklos sklinda radioaktyvios medžiagos, spėjama, kad joje verda aušinimo vanduo. TEPCO pripažino mananti, kad vandens lygis saugykloje galėjo tiek sumažėti, kad panaudoto kuro strypai tapo nebeapsemti ir nebeaušinami.

Vis dėlto TEPCO teigia nežinanti tikrosios padėties saugykloje – nei koks vandens lygis joje, nei kokia vandens temperatūra. Kompanijos atstovai informavo, kad nuo trečiadienio bus mėginama į saugyklą per skyles pastato konstrukcijose, atsiradusias po antradienio sprogimo, pilti vandenį vidun.

Dabar jau pranešama, kad ir paskutiniai du reaktoriai gali netrukus papildyti avarinių sąrašą.Vėliau „Kyodo News“ paskelbė, kad TEPCO pripažino neturinti galimybių užlieti saugyklos baseiną nauju vandeniu. Dėl to skubių veiksmų ketina imtis kariškiai. Kaip pareiškė šalies gynybos ministras Toshimis Kitazawa, svarstoma galimybė vandenį į ketvirtojo reaktoriaus saugyklą ir ant kitų avarinių reaktorių lieti iš karinių straigtasparnių.

Prieš imantis šių veiksmų, pasak ministro, mėginama išsiaiškinti, kiek pažeisti yra reaktoriai ir kokių pasekmių galima sulaukti laistant juos vandeniu. Be to, mėginama įvertinti radiacijos poveikį tokių sraigtasparnių įguloms.

Jeigu panaudoto kuro strypų ketvirtajame reaktoriuje nepavyktų ataušinti, jie pradėtų lydytis ir į atmosferą per nesandarias statinio konstrukcijas imtų sklisti dideli radiacijos kiekiai. Japonijos Valstybinė branduolinio ir pramoninio saugumo agentūra (VBPSA) paragino TEPCO kuo greičiau įlieti naujo vandens į saugyklą, kad būtų išvengta kuro strypų perkaitimo ir lydymosi.

Nerimas kyla ir dėl paskutinių dviejų reaktorių

Sprogimas ketvirtajame Fukušimos-1 elektrinės reaktoriuje nugriaudėjo antradienį 6.14 val. vietos (pirmadienį 23.14 val. Lietuvos) laiku. Per sprogimą reaktoriaus pastato sienose buvo pramuštos dvi maždaug 8 metrų skersmens skylės. 9.38 val. vietos (2.38 val. Lietuvos) laiku reaktoriaus pastate kilo gaisras ir pro skyles sienose ėmė veržtis dūmai.

Įtariama, kad sprogimą sukėlė vandenilio garai, išsiskyrę per cheminę reakciją, kai panaudoto branduolinio kuro strypai išniro iš nusekusio vandens saugykloje.

Vyriausybės generalinis sekretorius Yukio Edano per spaudos konferenciją antradienį pareiškė: Mes tikimės, kad labai didelio radioaktyvumo medžiagos nėra nuolat išmetamos iš ketvirtojo reaktoriaus“.

VBPSA pranešė, kad vandens temperatūra saugykloje pirmadienį 4 val. ryto siekė 84 laipsnius pagal Celsijaus skalę, vadinasi buvo aukštesnė už standartinę 40–50 laipsnių temperatūrą. Įprastai panaudoto kuro strypai saugyklos baseine turėtų būti laikomi 10 metrų gylyje.

Y.Edano taip pat pareiškė, kad dabar kyla vandens temperatūra ir penktojo bei šeštojo reaktoriaus panaudoto kuro saugyklų baseinuose. Priminsime, kad ketvirtasis, penktasis ir šeštasis reaktoriai žemės drebėjimo momentu neveikė. VBPSA tvirtina, kad iš šių trijų reaktorių blogiausia padėtis yra ketvirtajame – visi šio reaktoriaus kuro strypai buvo laikomi baseine, kadangi vyko reaktoriaus remontas.

Penktajame ir šeštajame blokuose kuro saugyklos baseinuose buvo laikoma iki trečdalio šių reaktorių kuro strypų. Kuo daugiau kuro strypų yra ne reaktoriuose, o baseinuose, tuo didesnis pavojus, kad daugiau radioaktyvių medžiagų pateks į atmosferą.

Apie situaciją Lietuvos specialistai informuoja optimistiškai

Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) antradienio pavakarę išplatino pranešimą, kuriuo mėginama nuraminti nuogąstavimus dėl didelių radiacijos dozių, kurios pateko į išorę Fukušimos-1 atominėje elektrinėje.

Žemės drebėjimo Šidzuokos prefektūroje stiprumas po papildomų skaičiavimų padidintas nuo 6 iki 6,4 balo.„Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) informavo, kad Japonijos atsakingosios institucijos pranešė, jog dozės galia Fukušimos-1atominės elektrinės visoje aikštelėje nėra tokia didelė, kaip pranešta anksčiau.

Taip pat informuojama, kad anksčiau pranešta žymiai padidėjusi jonizuojančios spinduliuotės dozės galia buvo užfiksuota tarp trečiojo ir ketvirtojo atominės elektrinės blokų. TATENA aiškinasi, kas šioje vietoje galėjo nulemti tokią dozės galios reikšmę. Kadangi buvo užfiksuota tokia dozės galia, atsižvelgiant į avarinės parengties planą, nereikalingas personalas bei gyventojai aplink atominę elektrinę buvo evakuoti.

150 žmonių, gyvenančių aplink atominę elektrinę, buvo atlikta radiacijos lygio stebėsena. 23 iš jų buvo atliktas dezaktyvavimas. Gyventojų evakuacija 20 km spinduliu aplink atominę elektrinę tęsiama. Japonijos atsakingosios institucijos prašo gyventojų, esančių 30 km spinduliu aplink atominę elektrinę slėptis patalpose. Šiuo metu tiesioginės grėsmės Lietuvos gyventojams nėra. VATESI specialistai stebi situaciją, apie kurios pasikeitimus informuosime“, – teigiama VATESI pranešime.

Tuo tarpu BBC praneša apie gerokai pesimistiškesnį TATENA pateiktą situacijos įvertinimą. Anot TATENA atstovų, pirmadieninis sprogimas išties galėjo pažeisti antrojo reaktoriaus apvalkalą, o dėl to yra pavojus dėl gerokai didesnio radiacijos nuotėkio.

„Toshiba“ į elektrinę siunčia dešimtis inžinierių

Kaip praneša „Kyodo News“, kompanija „Toshiba“ antradienį paskelbė į avariją patyrusią Fukušimos-1 elektrinę siunčianti „dešimtis savo inžinierių“. To kompanijos paprašė vyriausybė ir kompanija TEPCO.

„Toshiba“ inžinieriai instruktuos elektrinės darbuotojus apie aušinimo siurblių naudojimą. Be to, „Toshiba“ į elektrinę jau nusiuntė naujų variklių šiems siurbliams.

Fukušimos-1 elektrinėje naudojama daug kompanijos „Toshiba“ suprojektuotų ir pagamintų įrenginių. Trečiasis elektrinės reaktorius – taip pat yra „Toshiba“ inžinierių kūrinys.

„Toshiba“ iš viso turi apie 350 inžinierių, konsultuojančių atominės energetikos įmones. Dabar du trečdaliai iš jų vienaip ar kitaip prisideda prie Fukušimos-1 problemų sprendimo savo biuruose arba avarijos vietoje.

Kompanija „Hitachi Ltd.“, kuri yra pagaminusi Fukušimos-1 atominės elektrinės pirmąjį ir ketvirtąjį reaktorius, tai pat yra komandiravusi per 10 inžinierių į TEPCO centrinį biurą.

Žemės drebėjimas buvo galingesnis, nei apskaičuota iš karto

Žemės drebėjimo Šidzuokos prefektūroje stiprumas po papildomų skaičiavimų padidintas nuo 6 iki 6,4 balo, pranešė „Kyodo News“. Taip pat pranešama, kad naujas drebėjimas niekaip nepaveikė šioje Japonijos teritorijoje esančių atominių elektrinių darbo.

Ketvirtajame reaktoriuje vėl prasidėjo gaisras (papildyta 0.14 val.)

Iš Fukušimos-1 atominės elektrinės atėjo nauja baugi žinia. Japonijos žiniasklaida ir ją cituojančios tarptautinės naujienų agentūros praneša, kad ketvirtajame elektrinės reaktoriuje ankstų trečiadienio rytą vietos laiku vėl kilo gaisras. „Associated Press“ tvirtina, kad iš reaktoriaus pastato kyla liepsnos.

Gaisro židinys, kaip skelbia CNN yra pastato šiaurrytiniame kampe. Būtent šioje vietoje yra įrengta panaudoto branduolinio kuro saugykla. Tai leidžia daryti prielaidą, kad vanduo saugyklos baseine išseko ir užsiliepsnojo įkaitę bei besilydantys branduolinio kuro strypai. Jei ši prielaida teisinga, į atmosferą bus išmestas didelis kiekis radioaktyvių medžiagų.

Vienintelė paguoda Japonijos gyventojams yra pasikeitusi vėjo kryptis. Šiuo metu jis ėmė pūsti vandenyno link ir tokia kryptis, meteorologų teigimu, turėtų išlikti bent porą dienų.

TEPCO pranešė besistengianti užgesinti gaisrą.

Neįmanoma patekti į degantį pastatą (papildyta 1.05 val.)

Japonijos naujienų agentūra „Kyodo News“ dar kartą pranešė, kad panaudoto branduolinio kuro saugyklos baseinas ketvirtajame reaktoriuje greičiausiai verda.

Tuo tarpu TEPCO pareiškė, kad ketvirtojo reaktoriaus pastate radiacijos lygis toks aukštas, kad į jį negalima įeiti. Antradienio vakarą bendras radiacijos lygis elektrinės teritorijoje nukrito, tačiau vis tiek išliko aukštas.

Manoma, kad gaisras trečiadienį įsiliepsnojo dėl to, kad nebuvo iki galo užgesintos pirmojo gaisro liepsnos.

Floridos universiteto branduolinės fizikos profesorius Kirby Kemperis aukštai įvertino Fukušimos-1 elektrinės darbininkus, kurie liko vieni kovoti su ugnimi ir radiacijos nuotėkiais. „Ten yra gal tik apie 40 žmonių ir jie, rizikuodami savo gyvybėmis, mėgina pumpuoti jūros vandenį į tuos reaktorius. Jie – tikri didvyriai. Jeigu jiems pavyks jūros vandeniu užlieti tuos reaktorius, tada viskas atvės ir mums pasiseks“, – profesorius pareiškė naujienų agentūrai „Reuters“.

Gaisras baigėsi? (papildyta 1.35 val.)

Kaip pranešė naujienų agentūra AFP, Japonijos vyriausybės atstovas pareiškė, kad gaisras ketvirtajame reaktoriuje „yra kontroliuojamas“.

Japonijos VBPSA atstovas spaudai Minoru Ogoda savo ruožtu pridūrė: „Gavome informacijos iš TEPCO, kad liepsnų ir dūmų nebesimato. Panašu, kad ugnis nuslopo savaime“.

Evakuojami elektrinėje dirbę žmonės (papildyta 7.35 val.). Kompanija TEPCO ir elektrinės Fukušima-1 vadovybė praneša, jog dėl itin aukšto radiacijos lygio evakuoja iš elektrinės visus darbuotojus.

Taip pat pranešama apie naują planą - užpilti degalinės reaktorius boro rūgšties tirpalu ir tokiu būdu sistabdyti branduolinę reakciją.

TEPCO atstovai taip pat neatmeta galimybės, kad, tirpstant kuro strypams, situacija reaktoriuose gali tapti nekontroliuojama. Kitaip tariant, tapti savaimine.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius