-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 18 /14:10

Prabilo Paryžiaus išpuolio organizatoriaus sesuo: „Mes meldėmės, kad jis būtų žuvęs“

Prancūzijos žvalgyba patvirtino, kad 28 metų Abdelhamidas Abaaoudas buvo tas asmuo, kuris suplanavo ir finansavo Paryžiaus išpuolį, nusinešusį 129 žmonių gyvybes. Maža to, į „Islamo valstybės“ veiklą jis įtraukė ir savo trylikametį brolį, prisijungusį prie džihadistų.
„Islamo valstybės“ kovotojas Abdelhamidas Abaaoudas
„Islamo valstybės“ kovotojas Abdelhamidas Abaaoudas / „Scanpix“/AP nuotr.

Jo sesuo Yasmina JAV dienraščiui „The New York Times“ atskleidė, kad islamistu radikalu vadinamas jos brolis nebuvo pamaldus musulmonas. „Jis net neidavo į mečetę“, – sakė ji ir pridūrė, kad islamo religija jis susidomėjo jau tik išvykęs kautis į Siriją.

Ji taip pat pridūrė, kad šeima atsiribojo nuo Abdelhamido veiksmų. „Mes meldėmės, kad paaiškėtų, jog jis žuvęs“, – teigė vieno iš grėsmingiausių Sirijos teroristų sesuo.

Marokiečių kilmės A.Abaaoudas savo vaikystę praleido Molenbeko rajone, netoli Briuselio. Dar būdamas paauglys pasižymėjo smulkiais nusikaltimais ir chuliganišku elgesiu. Galiausiai jo pavardė atsidūrė „Sharia4Belgium“ religinių ekstremistų gretose. Net ir ten A.Abaaoudas išsiskyrė ryžtu ir noru naikinti kitatikius.

Manoma, kad prie „Islamo valstybės“ jis prisijungė 2013 metais. Jau kitąmet jis matomas keliuose vaizdo įrašuose, kuriuose vairuoja automobilį, prie kurio pririšti ir velkami aukų kūnai.

„Jis labai daug prisidėjo, kad Belgijos radikalai islamistai būtų nugabenami į IS gretas, jis koordinavo jų gabenimą. Būtent A.Abaaoudas užsiima ir prancūzų islamistų gabenimu“, – teigė kovos su terorizmu ekspertas Jeanas Charlesas Brichardas.

„Twitter“ nuotr./Abdelis Hamidas Abaaoudas
„Twitter“ nuotr./Abdelis Hamidas Abaaoudas

Vadina „smulkiu niekšeliu“

Kovotojas, gimęs Molenbeke 1987 metais, dar yra žinomas slapyvardžiu Abou Omaras Soussi, susijusiu su Maroko pietvakarių regionu, iš kurio kilusi jo šeima. Jis taip pat vadindavo save Abou Omaru al Baljiki – „Abu Omaru Belgu“.

„Jis buvo smulkus niekšelis“, – prisiminė vienas buvęs A.Abaaoudo klasės draugas Briuselyje, sakydamas interviu Belgijos laikraščiui „La Derniere Heure“, kad bendramokslis terorizuodavo kitus vaikus ir mokytojus, taip pat buvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį dėl piniginių vagysčių.

A.Abaaoudas veikiausiai pažįsta kitą numanomą Paryžiaus atakų dalyvį – Salahą Abdeslamą, taip pat kilusį iš Molenbeko. Belgijos policijos dokumentai jį sieja su S.Abdeslamo broliu Brahimu, kuris, anot pareigūnų, praeitą penktadienį susisprogdino prie vieno baro Paryžiuje.

Kai buvo išardyta Vervjė džihadistų kuopelė, Abdelhamido Abaaoudo tėvas skundėsi, kad sūnus sugriovė šeimos gyvenimą.

„Kodėl, dėl Dievo meilės, jis turėtų norėti žudyti nekaltus belgus? Mūsų šeima yra už viską dėkinga šiai šaliai“, – sausį, po Vervjė sąmokslo sužlugdymo, sakė Omaras Abaaoudas, kurio šeima prieš 40 metų persikėlė į Belgiją iš Maroko.

„Abdelhamidas užtraukė gėdą mūsų šeimai. Mūsų gyvenimai sugriauti... Nebenoriu jo pamatyti“, – Belgijos žiniasklaida citavo Molembeke gyvenantį šešių vaikų tėvą.

Omaras pridūrė: „Mūsų gyvenimas buvo nuostabus; taip gyvenimas čia buvo netgi fantastiškas. Abdelhamidas nebuvo sunkus vaikas ir tapo geru verslininku, Tačiau jis netikėtai išvyko į Siriją. Kasdien stebiuosi, kaip jis galėjo šitaip radikalizuotis. Niekada neradau atsakymo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius