Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos užsienio reikalų ministras traukiasi iš Socialistų partijos

Į politinę krizę panirusi Prancūzijos socialistų partija ketvirtadienį neteko dar vieno įtakingo nario – užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas pranešė paliekantis partiją.
Jeanas-Yves'as Le Drianas
Jeanas-Yves'as Le Drianas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pernai socialistus išstūmė iš valdžios prezidento Emmanuelio Macrono centristinės pakraipos politinė jėga.

J.Y.Le Driano naryste pastarosiomis dienomis suabejojo įtakingi socialistai. Keletas jų paragino 70 metų politikos veteraną pasirinkti arba pareigas opozicijoje, arba postą vyriausybėje.

J.Y.Le Drianas ėjo gynybos ministro pareigas buvusio socialistų prezidento Francois Hollande'o kabinete, bet vėliau prisišliejo prie E.Macrono.

Politikas sakė televizijai „Cnews“, kad išgirdo raginimus pasirinkti vieną arba kitą stovyklą.

„Palikdamas Socialistų partiją išgyvenu daugybę emocijų, nes 44 metus buvau jos narys. Tuo pat metu labai didžiuojuosi, kad dalyvavau (buvusio prezidento) Francois Mitterrand'o, (buvusio ministro pirmininko) Lionelio Jospino ir Francois Hollande'o rinkimų kampanijose. Su pastaruoju iki šiol esame artimi draugai“, – sakė jis.

J.Y.Le Driano pasitraukimas yra dar vienas smūgis vienai seniausiai Prancūzijos partijai, pernai netekusiai didžiulės rinkėjų dalies pasitikėjimo.

Penkerių metų F.Hollande'o kadencija pasižymėjo neveiksminga politika, o pats prezidentas buvo itin nepopuliarus.

Kai socialistai atsisakė paremti E.Macrono kandidatūrą į prezidento postą vietoj savo pačių kairiojo kandidato, diplomatijos vadovas savo partijos politines pažiūras pavadino „siauromis, steriliomis“.

Jis palygino partijos griežtą poziciją su Vokietijos socialdemokratų veiksmais: šie sutiko formuoti dar vieną koaliciją su kanclerės Angelos Merkel vadovaujamu konservatyviuoju bloku.

Vis dėlto J.Y.Le Drianas pareiškė, kad nesiruošia jungtis prie E.Macrono partijos „Respublika, pirmyn“ (LREM). Ši politinė jėga jau pritraukė daugybę narių tiek iš socialistų, tiek iš dešiniųjų respublikonų gretų.

Apie savo sprendimą politikas pranešė praėjus dienai po kandidatų į Socialistų partijos pirmininko postą televizijos debatų pradžios.

Favoritu laikomas Olivier Faure'as, vadovaujantis socialistų frakcijai Prancūzijos parlamento žemuosiuose rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius