Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos parlamentas panaikino kraštutinių dešiniųjų lyderės M.Le Pen neliečiamybę

Prancūzijos Nacionalinė Asamblėja trečiadienį panaikino kraštutinių dešiniųjų lyderės Marine Le Pen teisinę neliečiamybę dėl tyrimo, susijusio su socialiniame tinkle „Twitter“ politikės paskelbtų džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) padarytų žiaurių nusikaltimų nuotraukų, pranešė šaltiniai iš parlamento.
Marine Le Pen pripažino pralaimėjimą
Marine Le Pen pripažino pralaimėjimą / „Scanpix“/AP nuotr.

Šį sprendimą priėmė parlamentinis komitetas, atsakingas už vidinį parlamento funkcionavimą, gavęs teisėsaugos pareigūnų prašymą panaikinti M.Le Pen teisinę neliečiamybę. Už minėtą nusikaltimą politikei gresia iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

2015 metais tviteryje ji paskelbė tris nuotraukas, kuriose buvo matomi IS nužudyto JAV žurnalisto Jameso Foley palaikai nupjauta galva.

Prie socialiniame tinkle paskelbtų nuotraukų buvo prirašyta „Tai yra „Daesh“ (arabiškas „Islamo valstybės“ pavadinimas). Nuotraukose matomas kruvinas J.Foley kūnas su nukirsta galva, padegtas vyras bei tanko traiškoma auka.

Laisvai samdomas JAV žurnalistas J.Foley buvo pagrobtas Sirijoje 2012 metais. Džihadistai jį nužudė 2014 metų rugpjūtį.

Sūnų praradę Johnas ir Diane Foley sakė norėję, kad tos nuotraukos būtų pašalintos nedelsiant, ir kaltino politikę, kad ši pasinaudojo „gėdingai necenzūruota“ nuotrauka politinei naudai.

Kiek vėliau Nacionalinio Fronto (FN) lyderė ištrynė to amerikiečio nuotrauką ir tvirtino nežinojusi, kas buvo pavaizduotas toje fotografijoje.

Prancūzijos teisėsauga pradėjo šio incidento tyrimą, tačiau negalėjo pateikti M.Le Pen kaltinimų, nes galiojo jos teisinė neliečiamybė. Tuo metu ji buvo Europos Parlamento narė.

Kovą europarlamentarai didele persvara nubalsavo už FN lyderės neliečiamybės panaikinimą, tačiau praėjus trims mėnesiams ji vėl ją atgavo, nes buvo išrinkta į Prancūzijos parlamentą.

Trečiadienį priimtas 22 narių parlamentinio komiteto sprendimas yra dar vienas smūgis 49 metų politikei, kuri tapo mažiau pastebima po patirto triuškinančio pralaimėjimo per gegužę vykusius šalies prezidento rinkimus.

Per pirmąjį rinkimų turą M.Le Pen pavyko įrodyti, kad ji yra stipri konkurentė, tačiau FN vadovė prastai pasirodė per televizijos debatuose su Emmanueliu Macronu ir galiausiai pralaimėjo jam per antrąjį rinkimų turą. E.Macronas surinko 66,1 proc. balsų, o M. Le Pen palaikė tik 33,9 proc. rinkėjų.

Be to, per parlamento rinkimus birželį FN patyrė skaudų pralaimėjimą. M.Le Pen partija laimėjo vos aštuonias vietas 577 vietų Nacionalinėje Asamblėjoje, tačiau tai yra gerokai per maža, kad FN parlamente turėtų didelę įtaką.

Rugsėjį suintensyvėjus vidinėms partijos kovoms tarp prieš imigraciją griežtai nusiteikusių atstovų ir antieuropietiškų nacionalistų, atsistatydino dešinioji M.Le Pen ranka Florianas Philippot.

F.Philippot sukūrė M.Le Pen strategiją reabilituoti FN įvaizdį ir gynė nepopuliarų pažadą išvesti Prancūziją iš euro zonos, jei kraštutinių dešiniųjų lyderė taptų prezidente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius