Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzijos teismas patvirtino nuosprendį už korupciją nuteistam Sirijos prezidento dėdei

Prancūzijos aukščiausiasis administracinis teismas trečiadienį patvirtino apkaltinamąjį nuosprendį Sirijos prezidento Basharo al Assado dėdei Rifaatui al Assadui „neteisėtai įgytų pajamų“ byloje, iškeltoje dėl 90 mln. eurų vertės turto pasisavinimo.
Rifaatas al Assadas
Rifaatas al Assadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.al Assadas yra B.al Assado tėvo – buvusio Sirijos diktatoriaus Hafezo al Assado – jaunesnysis brolis, kuris pats ėjo viceprezidento pareigas, bet po nepavykusio perversmo 1984 metais pabėgo iš šalies.

85 metų R.al Assadas pateikė galutinį apeliacinį skundą Prancūzijos kasaciniam teismui, žemesnės instancijos teismui pernai patvirtinus jam skirtą ketverių metų laisvės atėmimo bausmę už sąmokslą 1996–2016 metais plauti Sirijos valstybines lėšas.

Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl mokestinio sukčiavimo.

Jau anksčiau teismas leido konfiskuoti R.al Assado nekilnojamąjį turtą Prancūzijoje, kurio vertė siekia 90 mln. eurų.

Buvęs Sirijos politikas, dėl silpnos sveikatos nedalyvavęs teismo posėdžiuose, tvirtina, kad pastatyti nekilnojamojo turto imperiją Ispanijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje jam leido dovanos, gautos iš Saudo Arabijos princo, o vėliau ir karaliaus Abdullah, kuris mirė 2015 metais.

Ši byla yra jau antroji, iškelta Prancūzijoje pagal pernai priimtą įstatymą, kuriuo taikomasi į užsienio lyderius ir jų artimuosius už nesąžiningai sukauptus turtus.

Praėjusiais metais šalies apeliacinis teismas patvirtino trejų metų lygtinę bausmę ir 30 mln. eurų baudą Teodorinui Obiangui – Pusiaujo Gvinėjos prezidento vyresniajam sūnui.

Karo nusikaltimų byla

Sirijoje R.al Assadas vadovavo elitinėms Gynybos brigadoms – vidaus saugumo pajėgoms, kurios 1982 metais brutaliai numalšino islamistų sukilimą Chamos mieste.

Po nesėkmingo bandymo užgrobti valdžią jis tris dešimtmečius nesirodė tėvynėje. Tačiau praėjusį rudenį provyriausybinė žiniasklaida pranešė, kad prezidento dėdė grįžo į Siriją.

1984 metais R.al Assadas pabėgo iš pradžių į Šveicariją, o paskui į Prancūziją, kur 1986 metais už „nuopelnus“ jam buvo įteiktas Garbės legiono ordinas – aukščiausias šalies apdovanojimas.

R.al Assado turtas atsidūrė teisėsaugos akiratyje 2014 metais, prancūzų prokurorams gavus su korupcija kovojančių grupių „Transparency International“ ir „Sherpa“ skundus.

Tyrėjai konfiskavo du namus Paryžiuje, dešimtis butų prestižiniuose Prancūzijos sostinės rajonuose ir daugelį biurų.

Nuo to laiko maždaug 80 buvusių R.al Assado darbuotojų, gyvenančių netoli Paryžiaus esančioje valdoje, dažniausiai neturi vandens ir elektros, nes niekas neapmokėjo sąskaitų.

Nors dėl amžiaus ir silpnos sveikatos mažai tikėtina, kad nuteistasis kada nors bus įkaltintas Prancūzijoje, trečiadienio sprendimu patvirtinta, kad jo turtas konfiskuotas visam laikui.

Taigi, Sirija gali tapti viena pirmųjų šalių, sėkmingai pasinaudojusių pagal neteisėtai įgytų pajamų įstatymą išieškotų lėšų grąžinimo priemone.

R.al Assadui taip pat gresia teismo procesas Ispanijoje dėl kur kas rimtesnių įtarimų neteisėtu pajamų įgijimu, susijusiu su daugiau nei 500 objektų. Jo atžvilgiu gali būti pradėtas baudžiamasis persekiojimas ir Šveicarijoje – dėl karo nusikaltimų, padarytų praėjusio amžiaus 9-e dešimtmetyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius