-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija ir Didžioji Britanija pritartų tikslinėms atakoms Libijoje

Prancūzija ir Didžioji Britanija palaikytų tikslines atakas Libijoje, jeigu šalies valdančiojo režimo lyderis Muamaras Kadhafi panaudotų prieš savo žmones cheminius ginklus ar aviaciją, penktadienį Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime pareiškė Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy ir Davidas Cameronas
Nicolas Sarkozy ir Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

N.Sarkozy pažymėjo, kad Paryžius turi „daug abejonių“ dėl karinės ar NATO intervencijos Libijoje, nes „arabų revoliucijos priklauso arabams“.

Tačiau, kaip pabrėžė Prancūzijos lyderis, jis ir britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas yra „pasirengę su sąlyga, kad tokio žingsnio pageidautų Jungtinės Tautos, jog jam neprieštarautų Arabų Lyga ir su juo sutiktų Libijos opozicija, imtis tikslinių atakų, jeigu ponas Kadhafi panaudotų cheminius ginklus ar aviaciją prieš taikius piliečius“.

Prancūzija ir Didžioji Britanija ketvirtadienį priėjo prie vieningos nuomonės, kad Libijos autokratinis lyderis M.Kadhafi „turi pasitraukti“.

Šalys taip pat paragino ES laikyti Libijos sukilėlių suformuotą Nacionalinę tarybą teisėta dialogo partnere, pranešė Paryžius.

„Muamaras Kadhafi ir jo klika turi pasitraukti, kad būtų nutrauktos Libijos žmonių kančios“, – pabrėžė Prancūzijos prezidentas N.Sarkozy ir Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas D.Cameronas bendrame laiške ES prezidentui Hermanui van Rompuy.

Kiek anksčiau ketvirtadienį Prancūzija tapo pirmąja valstybe, pripažinusia Libijos opozicijos suformuotą Nacionalinę tarybą vienintele teisėta šios Šiaurės Afrikos šalies žmonių atstove.

N.Sarkozy žengė šį žingsnį, kurio Bendrijos vadovybė nesiryžo padaryti, prieš ES viršūnių susitikimą, kuris buvo sušauktas aptarti konfliktą tarp M.Kadhafi šalininkų ir sukilėlių.

„Mes remiame Libijos laikinosios pereinamojo laikotarpio nacionalinės tarybos pastangas pasirengti reprezentatyvios ir atskaitingos vyriausybės suformavimui“, – laiške rašė N.Sarkozy ir D.Cameronas.

„Turime pasiųsti aiškų politinį signalą, kad laikome Tarybą teisėta politine pašnekove, svarbiu Libijos žmonių balsu šiame etape“, – pabrėžė jie.

Malta atmetė Libijos siūlymą tapti tarpininke derantis su Europa

Kiek anksčiau ketvirtadienį Prancūzija tapo pirmąja valstybe, pripažinusia Libijos opozicijos suformuotą Nacionalinę tarybą vienintele teisėta šios Šiaurės Afrikos šalies žmonių atstove.Malta atmetė Libijos vyriausybės siūlymą tapti tarpininke derantis su ES, teigiama penktadienį paskelbtuose šios Viduržemio jūros salos premjero Lawrence'o Gonzi komentaruose.

„Mes pasakėme libiečiams be užuolankų, kad šiuo metu apie jokį tarpininkavimą negali būti nė kalbos“, – buvo cituojami L.Gonzi žodžiai, pasakyti Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliu Barroso.

„Libijos valdžia turi įsiklausyti į žmonių norus“, – sakė premjeras, kuris trečiadienį susitiko su Libijos pasiuntiniu Maltoje.

Libijos tarptautinio bendradarbiavimo sekretoriaus pavaduotojas Mohammedas Taheras Siyala į Maltą susitikti su L.Gonzi buvo atskridęs trečiadienį.

Po to jis nuvyko į Portugaliją, kur trumpai susitiko su šalies užsienio reikalų ministru Luisu Amado.

M.Kadhafi pajėgos kontroliuoja Ras al Unufą, bet mūšiai tęsiasi

Libijos autokratiniam lyderiui M.Kadhafi lojalios pajėgos penktadienį perėmė naftos turtingo Ras al Unufo kontrolę, tačiau pavienių pasipriešinimo židinių mieste dar liko, pranešė medikai, palaikantys kontaktus su sukilėliais.

„Po ketvirtadienio kovų šiuo metu turime dešimt žuvusiųjų bei dešimtis sužeistųjų, ir šie skaičiai veikiausiai dar smarkiai augs. Manome, kad tame rajone dar yra daug žuvusiųjų kūnų“, – sakė medikas Salemas Langhi iš al Buraikos (Bregos) miesto.

„Greitosios pagalbos automobiliams neleidžiama įvažiuoti į Ras al Unufą, armija blokavo kelią“, – sakė jis, turėdamas galvoje M.Kadhafi lojalias pajėgas, kurios ketvirtadienį apšaudė miestą artilerijos sviediniais ir išstūmė sukilėlius.

Libijoje į laisvę paleisti trys olandų kariai

Trys olandų kariškiai, kurie Libijoje buvo paimti į nelaisvę po nesėkmingos civilių žmonių evakavimo operacijos, buvo paleisti ir išvyko iš šalies. Tai penktadienį naujienų agentūrai AFP pranešė Nyderlandų gynybos ministerijos atstovas spaudai.

„Įgula išvyko iš Tripolio“, – sakė ministerijos atstovas Otte Beeksma ir pridūrė, kad karių būklė yra gera.

Kariškiai, du vyrai ir moteris – karinio jūrų laivyno sraigtasparnio įgula – iš Tripolio išskrido Graikijos kariniu lėktuvu ir anksti ryte turėjo nusileisti Atėnuose, sakė O.Beeksma.

Libijos televizija ketvirtadienį popiet pranešė, kad olandų kariškiai buvo paleisti. Netrukus šią žinią patvirtino vienas Libijos lyderio sūnų Seifas al Islamas Kadhafi.

Kariškiai buvo paimti į nelaisvę vasario 27 dieną Libijos šiaurinės pakrantės mieste Sirte, kai mėgino sraigtasparniu evakuoti du civilius – olandą inžinierių ir dar vieną europietį. Civiliai europiečiai taip pat buvo sulaikyti, tačiau vėliau perduoti Nyderlandų ambasadai Tripolyje ir išsiųsti namo.

Ketvirtadienį šaltinis Graikijos gynybos ministerijoje pranešė, kad dėl olandų kariškių paleidimo buvo sutarta, kai atitinkamą prašymą Libijos lyderio M.Kadhafi pasiuntiniui Atėnuose perdavė Graikijos užsienio reikalų viceministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius