Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po protestuotojo užpuolimo JK palieka šeši Kinijos diplomatai

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius trečiadienį pranešė, kad Pekinas atšaukė savo generalinį konsulą ir penkis jo darbuotojus po to, kai prie Kinijos konsulato Mančesteryje buvo užpultas Honkongo prodemokratiškas protestuotojas.
Bobas Chanas
Bobas Chanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly sakė, kad britų policija nori apklausti šešis pareigūnus dėl protestuotojo Bobo Cheno, kuris teigė, kad spalio mėnesį taikaus protesto metu iš konsulato pastato išėjo keli kaukėti vyrai, nusitempė jį į konsulato teritoriją ir sumušė, užpuolimo.

Policija teigė, kad pareigūnams įvykio vietoje teko įsikišti ir išvesti B.Cheną, kuris patyrė veido ir nugaros sužalojimų.

J.Cleverly sakė, kad Britanijos užsienio reikalų ministerija paprašė Pekino panaikinti šešių pareigūnų diplomatinį imunitetą, kad bylą tirianti policija galėtų juos apklausti.

„Atsakydama į tai, Kinijos ambasada, vykdydama Pekino nurodymus, pranešė Jo Didenybės vyriausybei, kad generalinio konsulo Mančesteryje funkcijos baigėsi ir jis grįžo į Kiniją“, – sakė J.Cleverly. Jis pridūrė, kad kiti darbuotojai „arba išvyko iš Jungtinės Karalystės, arba netrukus tai padarys“.

B.Chenas palankiai įvertino šį pokytį.

„Praėjo du mėnesiai nuo tada, kai mane Mančesteryje užpuolė Kinijos konsulato darbuotojai, – sakė jis. – Tai, kas įvyko 2022-ųjų spalio 16 dieną, buvo nepriimtina ir neteisėta, o šių Kinijos diplomatų atšaukimas suteikia man užbaigtumo jausmą.“

Šis incidentas padidino įtampą tarp Britanijos ir Kinijos. Kinijos užsienio reikalų ministerija tvirtino, kad B.Chenas neteisėtai pateko į konsulato teritoriją ir kad Kinijos diplomatinis personalas turi teisę užtikrinti saugumą savo teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius