Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 01 01 /2017 01 02

Po jaunuolio mirties prie kebabinės Elko mieste Lenkijoje kilo riaušės

Naujųjų metų naktį Lenkijos šiaurės rytų mieste Elke (maždaug už 115 km nuo Lietuvos sienos) per muštynes šalia vietos kebabinės mirė 21-erių jaunuolis. Policija sulaikė 28 asmenis, tarp jų – ir ne Lenkijos piliečius. Pirmadienio rytą paskelbta, kad vienam iš suimtųjų, Tuniso piliečiui, pareikšti įtarimai nužudymu.
Riaušių malšinimo pareigūnai Luko mieste Lenkijoje
Riaušių malšinimo pareigūnai Elko mieste Lenkijoje / Nuotr. iš „Twitter“
Temos: 2 Riaušės Lenkija

9.49 val. Tvn24.pl praneša, kad dėl 21-erių metų Danielio mirties įtarimai pareikšti Tuniso piliečiui. Apie tai pranešė prokuratūra. Anot prokurorų, tyrėjai vis dar nežino visų nužudymo aplinkybių, tačiau atrodo, kad nužudytas jaunuolis išnešė iš kebabinės du butelius gėrimų, už kuriuos nesumokėjo. Tunisietis, kuris kebabinėje dirbo virėju, per konfliktą kelis kartus dūrė lenkui peiliu.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Błaszczakas po įvykio, komentuodamas situaciją Lenkijos radijui, pareiškė, kad jei ne šis nužudymas, tai būtų buvę vienos ramiausių Naujųjų metų sutiktuvių šalyje per daugelį metų. Tačiau ministras vis tiek įsitikinęs, kad Lenkijoje yra ramu, palyginti su tuo, kas vyksta jos kaimynėse Vakaruose ar Turkijoje, kur per teroro išpuolį Naujųjų metų naktį žuvo 39 asmenys.

M.Błaszczakas teigė, kad Lenkijoje „nėra visuomeninių problemų, su kokiomis susiduriama Europos Vakaruose, kur susidarė didelės musulmonų bendruomenės, nesiintegruojančios į visuomeninę“. Anot ministro, Lenkijoje to nėra, nes „PiS (Lenkiją valdanti „Teisės ir teisingumo“ partija – red.past.) Vyriausybė nevykdo ankstesnės „Piliečių platformos“ Vyriausybės prisiimtų įsipareigojimų, kurie susiję su musulmonų imigrantų perkėlimu į Lenkiją“.

Paklaustas, kodėl proteste Elke girdėjosi antiimigraciniai šūkiai, M.Blaszczakas to pasmerkti nesuskubo, tik pakomentavo, kad šį reiškinį galima aiškinti žmonių baime dėl to, kas vyksta pasaulyje. Ministras priminė išpuolius Berlyne, Nicoje ar Briuselyje: „Visa tai lemia, kad yra visiškai suprantami žmonių nuogąstavimai dėl tokių dalykų. Bet noriu dar kartą pabrėžti: Lenkijai tokio pobūdžio grėsmių nėra.“

7.32 val. Tvp.info pirmadienio rytą praneša, kad per riaušes policija sulaikė 28 žmones. Protestuotojai išsisklaidė prieš vidurnaktį. Pasak policijos, mieste šiuo metu ramu.

Kaip rašo gazeta.pl, šeštadienio vakare tarp 22 ir 23 valandos kilo muštynės šalia turkiško maisto užkandinės. Per jas nuo durtinių žaizdų mirė 21-erių Danielis.

Policijos teigimu, muštynėse dalyvavo lenkai ir ne Lenkijos piliečiai. Sulaikyti keturi vyrai, tarp jų – ir užsieniečiai. Jų tautybės policijos pareigūnai neatskleidžia. Pranešama, kad visi jie neramumų metu buvo blaivūs.

Gazeta.pl šaltinis teigė, kad kivirčas kilo, kai Danielis į kebabinę metė petardą. Šaltinio teigimu, tuomet iš užkandinės išėjo keturi vyrai – du alžyriečiai, tunisietis ir marokietis. Kilo susistumdymas, Danieliui buvo du kartus smogta peiliu. Žaizdos buvo mirtinos.

Sekmadienio popietę prie užkandinės susirinko bent du šimtai žmonių. Jie dėjo žvakes, vėliau pradėjo mėtyti petardas, akmenis, buvo šaukiami ksenofobiniai šūkiai.

„TVP Info“ rašo, kad vietos policija iš pradžių nenorėjo kištis, kad konfliktas dar labiau nebūtų eskaluojamas. Pareigūnai ėmėsi veiksmų tik tada, kai minia pradėjo veržtis į užkandinę.

Vietos policininkams į pagalbą atsiųstas pastiprinimas iš Olštyno – riaušių malšinimo pareigūnai. Kilo konfliktai tarp protestuotojų ir policininkų, pareigūnai panaudojo ašarines dujas, buvo sulaikyta daugiau nei dešimt žmonių.

Elko miesto tarybos nario Michało Tyszkiewicziaus teigimu, kebabinei vadovavo Tuniso, Alžyro ir Maroko piliečiai. Jie ir buvo sulaikyti po 21-erių lenko mirties. Tarybos narys sakė, kad tie patys asmenys Elko mieste turi dar vieną užkandinę – ji irgi sekmadienį buvo nuniokota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius