-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po sinagoga Niujorke atkastas tunelis kursto sąmokslo teorijų kūrėjų vaizduotę

Metų pradžioje Niujorko (JAV) policijai po istorine Bruklino sinagoga aptikus paslaptingą tunelį, kilo tikra sumaištis. Jį apsaugoti bandantys itin uždaros religinės bendruomenės „Chassidie Chabad Lubavitch“ nariai nevengė susidūrimų su policija, o socialiniuose tinkluose pasklido daugybė teorijų, kam išvis buvo reikalinga tokia konstrukcija.
Po Bruklino sinagoga atrastas tunelis
Po Bruklino sinagoga atrastas tunelis / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip praneša naujienų agentūra AP, istorinė Bruklino sinagoga, atsidūrė skandalo centre, kuomet po ja buvo atrastas slaptas požeminis tunelis.

Ši sinagoga priklauso ortodoksų religinei bendruomenei „Chassidie Chabad Lubavitch“ ir yra šio įtakingo chasidų judėjimo centras.

Pareigūnų ir vietos bendruomenių teigimu, bendruomenės jaunuoliai slapta nutiesė požeminį praėjimą į šventovę.

Problemų kilo, kai Niujorko policija aptvėrė sinagogą, nes statybų saugos specialistams reikėjo patikrinti, ar be oficialaus leidimo iškastas tunelis nepadarė žalos objekto konstrukcijoms.

Galiausiai, buvo nuspręsta nelegalų praėjimą panaikinti, tačiau kai cemento sunkvežimis atvyko užplombuoti tunelio angos, tam prieštaraujantys religinės bendruomenės nariai surengė protesto akciją. Į įvykio vietą iškviesta policija galiausiai suėmė devynis asmenis.

Nors kol kas tunelio paskirtis išlieka neaiški, tai netrukdo sąmokslo teorijų kūrėjams pateikti savo, dažnai absurdiškų ir antisemitinių, versijų.

Išgalvotas amžinos jaunystės vaistas

Pavyzdžiui, vienoje Lietuvos interneto svetainių platinama melagiena apie tariamą slaptą adrenochromo rinką, siejamą su tuneliu.

Sąmokslo teorijos skleidėjai tvirtina, kad adrenochromas yra neįtikėtinai stiprus narkotikas, kartu pasižymintis ir jaunystę išsaugančiu poveikiu.

„QAnon“ grupės manymu, adrenochromas yra iš adrenalino darinio gaminamas „amžinos jaunystės“ vaistas.

Tačiau, anot įtikėjusiųjų, jeigu adrenalinas yra „normalus“ junginys, kuris organizme dažnai išsiskiria susidūrus su tam tikromis įtemptomis situacijomis, padidinančiomis žmonių kraujospūdį ir pulsą, tai adrenochromas išsiskiria žmogui patiriant neįtikėtiną, nesuvokiamą siaubą.

Sąmokslo teorijų kūrėjai tvirtina, kad adrenochromas sintetinamas iš žmogaus antinksčiuose išskiriamo adrenalino, tačiau efektyviausia medžiaga gaunama būtent iš vaikų kraujo, kurie „prieš mirtį patyrė neįtikėtiną siaubą“.

Adrenochromas yra iš tiesų egzistuojantis junginys. Ir tai iš tiesų yra adrenalino darinys.

Tačiau tuo tikrasis, mokslinis šio junginio kilmės ir susidarymo principo panašumas su tuo, kurį skelbia sąmokslo teorijos, ir baigiasi. Su baime ir siaubu jis neturi didelių bendrybių.

Chemiškai adrenochromas gaunamas oksiduojant adrenaliną (epinefriną).

Organizme šią funkciją atlieka natūralūs kraujo fermentai. Laboratorijoje (ar chemijos pramonės įmonėje, jeigu prireiktų gamybos dideliu mastu) adrenochromą iš adrenalino galima pagaminti oksiduojant pastarąjį sidabro oksidu (Ag₂O).

1985 metais patentuotas adrenalino oksidavimo persulfatais metodas reakcijos katalizavimui naudojant vandenyje tirpias bismuto druskas.

Adrenalinas, savo ruožtu, yra vienas iš seniausiai žinomų, išskirtų ir susintetintų žmogaus neuromediatorių – jau seniai žinoma, kad adrenalinas lemia kraujagyslių susitraukimą, o šio junginio receptorių blokavimas yra vienas dažniausiai taikomų aukšto kraujospūdžio kontrolės būdų.

Adrenalinas jau gana ilgą laiką yra gaminamas taip pat pramoniniu būdu (pirmą kartą sintetiniu būdu adrenalinas sukurtas 1904 metais; pramoninė gamyba pradėta dar iki 1906 metų).

Jo įsigyti galima daugumoje Lietuvos vaistinių – paprastai adrenalino tirpalas yra naudojamas kaip injekcinis preparatas, būtinas tuo metu, kai žmogų ištinka gyvybei pavojinga anafilaksinė reakcija (pvz., suvalgius maisto, kuriame yra stipriai alergizuojančių komponentų ar įgėlus kokiam vabzdžiui, kurio nuodams asmuo yra smarkiai alergiškas).

Plačiau skaitykite: Kas yra adrenochromas ir kuo jis susijęs su pedofilija?

Įsigyti adrenochromo įmanoma. Tai nėra labai paprasta ar labai pigu – vaistinėse jo nerasite.

Bet gana stambūs mokslo laboratorijose naudojamų cheminių junginių tiekėjai (tokios bendrovės, kaip „Sigma Aldritch“, „Santa Cruz Biotechnology“ ir kitos) šį junginį yra įtraukę į savo siūlomų junginių katalogus.

Paprastai tokios įmonės parduoda labai didelio grynumo medžiagas. Adrenochromo atveju, veikiausiai dėl gana menkos paklausos, šis junginys nėra gaminamas masiškai ir būna parduodamas labai mažomis dozėmis – po 25 ar 250 miligramų, o kainos svyruoja nuo 56 JAV dolerių (maždaug 51 eurą) už 25 miligramus iki 623 dolerių (apie 572 eurus) už 250 miligramų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kraujas (asociatyvi nuotr.)
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kraujas (asociatyvi nuotr.)

Įrodymų nepateikia

Tiksli tunelio paskirtis ir kilmė tebėra diskusijų objektas, tačiau nėra jokių patikimų įrodymų, kad jis buvo naudojamas nelegaliems veiksmams.

Svarstoma, kad bendruomenės jaunuoliai galėjo iškasti tunelį tam, kad turėtų prieigą prie maldos namų pandemijos metu, tuomet, kai dėl karantino maldos namai turėjo būti uždaryti.

Kai kurie tunelio statybos šalininkai tvirtina, kad taip buvo įgyvendintas „plėtros planas“, kurį esą sukūrė buvęs šio judėjimo vadovas.

Tačiau tie, kurie pritarė tunelio statybai, teigė, kad jie įgyvendina „plėtros“ planą, kurį seniai numatė buvęs „Chabad“ judėjimo vadovas Menachemas Mendelis Schneersonas.

Menachemas Mendelis Schneersonas, dar žinomas kaip Septintasis Rabinas, iki savo mirties 1994 m., daugiau kaip keturis dešimtmečius vadovavo Chabad-Lubavičių judėjimui, atgaivindamas nedidelę religinę bendruomenę, kurią nuniokojo Holokaustas. Jis žinomas kaip vienas įtakingiausių šiuolaikinio judaizmo lyderių pasaulyje.

Daugelis tunelio statybos šalininkų tiki, kad M.M.Schneersonas vis dar gyvas ir kad jis yra Mesijas. Šią idėją oficialūs judėjimo tęsėjai iš esmės atmeta ir dėl to jame įvyko skilimas.

Chasidų lyderiai atsisakė nurodyti, kada jie aptiko tunelį. Tačiau keli maldininkai atskleidė žurnalistams, kad pastarosiomis savaitėmis bendruomenėje pasklido žinia apie jo egzistavimą.

Niujorko policija nėra iškėlusi bylų, susijusių su prekyba žmonėmis, mažamečių ar nepilnamečių tvirkinimu, ar kita nusikalstama veika, susijusia su tuneliu ar sinagoga.

Dėl muštynių judėjimo būstinėje buvo suimti devyni žmonės. Policijos teigimu, jie buvo apkaltinti nusikaltimais, įskaitant neatsargų pavojų ir trukdymą valstybės administracijai. Dar trys asmenys gavo šaukimus į teismą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Publikacijoje lietuvių kalba taip pat užsimenama apie tai, kad iš tunelio buvo ištraukti vaikiški čiužiniai ir maitinimo kėdutė. Tvirtinama, neva tai įrodymas, kad tunelis buvo naudojamas vaikų tvirkinimui.

Tačiau daugybėje socialinių tinklų įrašų demonstruojami čiužiniai yra ne iš tunelio, o iš už sinagogos viduje esančių medinių dailylenčių.

Vaikiška maitinimo kėdutė taip pat nebuvo tunelyje – ji aptikta tarp šiukšlių, netvarkos ir purvo rūsio patalpoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žydų chasidų piligrimai Umanėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žydų chasidų piligrimai Umanėje

15min verdiktas: melas. Nėra jokių įrodymų, leidžiančių manyti, kad sinagogoje ar į ją vedančiame tunelyje buvo vykdoma nelegali veikla. Niujorko policija nepateikė jokių kaltinimų, nesusijusių su viešosios tvarkos pažeidimais, padarytais ginant tunelį.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius