Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pokštas virto melagiena: Rusijoje nebuvo išleistas pašto ženklas JAV drono numušimo proga

Po antradienį įvykusio incidento, kuomet virš Juodosios jūros Rusijos naikintuvas išpylė degalų ant amerikiečių drono, jį apgadino ir dėl to dronas sudužo bei nuskendo, socialinius tinklus užplūdo daugybė dezinformacijos šia tema. Viena tokių žinučių pasirodė penktadienį, joje tvirtinama, neva Rusijos paštas išleido proginį pašto ženklą, kuriame pavaizduota avarijos akimirka ir necenzūrinis keiksmažodis anglų kalba. Tačiau tai tėra manipuliacija.
Laiškas
Laiškas / 123RF.com nuotr.

Savaitės pradžioje visas pasaulis trumpam sulaikė kvapą, kuomet pasirodė pirmosios žinutės apie Rusijos karinio lėktuvo ir JAV bepiločio orlaivio susidūrimą.

Pasak su incidentu susipažinusio JAV pareigūno, amerikiečių dronas „MQ-9 Reaper“ ir du naikintuvai „SU-27 Flanker“ veikė tarptautiniuose vandenyse virš Juodosios jūros, kai vienas iš Rusijos naikintuvų tyčia praskrido priešais bepilotį droną.

Pentagonas ir JAV Europos vadavietė pranešė, kad du Rusijos orlaiviai Su-27 išpylė degalų ant MQ-9, kuris vykdė įprastą stebėjimo misiją virš Juodosios jūros tarptautinėje oro erdvėje.

Jie teigė, kad Rusijos lėktuvai 30–40 minučių kelis kartus praskrido aplink droną ir priešais jį, o tada vienas iš Rusijos orlaivių „smogė į MQ-9 sraigtą“, todėl JAV MQ-9 nukrito ir sudužo tarptautiniuose vandenyse.

Tačiau Kremlius pateikė kitą šio incidento versiją.

Maskva tvirtina, kad jos lėktuvas nenaudojo ginklų ir nesusidūrė su dronu, skelbia BBC.

Teigiama, kad Rusijos oro erdvės kontrolės sistemos užfiksavo virš Juodosios jūros, netoli Krymo pusiasalio, Rusijos Federacijos sienos kryptimi skrendantį JAV bepilotį orlaivį MQ-9.

Rusija apkaltino JAV pažeidus jos laikinosios oro erdvės, „nustatytos specialiai karinei operacijai“, ribas.

Rusija teigia, kad ji paleido savo orlaivį, kad identifikuotų pažeidėją, tačiau dėl greito manevravimo dronas MQ-9 perėjo į „nevaldomą skrydį praradęs aukštį ir susidūrė su vandens paviršiumi“.

Kiek vėliau JAV išplatino incidento vaizdo įrašą.

VIDEO: JAV išslaptino įrašą, kuriame – Rusijos naikintuvo susidūrimas su JAV dronu

Pokštas – ukrainiečių pavyzdžiu

Netrukus po to, socialiniuose tinkluose imta dalytis pašto ženklo atvaizdu, kurį neva išleido Rusijos paštas.

Jame negrabiai įklijuoti drono ir lėktuvo atvaizdai, o taip pat užrašas anglų kalba „Amerikiečių karini drone, eik velniop!“.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

„Atsakydami į prieš maždaug metus pagarsėjusį Ruskij vajenyj karabl išleido pašiepiantį pašto ženklą, anglų kalba pasiunčiant bepilotį ten kur buvo pasiųstas jų laivas“, – skelbiama vieno iš šį vaizdą platinančio interneto vartotojo komentare (kalba netaisyta).

Komentare minimas „atsakas“ ukrainiečiams primena apie pašto ženklą, kurį praėjus beveik dviems mėnesiams nuo karo pradžios, išleido Ukrainos paštas.

Ant jo pavaizduotas ukrainiečių karys, rodantis vidurinį pirštą karo laivui.

Be to, ant pašto ženklo pavaizduoti Gyvačių salos Juodojoje jūroje kontūrai ir sakinio „Rusų karo laive, eik...“ pradžia.

Motyvas ir sakinys yra užuomina į radijo ryšiu nuskambėjusią frazę pirmosiomis karo dienomis vasario pabaigoje.

Rusijos karo laivas tada paragino Gyvačių salos gynėjus sudėti ginklus ir pasiduoti.

Į tai Ukrainos jūrų pėstininkas Romanas Hrybovas atsakė: „Rusijos karo laive, eik n...“.

Karys tapo ukrainiečių didvyriu, o ši frazė plačiai nuskambėjo visame pasaulyje kaip pasipriešinimo Rusijai simbolis. Ją galima išvysti plakatuose, ant marškinėlių ir kitų suvenyrų.

Pašto ženklas netikras

Nors socialiniuose tinkluose tvirtinama, kad rusai neva išleido proginį pašto ženklą, skirtą JAV bepiločio nuskandinimui, tačiau atidžiau pažvelgus galima suprasti, kad tai tėra klastotė.

Visų pirma, ant ženklo nenurodytas jo nominalas.

Oficialioje Rusijos pašto svetainėje nurodoma, kad pagrindiniai standartinių pašto ženklų nominalai, kuriuos galima įsigyti pašto skyriuose yra 11 rūšių ir svyruoja nuo 1 iki 100 rublių.

Taip pat gali būti leidžiami riboto tiražo, meniniai arba teminiai pašto ženklai, tačiau ir juose turi būti nurodytas nominalas.

Ant 2023 metais išleistų proginių pašto ženklų taip pat nėra tokio piešinio.

Taip pat Rusijos paštas nepaskelbė jokio pranešimo spaudai apie planuojamą pašto ženklo leidybą, o ženklo „pavyzdys“ aptinkamas tik socialiniuose tinkluose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius